Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. POGO Opublikowano 17 Lutego Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 17 Lutego Sezon się zbliża, Andrzej mnie zmobilizował, swją nakadżimom 😉 więc jadę z koksem. Przy współpracy z Grzechu Rc i Ecikiem na warsztat wjechały foremki Tachikawy.... Wymycie, woskowanie i pva... Za pomocą plastelinki pomierzyłem miejsce na dźwigary i wzmocnienia. Ze sklejeczki 3mm powycinałem zestawy na 4 skrzydła. W zestawie nie było szablonu statecznika poziomego, więc szybki szkic z kompa i wycinka z balsy. Troszkę go powiększyłem zgodnie z regulaminem. Narazie tyle... W przyszłym tygodniu rusza laminowanie... 4 1
endriuRC Opublikowano 17 Lutego Opublikowano 17 Lutego Ale siem będziemy PoGoniać tzn poganiać 😅 W końcu nie będe sam opisywał swoich poczynań z tym temacie... Fajnie że kogoś udało się zmotywować do prowadzenia relacji ! Dodawaj dużo o laminowaniu skrzydła w formie bo na forum tego brakuje. 3
mirolek Opublikowano 21 Lutego Opublikowano 21 Lutego Wreszcie coś drgnęło w temacie - brawo Sergiusz, dość udawania latania Mustangiem 🤪 - czas budować prawdziwe kombaty ms
POGO Opublikowano 21 Lutego Autor Opublikowano 21 Lutego Eeee... Mirku...Mustang jest sprawdzoną elektryczną alternatywą. Muszę mu dać odpocząć, bo ile można wygrywać 😜...Japończyk powstaje byście mogli mnie dogobić... 😘 1 1
POGO Opublikowano 23 Lutego Autor Opublikowano 23 Lutego Wieczorkiem wystrugałem drugą partię stateczników. Niestety nie posiadam pompy próżniowe (co prawda zastanawiam się nad kupnem albo rozebranie lodówki😉) Więc zastosowałem metodę na docisk. Do przekładki zamiast mylaru, użyłem folii do laminowania. Czyli smarowanie woskiem, polerka, malowanie, tkanina z żywicą. I taką kanapkę w dwie równe deski, całość ściskamy.... 2
POGO Opublikowano 25 Lutego Autor Opublikowano 25 Lutego Dziś malowanie foremek skrzydła i układanie szmatki w formach kadłuba... Model niema oszklenia kabiny więc, pomysł jest taki by wydrukować coś... Albo foremkę albo samą kabinę i doklejać ją do kadłuba... 3
endriuRC Opublikowano 25 Lutego Opublikowano 25 Lutego Robota idzie widzę... szkoda, że kadłub bez kabiny dodatkowa robota cię czeka
POGO Opublikowano 26 Lutego Autor Opublikowano 26 Lutego Gonię z robotą, bo widzę że Andrzej idzie jak burza... Dziś zamknąłem połówki kadłuba i udało się wylamonować pierwszą połówkę skrzydła...
endriuRC Opublikowano 26 Lutego Opublikowano 26 Lutego Jaką tkanine stosujesz ? Ile warstw kładziesz ?... zazdroszczę formy do skrzydła.. znakomicie to wygląda
POGO Opublikowano 26 Lutego Autor Opublikowano 26 Lutego Hej... Tak na szybko...tkanina 2x80g/m2, na natarcie rowing węglowy by wygładzić zawijas natarcia. Jest to pancerne rozwiązanie, ale to prototyp. W następnym będzie 1x45g/m2 I 1x80g/m2. Po ułożeniu, odsaczam żywice ręcznikami papierowymi. Jutro, będę montował dźwigary i twarde punkty. Skrzydłami tej konstrukcji w Mustangu bojowym, fizycznie wyeliminowałem 4 samoloty i dopiero gdy odmówiło działania jedyne pozostałe serwo (bo drugie wypadło po 2 kolizji) przyziemiłem awaryjnie... 1
POGO Opublikowano 27 Lutego Autor Opublikowano 27 Lutego Jest... mój pierwszy kadłubik... Taki piękny... Japoński... Teraz pora na zamknięcie skrzydła. Wkleiłem na ca dźwigary i wzmocnienia lotek. Zastanawia mnie sprawa mocowania skrzydeł... Wiem że klasyką jest mocowanie na gumę, lecz korci mnie mocowanie na sróbke plastikową. W Mustangu się sprawdza... Hmm... Niewiem 2
endriuRC Opublikowano 27 Lutego Opublikowano 27 Lutego Piękna dokładna robota. Super się na to patrzy. Sam myślę o śrubie nylonowej bo z tymi gumkami jest kłopot.
POGO Opublikowano 27 Lutego Autor Opublikowano 27 Lutego Kłopot i nie kłopot... Jak się tryknie końcówką skrzydełka o przeciwnika to na gumie leci się dalej a na śróbce nie za bardzo... Zrobię tak I tak 😜
POGO Opublikowano 1 Marca Autor Opublikowano 1 Marca Weekend dobiega końca, a mi udało się troszkę podłubać przy Japończyku. Rozformowałem skrzydła, nie wyszły idealnie gdzieniegdzie pouciekało łączenie z mikrobalonów. Następnym razem zastosuje metodę na nitkę. W tej wersji zastosuje mocowanie skrzydeł na plastikową śrubkę. Powycinałem również pełen zestaw oznakowań z folii samoprzylepnej. Na skrzydle widać plamę bo wpadłem na genialny pomysł odtłuszczenia zmywaczem do hamuleców. Niepolecam.... 4
mirolek Opublikowano 2 Marca Opublikowano 2 Marca A to skrzydło to nie tył do przodu zmontowałeś 😅 Ms 1
Rekomendowane odpowiedzi