robloz Opublikowano 28 Marca Udostępnij Opublikowano 28 Marca Posiadam trochę wiekowy laminatowy kadłub szybowca. Planuję go dokończyć i tu moje pytanie do kolegów szybowników: 1 - co to może być za szybowiec 2- jakiś pomysł na skrzydła (plany) Wymiary na fotce + szerokość kadłuba miejscu skrzydeł 120 mm Waga tego co widać 1.45 kg z ołowiem w dzoibie. Zamiast ołowiu będzie napęd (chyba) I najważniejsze pytanie : Coś z tego wyjdzie, czy dać sobie spokój? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulfon250 Opublikowano 28 Marca Udostępnij Opublikowano 28 Marca A dlaczego ma nie wyjśc? Wystarczy doprojektować skrzydła i poziomy , potem je zrobić i w górę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RMa Opublikowano 28 Marca Udostępnij Opublikowano 28 Marca Wygląda na półmakietę ASK21, coś około 2,5-3m rozpiętości. Swego czasu HobbyKing i FlyFlyHobby miał w swojej ofercie wersję 2,6m jednak wątpię, że to od nich kadłub. W każdym razie na Twoim miejscu bym robił. Dobierz sobie fajny profil, ewentualnie skonsultuj się z naczelnym aerodynamikiem - Patrykiem. Jak zmieścisz się poniżej 3.5-4kg to będziesz miał fajną zabawkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 28 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca Na profilach to się nie znam, ale chyba coś takiego jak przy kadłubie? Odrysuję go i wstawię fotkę. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadi Opublikowano 28 Marca Udostępnij Opublikowano 28 Marca Tak, to najpewniej ASK. Znalazłem w necie fotkę takiego kadłuba od ASK21, który jest taki sam jak Twój. Ma tą samą sylwetkę oraz zakończenie steru kierunku takie samo. Są też pokazane tutaj skrzydła: To jakaś hińsko-podobna strona. https://aucview.aucfan.com/yahoo/v1050304278/ Masz tu zdjęcia tego modelu czyli ASK21 od FlyFly Hobby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RMa Opublikowano 28 Marca Udostępnij Opublikowano 28 Marca @robloz Jeżeli masz możliwość to wrzuć skan zamiast zdjęcia, będzie łatwiej to zidentyfikować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 28 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca Ok. Odrysuję i zeskanuję. Znalazłem coś takiego (jak jest nazwa to już łatwiej) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RMa Opublikowano 29 Marca Udostępnij Opublikowano 29 Marca Planujesz skrzydełka robić konstrukcyjne, styro+fornir czy VB? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 29 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca Jeszcze nie wiem. We wszystkich moich modelach robiłem konstrukcyjne, ale szybowca jeszcze nie robiłem od podstaw. Jeśli bym znalazł kogoś kto wytnie mi rdzenie to chyba ze styro. Mam z poprzedniego niezrealizowanego projektu odpowiedni fornir. Metodę znam i raczej plan w tym kierunku. W grę wchodzi też tradycyjna metoda. Tu też potrzebna pomoc kogoś kto zaprojektuje i wytnie żeberka. Skrzydła konstrukcyjne wychodzą lżejsze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RMa Opublikowano 29 Marca Udostępnij Opublikowano 29 Marca Na podstawie jednego przypadku mogę powiedzieć, że konstrukcyjne wyszły lżej. Jednak mogła to być kwestia tego, że fornir był klejony do rdzenia żywicą, której było na bogatości ?... Z tego co czytałem na forum to krąży opinia, że konstrukcyjne zawsze wychodzą lżej od stryro+fornir. Tylko jeszcze zostaje kwesta dokładności odwzorowania profilu itd... Jak coś, to w wolnym czasie mogę ci rozrysować płaty jeśli się zdecydujesz na konstrukcyjne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariuszj Opublikowano 29 Marca Udostępnij Opublikowano 29 Marca Niektóre modele półmakiet FlyFLy Hobby mają bardzo źle dobrane profile i te modele latają fatalnie. Nie wiem jak jest akurat w przypadku tego ASK, ale warto poczytać opinie i pooglądać filmy. Być może lepiej będzie zastosować inny profil kosztem nieciekawego przejścia skrzydło-kadłub. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 29 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca Cytat Jak coś, to w wolnym czasie mogę ci rozrysować płaty Byłoby super To będą konstrukcyjne, projekt jest na jesień, więc czasu jest sporo. Odrysuję profil i zeskanuję. .Nie powinno być z tym problemu Cytat Tylko jeszcze zostaje kwesta dokładności odwzorowania profilu Darek, to chyba raczej nie jest półmakieta z FlyFLy Hobby . Koło przednie i ramka kabiny sa inne. Patrząc na wnętrze jest to raczej ręczna robota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 29 Marca Udostępnij Opublikowano 29 Marca Profil skrzydeł: Fx60-126-1 - https://rc-team.pl/wycofane-motoszybowce/64450-ask21-klw-electric-glider-szybowiec-9890500675058-ff-b018e.html Posiada delikatnie wklęsły profil skrzydeł FX60-126/1 - https://kowalscyrc.wordpress.com/motoszybowce/ask-21-air-cadets/ Wing type: HQ profile - https://aerobertics.be/nl_be/phoegl06 Płat skrzydła:E392mod. - https://www.icare-rc.com/ask21-42m.htm Typ Skrzydeł: Profil HQ - https://rc-team.pl/wycofane-motoszybowce/67222-motoszybowiec-ask-21-arf-z-systemem-sls-9890500681981-gl05ks.html Wing type HQ profile - https://www.modelflight.com.au/phoenix-model-ask-21-rc-plane-3200mm-arf.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadi Opublikowano 29 Marca Udostępnij Opublikowano 29 Marca To kadłub pod rozpiętość około 2,6-3m. Będziesz musiał go raczej przeszpachlować w niektórych miejscach i pomalować, oraz wyposażyć, więc model może trochę ważyć, tym bardziej że jeszcze dojdą skrzydła. My mamy szybowca 3m, który ważył na początku 3kg, ale po naprawie pokryliśmy skrzydła matą szklaną i daliśmy matę kewlarową do środka i model końcowo wyszedł 3,3kg. W locie czuć tą różnicę że modelem trzeba szybciej latać. Jak zrobisz skrzydła typowo do tego kadłuba będzie łatwiej wszystko spasować. My mieliśmy kadłub od pewnej makiety i skrzydła też od makiety i dopasowywaliśmy wszystko do siebie. Takie rzeźbienie i dopasowywanie jest trochę trudniejsze, więc masz o tyle dobrze, że skrzydła możesz dopasować od razu do kadłuba. Kadłub ma już pewnie swoje lata więc nie jest w najlepszym stanie, ale jeśli się postarasz to może wyjść ładna półmakieta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RMa Opublikowano 29 Marca Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2 godziny temu, robloz napisał: [...]to chyba raczej nie jest półmakieta z FlyFLy Hobby . Koło przednie i ramka kabiny sa inne. Patrząc na wnętrze jest to raczej ręczna robota. Zdecydowanie nie jest to fly fly, wystarczy zwrócić uwagę na to co zauważyłeś oraz fakt, że serwo wysokości nie jest w stateczniku pionowym Raczej jakaś stara czeska/niemiecka produkcja. Napęd wysokości rozwiązałbym za pomocą bowdena 3mm (sprawdzony patent z SZD51 1:5) Zobaczymy jaki jest profil przykadłubowy, ewentualnie się zmieni na "przestarzałego" klasyka - HQ3012 i powiększyłbym rozpiętość do 3m (wg skali wychodzi 2.8m) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 29 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca Cytat Będziesz musiał go raczej przeszpachlować w niektórych miejscach Kadłub jest dobrym stanie i nie wymaga żadnych napraw, jest tylko b. brudny i może tak wygląda. Do wymiany jest ster kierunku bo jest uszkodzony. Wyrwane zawiasy i mocowanie cięgna napędu, więc wolę zrobić nowy Napęd steru wysokości na 100% bowdenem, nie lubię pakować balastu na ogon, więc serwo będzie z przodu. Powiększenie do 3m mi odpowiada. Skan profilu zrobić w jakimś konkretnym formacie? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Patryk Sokol Opublikowano 29 Marca Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 29 Marca Zrób skan przy kadłubie i Ci dorobię do tego profile, tak żeby to sensownie latało Tzn tak, że najpierw szybki profil przejściowy (tzn. szybko przechodzący), a później coś nowoczesnego. Szkoda tyle pracy, żeby żreć się ze starociami. 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 30 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca szyb.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikołaj 1977 Opublikowano 30 Marca Udostępnij Opublikowano 30 Marca Ten profil , trochę przypomina pomiędzy E -214 a SD7032 na pierwszy wgląd ! Trochę już chyba przestarzały E214 , z tego co słyszałem ale nie wiem czy jest do końca prawdą . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 30 Marca Udostępnij Opublikowano 30 Marca Profili wyliczyl nastepujace podobne profile: Czyli modelarska archeologia! Patryk wytlumaczy wszystko na wykresach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi