Skocz do zawartości

FW- 190 D 9 w skali 1:5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wychylenia lotek 20mm góra dół expo 30%

Wysokość 20mm góra dół expo 30%

Kierunek 40mm lewo prawo expo 40%

Nie lubię dual rate czy takie wychylenia będą dobre do oblotu czy coś poprawić ? IMG-20260831-WA0024.thumb.jpeg.78b7920a022e2af680a3ab95778bd448.jpeg

Opublikowano

O widzisz a ja z kolei nie znoszę Expo. Jak operuję delikatnie drążkiem czuję się jakby mi ktoś radio wyłączył. Od 20 lat expo 0% ale to każdy lubi inaczej.

Opublikowano

20260905_174021.thumb.jpg.4ade122fd78ab26be7e04e12f16c0012.jpg20260905_174008.thumb.jpg.a88cd12e9803f4b3715edae46f205107.jpg

Wyważanie modelu za pomocą wyważarki Lucjana. Tak w ogóle to dzięki Lucjan raz jeszcze za pomoc.

Pilot Luftwaffe już na miejscu

20260905_144500.thumb.jpg.0923f8be2590d446cedd4a9ac6efdc7f.jpg

Opublikowano

Dziś bardzo mocny wiatr, więc dzień testowy. Kilka rzeczy trzeba poprawić i podkleić na kleju do gwintów.

Pierwsze zapoznanie z lotniskiem i z trawką za nami.

20260906_115745.jpg

20260906_115800.jpg

• Lubię to 3
Opublikowano

Ładna ta Foka i to moja ulubiona wersja z długim bandyckim ryjem🙂

Rozsądnie robisz bo jak pokołujesz i przyzwyczaisz sie do modelu na ziemi łatwiwj potem jest oblatać sprzęt choć ty juz stary modelarz to rade sobie dasz 👍

• Dzięki 1
Opublikowano
6 godzin temu, Ares napisał:

Ładna ta Foka i to moja ulubiona wersja z długim bandyckim ryjem🙂

Rozsądnie robisz bo jak pokołujesz i przyzwyczaisz sie do modelu na ziemi łatwiwj potem jest oblatać sprzęt choć ty juz stary modelarz to rade sobie dasz 👍

Ogólnie Lucjan polecał aby poświecic jeden dzień i pojeździć po pasie startowym stresik wyrzucić w ten sposób z siebie i przy okazji sprawdzi się czy się nic nie luzuje podczas wibracji. Miał rację bo kilka śrubek się poluzowało ale już podkleiłem locktailem do gwintów  i jest gotowe.

Model do lotu waży 14kg zupełnie jak na tym filmię poniżej. Patrzac jak ten samolot lata na filmie nie obawiam się że nie ogarnę ale jednak 14kg to jest waga spora + nigdy nie latałem takim warbirdem wiec podejść do lądowania musi być kilka żeby wyczuć prędkość idealną do lądowania aby tez nie przeciągnąć.

Wychylenia lotek, wysokości mam 20mm góra dół

Klapy 15 i 45 stopni + mix z wysokością aby nie zadzierał

Kierunek 40mm lewo prawo.

Model jest gotowy do oblotu ale przed samym startem jeszczę poświece chwile na kołowanie aby sie upewnić że wszystko jest git i nic się nie luzuje.

Pilot potwierdził gotowość do lotu 😁20260906_201600.thumb.jpg.d92f20f16c4bb5b6c33a3f0c10e1ffff.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano
55 minut temu, endriuRC napisał:

Klapy 15 i 45 stopni + mix z wysokością aby nie zadzierał

Moja Foka bez miksu lata doskonale. Ale to powinieneś sprawdzić podczas lotów zapoznawczych i ocenić jak reaguje na wypuszczone klapy. W prawdzie waży troszkę mniej jak Twoja bo 12 kg i to jest FW190 to po wypuszczeniu klap leci bez zaburzeń wysokości. Podchodzisz do lądowania szybko, jak wypuścisz podwozie i klapy natychmiast zwalnia i to bardzo. nie bać się prędkości bo masz mniejsze ryzyko przeciągnięcia. Silnik musi pracować pewnie, jak zgaśnie to kalapitus. Foka D ma długi nos , nie powinna sprawić Ci niespodzianki. Kołowanie i pojeżdżenie to dobra droga do oswojenia się z modelem. Wbrew pozorom ląduje całkiem wolno i pewnie. Poradzisz sobie. Sam miałem obiekcje co do latania cieżkim modelem myśliwca ale po pierwszych lotach jestem bardzo zadowolony. Bez przechwałek z mojej strony dam Ci link jak lata moja na ciasnym lotnisku .Piękny model zbudowałeś. Masz mocniejszy silnik jak moja . U mnie Saito FG60R3 jest na styk. 

• Lubię to 3
Opublikowano
28 minut temu, Nielot napisał:

Moja Foka bez miksu lata doskonale. Ale to powinieneś sprawdzić podczas lotów zapoznawczych i ocenić jak reaguje na wypuszczone klapy. W prawdzie waży troszkę mniej jak Twoja bo 12 kg i to jest FW190 to po wypuszczeniu klap leci bez zaburzeń wysokości. Podchodzisz do lądowania szybko, jak wypuścisz podwozie i klapy natychmiast zwalnia i to bardzo. nie bać się prędkości bo masz mniejsze ryzyko przeciągnięcia. Silnik musi pracować pewnie, jak zgaśnie to kalapitus. Foka D ma długi nos , nie powinna sprawić Ci niespodzianki. Kołowanie i pojeżdżenie to dobra droga do oswojenia się z modelem. Wbrew pozorom ląduje całkiem wolno i pewnie. Poradzisz sobie. Sam miałem obiekcje co do latania cieżkim modelem myśliwca ale po pierwszych lotach jestem bardzo zadowolony. Bez przechwałek z mojej strony dam Ci link jak lata moja na ciasnym lotnisku .Piękny model zbudowałeś. Masz mocniejszy silnik jak moja . U mnie Saito FG60R3 jest na styk. 

Tak to prawda jak człowiek troszkę pojeździ po trawce to sie troszke umysłowo uspokoi i dużo pewniej cały lot się odbywa. Dzięki za film ostatnio dużo oglądam FW 190 i obserwuje podejścia do lądowania oraz jak ogólnie przebiega cały lot takim modelem.

Gratulacje piękna maszyna. 

Silnik mam DLE55 z rozrusznikiem jak by odpukać zgasł jest jeszcze szansa że odpalę o ile będzie na to czas. Śmigło 22x12

Opublikowano
Godzinę temu, endriuRC napisał:

pojeździć po pasie startowym stresik wyrzucić w ten sposób z siebie i przy okazji sprawdzi się czy się nic nie luzuje podczas wibracji. Miał rację bo kilka śrubek się poluzowało ale

No i dobrze .Zawsze ostrożnosc popłaca co sie miało odkręcić to sie juz odkręciło a 14kg model mysliwca to i kolana obowiązkowo muszą być miękkie🙂no ale wiadomoże ogarniesz ale i stres troszkę pewnie bedzie bo to już baaardzo duży kombat he he.

Nie mam doswiadczenia w dużych modelach ale z tego co słyszę na lotnisku trzeba w warbirdach pilnowac prędkosci no bo jak za bardzo pociągniesz wysokością no to można zwalic w korek na zakrecie a taki kloc potrzebuje wysokosci aby go wyprowadzić.

No ale to przecież wiesz ,więc trzymam kciuki i życzę udanego oblotu i wiele radości z tak pięknego modelu.👍

Miło patrzeć jak się rozwijasz.

• Lubię to 2
Opublikowano

Andrzej znalazłem stary film  na którym widać jak podchodzę do lądowania 12 kg modelem, może Ci pomoże ocenić prędkość która musi być spora. Jak wyrównasz za wysoko to gaz i drugie podejście. Nie walcz z dodawaniem gazu jak model prawie stanie lub zawiesi się 2m nad lotniskiem bo kiwnie skrzydłami i zwali się. FW latają bardzo dobrze no chyba że coś sknocone jest lub środek ciężkości leży w niewłaściwym miejscu. Życzę powodzenia. 

• Dzięki 1
Opublikowano
Godzinę temu, Nielot napisał:

Andrzej znalazłem stary film  na którym widać jak podchodzę do lądowania 12 kg modelem, może Ci pomoże ocenić prędkość która musi być spora. Jak wyrównasz za wysoko to gaz i drugie podejście. Nie walcz z dodawaniem gazu jak model prawie stanie lub zawiesi się 2m nad lotniskiem bo kiwnie skrzydłami i zwali się. FW latają bardzo dobrze no chyba że coś sknocone jest lub środek ciężkości leży w niewłaściwym miejscu. Życzę powodzenia. 

Bardzo dziękuję kolego za ten film. Od dłuższego czasu oglądam lądowania modeli FW190. 

Sprawdzę raz jeszcze czy wszystko ok pokołuje po pasie i w górę.

Opublikowano

Czuć wagę 14kg w powietrzu przy samym starcie trzeba samolot bardzo mocno rozpędzić i dopiero zaciągać inaczej nie ma szans na oderwanie kół od ziemi. Samolot lata bardzo przewidywalnie na klapach się słucha 15° oraz 45° z lekkim mixem na wysokości do lądowania bajka. Na lotkach 20mm góra dół to troszkę mało samolot lata bardzo ospale z wysokością podobnie. Wyważenie zgodne z planami to strzał w 10.

Jak to w warbirdach ww2 w zakrętach musi być predkość nie ma ciasnego latania. Ogolnie jestem bardzo zadowolony z tego samolotu.

• Lubię to 4
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.