robloz Opublikowano 3 Lutego Autor Opublikowano 3 Lutego Niestety żeby nie było tak pięknie, to po wstępnym wyważeniu waga koło 7 kg. 😟
robloz Opublikowano 3 Lutego Autor Opublikowano 3 Lutego Możliwe, to się okaże przy oblocie. Myślałem, że nie przekroczę 100g/dm2
kesto Opublikowano 3 Lutego Opublikowano 3 Lutego przy tej wielkości modelu nawet 120g/dm nie jest tragedią.
robloz Opublikowano 4 Lutego Autor Opublikowano 4 Lutego Pytanko: z czego wykonać nowe koła? Sklepowe o odpowiedniej średnicy tj. 150 mm. są za szerokie, mają ok. 50mm. potrzebne węższe 30 - 40 mm.
Grzesiek Opublikowano 4 Lutego Opublikowano 4 Lutego Ja bym poszedł w kierunku druku. Felga z peta-g oponka z TPU 1
robloz Opublikowano 4 Lutego Autor Opublikowano 4 Lutego To musiał bym kogoś zatrudnić, bo ja nie mam takiej możliwości.
paweln7 Opublikowano 4 Lutego Opublikowano 4 Lutego Witam A takie gotowce . https://pl.aliexpress.com/item/1005006146391458.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.11.3dd81c24fpQVcO&gatewayAdapt=glo2pol W dniu 3.02.2026 o 12:25, robloz napisał: Możliwe, to się okaże przy oblocie. Myślałem, że nie przekroczę 100g/dm2 Po co TO liczyć ,żeby się przejmować . Czasami liczę obciążenie powierzchni po oblocie i kilku lotach , czasami się uśmiecham na wynik widząc jak lata model . ( jeden z Moich modeli w powietrzu wygląda jak "latawiec " nie czuć masy , nie chce lądować tak się niesie a obciążenie powierzchni to 180g/m2 ) Tu masz przykład 140g/m2 Tak z obciążeniem powierzchni nie ma co panikować . U nas w klubie było kilka P 11 ( P 24 ) 2m rozpiętości i ważyły od 7 do 9 kg z haczykiem i latały , tak więc głowa do góry 😀.
robloz Opublikowano 4 Lutego Autor Opublikowano 4 Lutego Cytat U nas w klubie było kilka P 11 ( P 24 ) 2m rozpiętości i ważyły od 7 do 9 kg z haczykiem i latały , tak więc głowa do góry 😀. To mnie pocieszyłeś. Kółeczka ciekawe, do przemyślenia.
japim Opublikowano 5 Lutego Opublikowano 5 Lutego 15 godzin temu, robloz napisał: To musiał bym kogoś zatrudnić, bo ja nie mam takiej możliwości. Da sie zrobic - jest tez dostepne LW-TPU. Do tego lozyska i bedzie lux. W dniu 3.02.2026 o 12:25, robloz napisał: Możliwe, to się okaże przy oblocie. Myślałem, że nie przekroczę 100g/dm2 Policz sobie tzw WCL (Wing Cube loading):
robloz Opublikowano 5 Lutego Autor Opublikowano 5 Lutego Ok, dzięki. Co do kółek, to do oblotu założę takie jakie mam, czyli "nie makietowe" 150x50. Trawa na lotnisku ma swoje minusy. Po oblocie ( mam nadzieję że udanym ) wrócę do tematu kół.
pacek Opublikowano 5 Lutego Opublikowano 5 Lutego 6 minut temu, robloz napisał: Co do kółek, to do oblotu założę takie jakie mam, czyli "nie makietowe" 150x50. jeśli szerokość felgi jest ok a koła są z pełnej gumy, to można spróbować je oszlifować
robloz Opublikowano 5 Lutego Autor Opublikowano 5 Lutego Też tak myślę, ale zobaczę na takim trochę podniszczonym kole, jak to będzie wyglądać po szlifowaniu. Jak zda egzamin to dorobi się nową felgę.
robloz Opublikowano 23 godziny temu Autor Opublikowano 23 godziny temu Czego używacie do maskowania podczas malowania oznaczeń? Muszę namalować godło i nie mam za bardzo pomysłu jak to zrobić. Próbowałem jako kalkomanię, ale przebija tło. Grubsza naklejka też nie wchodzi w grę. Dodatkowy problem to okrągły kadłub i nitowanie.
Viper Opublikowano 22 godziny temu Opublikowano 22 godziny temu Ja swoją małą PZL-kę (1,5m) oklejałem folią i wszelkie oznaczenia też wyciąłem z folii i nakleiłem i trzyma się już tyle lat dobrze. Nie widzę, by spod białego prześwitywał zielony kolor. Nie mogę znaleźć fotek, więc zamieszczam link do sterego filmu: 1
robloz Opublikowano 21 godzin temu Autor Opublikowano 21 godzin temu Z folią to akurat nie ma problemu, sam tak robiłem. Teraz chodzi o malowanie.
Lucjan Opublikowano 21 godzin temu Opublikowano 21 godzin temu 2 godziny temu, robloz napisał: Czego używacie do maskowania podczas malowania oznaczeń? Muszę namalować godło i nie mam za bardzo pomysłu jak to zrobić. Próbowałem jako kalkomanię, ale przebija tło. Grubsza naklejka też nie wchodzi w grę. Dodatkowy problem to okrągły kadłub i nitowanie. Dostępne są samoprzylepne folie maskujące .Wycinamy ręcznie lup ploterem godło i przy pomocy foli do przenoszenia naklejamy na model i malujemy aerografem kilkoma cienkimi warstwami farby. 1
Rekomendowane odpowiedzi