Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Czy w 2025 roku warto jeszcze kupować FrSky Taranis X9D Plus 2019? Mam okazję kupić używaną apke za 250 zł, co wydaje się bardzo dobrą ofertą. Moją uwagę przykuł również Jumper T20 v2(głownie przez moją uczelnię i "droniarnie" do której myślę aby dołączyć. Wiele lat latałem na FlySky i6X samolotami przy których zostaję do dziś. Niekiedy rzadziej oblatywałem drony fpv. Planuję wejść poważniej w modelarstwo RC (głownie jet-y edf) i potrzebuję bardziej zaawansowanej aparatury. Zależy mi na większych możliwościach programowania(zboczenie zawodowe informatyka :D) i przyszłościowym protokole(słyszalem, że w tych czasach ELRS cieszy się dużym uznaniem), ale jednocześnie nie chcę wydawać fortuny( przez studia budżet ograniczony ale marzenia mam wielkie) , chcę kupic coś fajnego stosunkowo taniego może być używane na start,  nauczyć się obchodzić z takim sprzętem i później odsprzedać i wyposażyć się w już nowy osprzęt z wyższej półki. Liczę na waszą znacznie wiekszą wiedzę i doświadczenie oraz opinie :) a może posiadacie dla mnie jakieś inne opcje?

Poprzednich dbiorników używać nie będę, więc nie szukam z nimi kompatybilności :)

Opublikowano
Godzinę temu, domalo napisał:

FrSky Taranis X9D Plus 2019? Mam okazję kupić używaną apke za 250 zł, co wydaje się bardzo dobrą ofertą.

Wydaje się??  Toż to jak za darmo. Jeżeli lubisz poprogramować i potraktować ten system jako przejściowy do czegoś docelowego, to brać póki jest dostępny :)

• Dzięki 1
Opublikowano
Godzinę temu, Market napisał:

Wydaje się??  Toż to jak za darmo. Jeżeli lubisz poprogramować i potraktować ten system jako przejściowy do czegoś docelowego, to brać póki jest dostępny :)

Dziekuje za tak szybką odpowiedź,

jeśli chodzi o aparatury to jestem kompletnie zielony w temacie a jako informatyk jestem uczulony na punkcie urządzeń sprzed kilku lat, to też wolę popytać jak to jest w modelarstwie :)

Oferta bardzo kusi więc jak widzę nie ma co się zastanawiać tylko brać.

Zostaję jeszcze kwestia odbiornika, 

dużo tego a że dostępne mam ACCST D16 albo nowsze ACCESS chyba postawię na stary sprawdzony frsky x8r

cenowo nie najgorzej w porównaniu do accessa może ktoś ma akurat na sprzedaż x8r? ;)

Opublikowano

Jeśli jeszcze nie latałeś modelami RC i nie masz opanowanego pilotażu , to zanim zajmiesz się Jetami edf będziesz musiał polatać nieco wolniejszymi i spokojniejszymi modelami. Wtedy możesz używać prostrzego radia.

Jeżeli latasz już w miarę pewnie jakimś modelem to nie warto oszczędzać i bawić się w półśrodki . Proponuję radio Jeti DC lub DS. 

Fakt ,że taki system swoje kosztuje ale jakość jest wysoka dobry zasięg i można latać każdym praktycznie modelem. Na rynku wtórnym pewnie też można znaleźć coś sensownego.

Opublikowano

Taranis X9D z 2019 obsługuje i ACCESSa i ACCST, więc ślepą uliczką nie jest.

I parę lat go spokojnie poużywasz.

Tylko faktycznie nie warto kupować odbiorników które obsługują jedynie ACCST, bo zostaniesz ze zbędnym sprzętem po zmianie nadajnika.

Ogólnie - spoko nadajnik, zaprogramujesz w nim wszystko czego potrzebujesz kiedykolwiek.

• Lubię to 3
Opublikowano

Zostań przy ACCST. Na Aliexpressie dostaniesz odbiorniki X6R/X8R w okolicach 110zł. Archer Plus R6 to kosz ~200zł. Brać aparaturę za 250zł, żeby później drugie tyle włożyć w odbiorniki? Gdzie sens? Gdzie logika?

• Lubię to 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Patryk Sokol napisał:

Taranis X9D z 2019 obsługuje i ACCESSa i ACCST, więc ślepą uliczką nie jest.

I parę lat go spokojnie poużywasz.

Tylko faktycznie nie warto kupować odbiorników które obsługują jedynie ACCST, bo zostaniesz ze zbędnym sprzętem po zmianie nadajnika.

Ogólnie - spoko nadajnik, zaprogramujesz w nim wszystko czego potrzebujesz kiedykolwiek.

Racja, a może jednak warto pójść w elrs? chyba najbardziej przyszłościowy i kompatybilny a do tego odbiorniki nie powalają ceną a już dostępne są nawet 14ch pwm za nieco ponad stówkę, tylko jaka aparatura wtedy bo ten jumper t20 v2 mało popularny u nas chyba i zastanawia mnie czy uzasadnione to jest czymś. A na pewno nie załaduje teraz kilku tysięcy w aparature bo przewyższy to wszystkie moje modele na raz.

Opublikowano

I tak warto sprawdzic czy ACCST jest wersji 1.X czy 2.X . Bo od ktorejs aktualizacji zabrano mozliwosc komunikacji z odbiornikami typu D (chyba najlepszych  w FrSky).

Opublikowano
39 minut temu, pjk11 napisał:

I tak warto sprawdzic czy ACCST jest wersji 1.X czy 2.X . Bo od ktorejs aktualizacji zabrano mozliwosc komunikacji z odbiornikami typu D (chyba najlepszych  w FrSky).

Oj, to chyba nie tak do końca.

Wypowiedź archiwalna: 

W dniu 26.05.2022 o 11:38, Market napisał:

Co do D16 to OK.

Ale co do D8 to nie:

"Tryby D8 oraz LR12 nie mają wersji regionalnych i nie ma znaczenia jaka wersja regionalna firmware jest wgrana w module nadawczym i odbiornikach. W trybach D8 oraz LR12 odbiornik zbinduje się z modułem nadawczym, nawet gdy bindowane urządzenia będą pracowały z różnymi firmware (np. odbiornik FCC, a moduł nadawczy EU-LBT)."*

Co najwyżej możesz nie widzieć trybu D8 w OpenTX w wersji EU, ale on siedzi w module nadawczym ACCST bez względu na wersję regionalną.

"W radiach FrSky sprzed 2019 roku brak trybu D8 w menu bindowania OpenTX lub FrOS nie ma nic wspólnego z firmware wgranym do modułu nadawczego czy odbiornika. Brak trybu D8 w menu spowodowany jest wersją EU oprogramowana systemowego OpenTX lub FrOS, która jest wgrana do radia. Jeśli OpenTX lub FrOS są w wersji EU, to nawet jeśli w module nadawczym wgrana jest wersja firmware EU-LBT, to tryb D8 nie będzie dostępny. Jest to jednak ograniczenie na poziomie OpenTX / FrOS, po prostu blokujące możliwość wybrania opcji D8 w menu bindowania, mimo że moduł nadawczy mógłby w trybie D8 pracować."*

Wystarczy wgrać OpenTX w wersji non-EU i D8 zacznie być widoczny w menu trybu modułu nadawczego.

"Z powodu ograniczeń dostępnej pamięci flash moduły nadawcze ACCESS mają tylko tryb kompatybilności wstecznej ACCST D16. Niestety nie wystarczyło miejsca w pamięci na implementację trybów ACCST D8, ani LR12. Oznacza to, że aparatury i moduły nadawcze ACCESS nie będą mogły pracować z odbiornikami starszych serii V, D ani serii LR."*

* Cytaty z bazy wiedzy 77Hobby

[wycięte]

Opublikowano
3 godziny temu, rkrzysztof napisał:

D8 to już archiwalny system.

Fantastycznie.

Powtarzaj to tak długo, aż cały świat się z Tobą zgodzi.

Problem jest taki, że niezależnie od starości i prostoty tego systemu - wciąż masę sprzętu na nim lata.

Nie ma sensu kupować nowych rzeczy na D8, ale stare istnieją i są sprawne, to jest po prostu fakt.

Opublikowano
2 godziny temu, Patryk Sokol napisał:

Nie ma sensu kupować nowych rzeczy na D8, ale stare istnieją i są sprawne, to jest po prostu fakt.

Odkrycie Ameryki.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.