Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Patryk Sokol Opublikowano Środa o 19:47 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano Środa o 19:47 Hej Miałem potrzebę zaczęcia kolejnego drzewnego projektu po RWDziaku i tym razem padło na Quickiego. Samolot cokolwiek dziwny, z nietypowym układem, najbezpieczniej chyba będzie uznać, że to jest tandem. Ale też bardzo mały - oryginał miał zaledwie 5,1m rozpiętości. W efekcie ten stosunkowo niewielki model jest w skali 1:3,5. Jako bazę do projektu wykorzystałem ten projekt: https://outerzone.co.uk/plan_details.asp?ID=8746 Planowałem go poprawić aerodynamicznie i przerobić konstrukcję pod frezarkę. Ostatecznie okazało się, że aerodynamicznie projekt jest tak kompetentny, że dałem mu spokój od tej strony. Zamiast tego przerobiłem całość, żeby łatwo wyciąć na frezarce i łatwo się to później składało. Jakby ktoś chciał pliki, to dorzucam do postu. Przy montażu okazało się, że zrobiłem tam tylko jeden błąd, więc lepiej niż w wielu zestawach Montażu jakoś bardzo nie dokumentowałem, ale coś tam cyknąłem: Statecznik pionowy - pozbawiony dźwigara. Z retrospektywy mogłem dźwiga wstawić. I to nei dal wytrzymałości, balsowe poszycie temat całkowicie załatwia. Po prostu prościej by się to oklejało, a tak to długo walczyłem, żeby wyszedł prosty, Sama goła rama kadłuba wygląda tak: Od spodu wymyśliłem coś takiego: Ta podłużnica ma na celu utrzymanie balsy 3mm. W narożnikach wstawuione są trzy listwy 3x3. Dzięki temu nie musi być tam wstawiona gruba balsa, tylko jest ustawiona cienka balsa, z której wiele zeszlifować nei trzeba. Podobnie zresztą zrobiłem u góry. W oryginale był tam wstawiony klocek z balsy 12mm, u mnie jest dach z balsy 4mm i boczki wyklejone dwoma listwa: Lżej i mniej wióra Trochę inaczej potraktowałem front kadłuba: Zamiast klocka balsowego zrobiłem wręgi oklejone balsą. No i cała przednai góra jest na 4 kołkach i magnesach. Dostęp do wnętrzności całkowity - wszystko na wierzchu Skrzydła to mniej więcej klasyk. Tak wyglądały na desce: Podejście bezszpilkowe - sprawdza się. Skrzydła są w całości oklejone balsą i zasadniczo jestem zadowolony z konstrukcji. Z jednym wyjątkiem: Szczerze żałuję, że poszedłem w ogóle w tę listwę. Nic mi to nie daje, a prawidłowo to obrobić to jest tragedia (bardzo łatwo zoorać żebra przy tym). Ostatni raz taką konstrukcję robiłem z 20 lat temu i to mi dosyć boleśnie przypomniało czemu tego unikałem. Dodatkowo podrukowałem sobie kopyta na koabinkę i maskę: Praktycznie puste w środku Jeszcze nie jestem pewny jak z tego zrobię formy do tłoczenia (maskę też chcę termnoformować). Najpewniej wyszpachluję wygładzę i odleję całość z gipsu. Obecnie całość nawet wygląda jak samolot: Jutro pewnie canarda okleję balsą Model ma już zaplanowany osprzęt: Silnik - AXI 4120/14 Regler - Flycolor 80A BLHeli32 Serwa 4x KST DS215MG na lotki i KST DS515MG na ster kierunku. Jako pakiet 6s VTC5a, ale jeszcze do ustalenia ile będzie równolegle. Jakby ktoś się zastanawiał po co tak high endowe serwa - mam takie po helikopterze (zastąpiłem je w heliku serwamni GDW) Na razie mam trochę walkę z czasem w tym projekcie. Tzn. w styczniu mam okno na pracę w drewnie. Jak do tego czasu się uda to oblot pewnie koło kwietnia. Jak się nei uda, to cholera wie, bo może być różnie DFXy na frezarkę.zip Maska.STEP Kabinka.STEP 7
Andrzej Klos Opublikowano Środa o 22:30 Opublikowano Środa o 22:30 Super! A czy mozesz dolaczyc tez kopyta na kabinke i maske?
japim Opublikowano Środa o 22:30 Opublikowano Środa o 22:30 Ja pracuje nad Quickiem, ale w druku 3D i ciut mniejszym rozmiarze 1.2m. Popatrze jak idzie Tobie.
Patryk Sokol Opublikowano Środa o 22:50 Autor Opublikowano Środa o 22:50 17 minut temu, japim napisał: Ja pracuje nad Quickiem, ale w druku 3D i ciut mniejszym rozmiarze 1.2m. Popatrze jak idzie Tobie. Jakby mnie na druk naszło, to bryły 3D już mam )projekt powstał przez krojenie brył, nie przez rysowanie na płaszczyźnie) 18 minut temu, Andrzej Klos napisał: Super! A czy mozesz dolaczyc tez kopyta na kabinke i maske? Dodałem do pierwszego postu 2
japim Opublikowano Środa o 23:24 Opublikowano Środa o 23:24 Zobaczymy jak bedzie latal. Moj na razie pociety jest w 80%. 1
Grifon Opublikowano Środa o 23:33 Opublikowano Środa o 23:33 Ciekawy projekt, budowany na miejscu parkingowym, jaki to był numer?🤨
Patryk Sokol Opublikowano Czwartek o 08:09 Autor Opublikowano Czwartek o 08:09 8 godzin temu, Grifon napisał: Ciekawy projekt, budowany na miejscu parkingowym, jaki to był numer?🤨 Tylko focony W domu nie mam miejsca na fotki 8 godzin temu, japim napisał: Zobaczymy jak bedzie latal. Moj na razie pociety jest w 80%. Masz zdjęcia pełnowymiarowego Quickiego z taką maską silnika? Bo ogólnie taka maska mi się podoba, ale widziałem tylko Dragonfly'e z taką maską.
japim Opublikowano Czwartek o 09:22 Opublikowano Czwartek o 09:22 Godzinę temu, Patryk Sokol napisał: Masz zdjęcia pełnowymiarowego Quickiego z taką maską silnika? Bo ogólnie taka maska mi się podoba, ale widziałem tylko Dragonfly'e z taką maską. Haha. To mój pomysł, bo ta oryginalna wlasnie srednio mi sie podobala. Wygladala jakby do super wypasionego i futurystycznego Lamborghini dokleic pluszowy nosek... wiec poradzilem sobie sam.
Patryk Sokol Opublikowano Czwartek o 09:45 Autor Opublikowano Czwartek o 09:45 22 minuty temu, japim napisał: Haha. To mój pomysł, bo ta oryginalna wlasnie srednio mi sie podobala. Wygladala jakby do super wypasionego i futurystycznego Lamborghini dokleic pluszowy nosek... wiec poradzilem sobie sam. To jakby ktoś pytał, to mów, że wziąłeś ja z Dragonfly'a (Fotka z: https://www.nestofdragons.net/weird-airplanes/tandemwings/quickie-and-look-a-likes/ ) Będzie, ze wciąż jest skalowo
jarek_aviatik Opublikowano Czwartek o 10:10 Opublikowano Czwartek o 10:10 Mój czeka na wiosnę. https://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?3803931-Burt-Rutan-Quickie-Q2 1
Patryk Sokol Opublikowano 7 godzin temu Autor Opublikowano 7 godzin temu W dniu 2.01.2025 o 11:10, jarek_aviatik napisał: Mój czeka na wiosnę. https://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?3803931-Burt-Rutan-Quickie-Q2 To już drugi niszowy samolot ktory zacząłem robić, a który okazał się być dosyc powszechnie budowany A tymczasem prace dzieją się dalej: Czyli jak widać skrzydła są już sklejone, canard oklejony balsą i sklejony, no i stoi już na kołach Ale mimo, że koła już ma to but dopiero jeden: Jeszcze tego kapcia trzeba wyoblić, ośkę obciąć i wkręty zmienić na stożkowe, które będą wpuszczone w drewno. Idea jest taka, że po odkręceniu tych trzech wkrętów można kapcia zdjąć i założyć większe koło. Gee Bee mnie nauczył, że kapcie musza być łatwo demontowane, bo samolot ma walczyć z powietrzem, a nie z trawą. 2
Rekomendowane odpowiedzi