awo667 Opublikowano Czwartek o 19:31 Opublikowano Czwartek o 19:31 Ciekawe uwagi a propos zgodności z prawem EU: https://dlapilota.pl/wiadomosci/polska/ciag-dalszy-psucia-prawa-w-polsce-chodzi-o-obowiazkowe-oc-dla-operatorow-dronow 3
Market Opublikowano Piątek o 13:22 Opublikowano Piątek o 13:22 17 godzin temu, awo667 napisał: Ciekawe uwagi a propos zgodności z prawem EU W artykule jest analogia do OC samochodowego i opinia, że w OC "dronowym" powinno być tak samo, czyli, że latanie niezgodne z prawem też powinno być objęte ubezpieczeniem. No ale jak analogia, to analogia: - jak ktoś jeździ bez prawa jazdy - jak ktoś jeździ po pijaku - jak ktoś wjeżdża w tłum ludzi - jak ktoś z rozmysłem wjeżdża na autostradzie pod prąd to raczej nie ma co liczyć na OC. Więc tak samo: - jak ktoś nie zrobił uprawnień i się nie zarejestrował (jak jazda bez prawka) - jak ktoś lata nad tłumem ludzi (jak narażanie samochodem tłumu ludzi) - jak ktoś lata w pobliżu lotniska (jak jazda autem pod prąd) to też w razie W powinien gó...zik skorzystać z OC i płacić sam. 1 1
awo667 Opublikowano Piątek o 16:33 Opublikowano Piątek o 16:33 Zakładam że powinno być tak samo. Wypłata odszkodowania + regres. Nawet wg. ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych jest zapis o " upadek statku powietrznego - uważa się szkody powstałe wskutek katastrofy bądź przymusowego lądowania samolotu silnikowego, bezsilnikowego lub innego obiektu latającego, a także spowodowane upadkiem ich części lub przewożonego ładunku." Trzeba prawnika od ubezpieczeń i kilku lat orzeczeń aby to zobaczyć jak się ten bałagan cały ułoży.
awo667 Opublikowano Sobota o 13:21 Opublikowano Sobota o 13:21 Nie twierdzę że będzie dobrze.... tylko że wykładnia będzie już jasna co i jak się interpretuje. To, że gotowanie żaby trwa w najlepsze widać niestety w wielu obszarach
wiktoreksz Opublikowano Sobota o 16:12 Opublikowano Sobota o 16:12 W tych rozważaniach należy pamiętać że ubezpieczenie ma zapewniać środki/odszkodowanie osobie poszkodowanej. Przy takich zapisach poszkodowani będą pozostawieni samym sobie: ubezpieczyciel umyje ręce, a odszkodowania poszkodowany będzie musiał dochodzić w sądzie. Biorąc pod uwagę realia, to właśnie poszkodowany będzie w najciemniejszej d**ie, bo sprawy sądowe ciągną się latami, a nawet korzystny wyrok nie zagwarantuje że dostanie cokolwiek. Dlatego ktoś kiedyś wymyślił regres: egzekwowanie środków leży po stronie instytucji które na ubezpieczeniach zarabiają, a nie samych poszkodowanych.
mazur Opublikowano Niedziela o 10:31 Opublikowano Niedziela o 10:31 https://www.money.pl/ubezpieczenia/nowe-oc-dla-dronow-to-fikcja-ubezpieczyciel-nie-zaplaci-jesli-zlamiesz-przepisy-7219360959437696a.html
mike217 Opublikowano Niedziela o 11:05 Opublikowano Niedziela o 11:05 No jak większość ubezpieczeń … 1
Marek_Spy Opublikowano Niedziela o 18:58 Opublikowano Niedziela o 18:58 Mnie to nie dziwi bo robią wszystko żeby nie zapłacić wiec ubezpieczenie jest fikcją jak wiele w naszym kraju
Piotr33 Opublikowano Niedziela o 19:16 Opublikowano Niedziela o 19:16 Czy sama rejestracja jako operator BSP nakłada obowiązek posiadania polisy nawet jak się nie lata?
zbjanik Opublikowano Niedziela o 20:34 Opublikowano Niedziela o 20:34 A mój ubezpieczyciel (Wiener) sam zaproponował update zawartej polisy, bo kwota sumy gwarancyjnej jest niższa od nowych wymagań, no i też nastąpi zmiana z pilota na operatora. Przysłali arkusz do wypełnienia, wypełniłem i odesłałem- został przyjęty przez system. Czekam co dalej.
jędrek Opublikowano Niedziela o 22:21 Opublikowano Niedziela o 22:21 1 godzinę temu, zbjanik napisał: A mój ubezpieczyciel (Wiener) sam zaproponował update zawartej polisy, bo kwota sumy gwarancyjnej jest niższa od nowych wymagań, no i też nastąpi zmiana z pilota na operatora. Przysłali arkusz do wypełnienia, wypełniłem i odesłałem- został przyjęty przez system. Czekam co dalej. Dostałem to samo(też Wiener). Mam odesłać do 30.11. A czy jest informacja jakiej wysokości jest opłata za polisę?
zbjanik Opublikowano 18 godzin temu Opublikowano 18 godzin temu 10 godzin temu, jędrek napisał: Dostałem to samo(też Wiener). Mam odesłać do 30.11. A czy jest informacja jakiej wysokości jest opłata za polisę? Piszą tak: jeśli stara suma była poniżej nowych wymagań, to teraz będzie podwyższona do 300 000 zł. Tak to przynajmniej zrozumiałem.
Czaro Opublikowano 18 godzin temu Opublikowano 18 godzin temu 13 godzin temu, Piotr33 napisał: Czy sama rejestracja jako operator BSP nakłada obowiązek posiadania polisy nawet jak się nie lata? Cytat § 3. Obowiązek ubezpieczenia OC powstaje nie później niż w dniu poprzedzającym dzień rozpoczęcia wykonywania operacji z użyciem systemu bezzałogowego statku powietrznego.
Marek_Spy Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu A zapytam ile teraz kosztuje ubezpieczenie i gdzie się ubezpieczacie ?
zbjanik Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu Ja ubezpieczyłem się w maju w WIENER za 66zł na kwotę 200 000. No i czekam na reakcję po mojej akceptacji ich propozycji- vide kilka postów wcześniej.
young Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu Compensa również była tak miła i podeslala mi linka do aneksu zgodnie z nowymi wytycznymi . Jak zrobię powiem jak poszło.
awo667 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu Finansowa chata jak rozumiem chce OC per dron oferować? https://finansowachata.pl/ubezpieczenie-oc-dronow-ac-drona "d) numer seryjny drona do którego ma być przypisana ochrona"
Rekomendowane odpowiedzi