Skocz do zawartości

Nowy zepsuty os max 35ax?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a gdzie ty masz założoną podkładkę do śmigła ? pod śmigłem ? ta czarna podkładka powinna być z przodu pod nakrętką

Opublikowano
2 godziny temu, mike217 napisał:

nie jakaś tam "żarka" nimh tylko solidny ołowiowy Cyclone” 

- nieliczny, który wie o co  chodzi . 

Najlepsze rozwiązanie solidny żelowy aku.i do tego power panel i temat zalatwiony.

Do rozrusznika też jest wyjscie .

Również nie polecam jakiś wynalazków nimh pojedyncze ogniwa bo potem do rozrusznika trzeba i tak drugi aku dzwigać.

Opublikowano

Cyklony ok chcodz ich żywotnośc pozostawia wiele do życzenia.Właśnie mój wczoraj wyzionoł duch po 1.5 roku nie używania chodz był doładowywany.

Opublikowano

Niestety , zasiarczenie jest procesem zazwyczaj nieodwracalnym , a mało która ładowarka modelarska ma dobrze zrobiony program PB . Nawet sławne kiedyś Schulze czy pulsar 3 maja napięcie ładowania ceł ołowiowych za niskie . One naładują ale  nie do końca .. gdyby te ogniwo ładować do napięcia 2.7v jakimś mikro prądem to jest szansa na przedłużenie mu żywota . 

• Lubię to 1
Opublikowano

Rozrusznik mam taki do 15cc

20260213_090201.jpg

Co do smarowania olejem wydaje mi sie ze mozna nadal to wykonac tylko olej ma byc jaki? Syntetyczny? Rycynowy? Jakis konkretny sklad? 

Opublikowano
4 godziny temu, Grzesiek napisał:

Cyklony ok chcodz ich żywotnośc pozostawia wiele do życzenia.Właśnie mój wczoraj wyzionoł duch po 1.5 roku nie używania chodz był doładowywany.

To może jakąś "podróbkę" miałeś☺️

Używam tych akumulatorów odkąd pamiętam i wymieniam prewencyjnie co ok 5 lat

ładuję dwa razy na sezon małym prądem  i nigdy nie miałem problemu.

Zawsze wożę w serwisie dwa komplety nie ze względu na to, że mogą się rozładować, tylko dlatego, że mogą się popsuć mechanicznie, czyli że np kabelek może się urwać itp, bo w FSRach wszystko się może zdarzyć... Parę razy zdarzyło mi się,że łódka popłynęła z klipsem itp.

Trzeba pamiętać o jednej ważnej  rzeczy: Przewody i porządne połączenia. elektryczne.

Cyklony po naładowaniu muszą swoje odczekać, żeby napięcie się ustabilizowało, bo można świece spalić.

Ja czekam 24 h i wtedy zaczynam używać.

Wszelkie panele jakie by one nie były wg mnie są do kitu.

To jest jeden z tych gadżetów, który łatwo ulega uszkodzeniu.

Najlepsze są proste solidne połączenia i silikonowe przewody o dużej średnicy i Goldy do połączeń.

A.C.

Opublikowano
31 minut temu, mike217 napisał:

Widziałem kiedyś patenty „

stabilizowania „ napięcia za pomocą długich przewodów do klipsa . 

Stabilizowanie w sensie zmniejszania napięcia prądu stałego metodą doboru długości, przekroju i materiału przewodów zasilających świecę jest jak najbardziej możliwe a ja stosowałem taki sposób przez wiele lat. Oto kalkulator  Kalkulator spadku napięcia - Oblicz spadek napięcia w przewodach - Mini Kalkulator i przykładowe obliczenie spadku napięcia. W latach 70-tych/XXw., gdy w Polsce zaroiło się od silników Cox to okazało się ,że ich świece (głowice) wymagają napięcia 1,5V. Nieliczne kadmowo-niklowe 1,2V aku były wtedy słabe pojemnościowo oraz prądowo i żarzyły świecę  Coxa na 1/3 długości spiralki. My z kolegami wzięliśmy akumulator zasadowy od latarki kolejowej 2V i  korzystając z dzielnika napięcia (rezystor nawinięty z drutu oporowego z suwakiem) mieliśmy 1,5V na świecy. Potem okazało się, że fabryczne klipsy Cox z przewodami miały tak dobraną ich rezystancję, że przy zastosowaniu aku 2V można było bezpiecznie żarzyć świece silnika Cox.

Kalkulator spadku napięcia.png

• Ostatnio przeglądający   2 użytkowników

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.