Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. pengo Opublikowano wczoraj o 21:05 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano wczoraj o 21:05 Od niedawna zacząłem zabawę z "suszarkami", wszystkie to maleństwa na 64edf lub 2x50edf, większymi samolotami fajniej się lata, więc padło na F-22 raptor przeskalowany do długości 2050mm i rozpiętość około 1450mm. Dlaczego taka skala? Mam niewielki samochód i problem jest z tak dużym modelem, wiec cały będzie przewożony w bagażniku dachowym O plany ciężko, ale znalazłem model 3d, którego użyłem proporcji rysując całość od początku w fusion360. Założenia są następujące: Większość wykonana z depronu 6mm, miejscami sklejka 3mm i troche druku 3d oraz węgla 2mm, całości pokryta będzie tkaniną szklaną na żywice epoxydową. Napęd 2x 80mm EDF Zasilanie 2x lipo 6s 5000mah Brak podwozia, wyrzut z ręki Model ma być w miarę lekki do lotu poniżej 6,5kg czyli bez lipo 5-5,5kg zacząłem od wydrukowania szablonów i wycięciu wręg kadłuba, przód zrobię w późniejszym etapie budowy teraz by mi tylko przeszkadzał Następnie tunele wewnętrzne, było tu trochę zabawy wydrukowałem sobie tunel testowy i sprawdziłem go na hamowni, wyszło około 3,1kg oraz przymiarka silników 6
adam.trzaskowski Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu 9 hours ago, pengo said: Brak podwozia, wyrzut z ręki Model ma być w miarę lekki do lotu poniżej 6,5kg czyli bez lipo 5-5,5kg Jestes pewien, ze dasz rade? Ja mam 186cm wzrostu, 90kg wagi, regularnie silownia - i takiego modelu nie dalbym rady pewnie rzucac. Mam Freewing F-22 90mm, 4,5kg do lotu i to jest maksimum jakie jestem w stanie opanowac jedna reka. Zbudowalem kiedys drukowany model 2x80mm - spadl mi pod nogi podczas startu i sie rozwalil, bo nie utrzymalem. To jest 6.5kg trzymane pionowo nad glowa, po czym dodatkowe ~6kg w poziomie jak dasz gazu.
Atomizer Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu Te krycie tkaniną i żywica to niewiele dobrego chyba da poza dodaniem wagi. Ja tak spieprzyłem jeden model, który po laminowaniu ważył więcej i miał gorsze właściwości lotne. Jedyny plus tego projektu to to , że F-22 ma duża powierzchnie i przy dużej wadze będzie mógł latać wolniej niż np. P-51 czy messerschmitt bf 10. A rzucanie z ręki ? Jak tu nie ma za co złapać 😅
Andrzej Klos Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu 6 minut temu, Atomizer napisał: Te krycie tkaniną i żywica to niewiele dobrego chyba da poza dodaniem wagi. Ja tak spieprzyłem jeden model, który po laminowaniu ważył więcej i miał gorsze właściwości lotne. Jedyny plus tego projektu to to , że F-22 ma duża powierzchnie i przy dużej wadze będzie mógł latać wolniej niż np. P-51 czy messerschmitt bf 10. A rzucanie z ręki ? Jak tu nie ma za co złapać 😅 Zamiast laminatu mozna uzyc Ezy-Kote, tylko na dolnej powierzchni. Jest bazowany na wodzie. Zrobilem tak w moim Skorpion i dodal 5g wagi a dolne powierzchnie sa duzo sztywniejsze i wydaja sie byc bardziej solidne. 1
pengo Opublikowano 14 godzin temu Autor Opublikowano 14 godzin temu Laminat musi być użyty, wyszlifowany na gładko depron rysuje się od samego patrzenia na niego pokryłem tkaniną kilka modeli drukowanych różnej wielkości, trochę mnie to nauczyło ile dawać laminatu aby było dobrze Wyrzut oburącz, więc muszę mieć miotacza, a tak się składa ze zawsze razem latamy, katapultę też mam, wystrzeliwałem nią ritewing drak o wadze 5kg. Jest jeszcze opcja kontrolera lotu, mam tak w jednym modelu gdzie wyrzut z ręki jest bardzo trudny, odkładam aparaturę na ziemie, wyrzucam go i samolot wznosi się pod ustawionym w inav wcześniej kątem, gdy ruszę drążkiem aparatury przechodzi w sterowanie manual gdyż nie lubię latać ze stabilizacją. Model komputerowy za wiele nie pokaże na jednym screenie, tym bardziej że część rzeczy jest rysowana w trakcie budowy. Wręgi mają odjętą grubość poszycia aby nie wyszedł grubas z niego jak widać skrzydła będą kanapką z depronu, pierwsze warstwy po wycięciu 1
Andrzej Klos Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu Czy mozesz napisac wiecej o tym kontolerze do wyrzucania modelu. Gdzies juz to widzialem ale nie pamietam gdzie.
pengo Opublikowano 13 godzin temu Autor Opublikowano 13 godzin temu Kupujesz jakikolwiek kontroler lotu, używam typowe FC do dronów fpv, kiedyś używałem tych większych 36x36mm ale przeszedłem na 20x20mm robią to samo co te duże, a jest to bardziej kompaktowe. Pobierasz program Inav i w nim wybierasz z listy swój kontroler i wygrywasz soft. Po praktycznie automatycznym wgraniu softu, inav łaczy sie z kontrolerem, i tam masz bardzo przyjazny interfejs, w którym sobie klikasz i ustawiasz to co potrzebujesz, w tym wypadku tylko autostart, i wpisujesz w okienkach swoje wartości jak kąt wznoszenia, czas itd. Zazwyczaj trzeba przylutować kilka kabelków do kontrolera ale są też z wbudowanymi gniazdami i wtyczkami
japim Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu 5 godzin temu, pengo napisał: Kupujesz jakikolwiek kontroler lotu, używam typowe FC do dronów fpv, kiedyś używałem tych większych 36x36mm ale przeszedłem na 20x20mm robią to samo co te duże, a jest to bardziej kompaktowe. Pobierasz program Inav i w nim wybierasz z listy swój kontroler i wygrywasz soft. Po praktycznie automatycznym wgraniu softu, inav łaczy sie z kontrolerem, i tam masz bardzo przyjazny interfejs, w którym sobie klikasz i ustawiasz to co potrzebujesz, w tym wypadku tylko autostart, i wpisujesz w okienkach swoje wartości jak kąt wznoszenia, czas itd. Zazwyczaj trzeba przylutować kilka kabelków do kontrolera ale są też z wbudowanymi gniazdami i wtyczkami Nie masz problemow z wyprowadzeniem sygnalu na serwa? Czy posilkujesz sie jakims dekoderem SBUS-PWM? I domyslam sie ze odbiornik koniecznie z wyjsciem SBUS/PPM zamiast zwyklego PWM.
dariuszj Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu Moim zdaniem nie warto używać FC typowego dla multikopterów. Lepiej kupić taki przeznaczony pod "drony" z płatem wyposażony w wyjścia na serwa i pozostałe złącza. Z tego co mi obecnie wydaje się najfajniejsze to klon niedostępnego już SpeedyBee F405 Wing: https://pl.aliexpress.com/item/1005010747599244.html? Szkoda tylko, że nie ma wersji mini jak w przypadku SpeedyBee.
pengo Opublikowano 2 godziny temu Autor Opublikowano 2 godziny temu 5 godzin temu, japim napisał: Nie masz problemow z wyprowadzeniem sygnalu na serwa? Czy posilkujesz sie jakims dekoderem SBUS-PWM? I domyslam sie ze odbiornik koniecznie z wyjsciem SBUS/PPM zamiast zwyklego PWM. Tam są takie same wyjscia jak w kontrolerach przeznaczonych do skrzydeł jak np Matek f405 wing i podobne tylko ze jest tego mniej. Oczywiscie do latania fpv jest za mało uartów, gps, osd, itd. Ale taki kontroler ma 4 wejscia na esc i z nich podaje sygnał na serwa Latam na flysky i nawet te tanie 6 kanałowe odbiorniki maja ibus i sbus co ciekawe przy takim podłączeniu do kontrolera ma 10 albo 12 kanałów już nie pamiętam dokładnie 5 godzin temu, dariuszj napisał: Moim zdaniem nie warto używać FC typowego dla multikopterów. Lepiej kupić taki przeznaczony pod "drony" z płatem wyposażony w wyjścia na serwa i pozostałe złącza. Z tego co mi obecnie wydaje się najfajniejsze to klon niedostępnego już SpeedyBee F405 Wing: https://pl.aliexpress.com/item/1005010747599244.html? Szkoda tylko, że nie ma wersji mini jak w przypadku SpeedyBee. Możesz rozwinąć myśl dlaczego nie warto? przerobiłem przez ostatnie 10 lat kilkanaście kontrolerów, część była dedykowana do skrzydeł, a część do dronów. Działają identycznie, różnice są w ilości wyjść pwm i uartów oraz te do samolotów z reguły mają więcej przetwornic 3,3v 5v 12v, i to się przydaje w skrzydłach fpv, ale jeżeli kontroler ma mi służyć tylko jako autolaunch to po co dopłacać ze te wszystkie rzeczy z których nie planuje korzystać. wydrukowałem gładkie przejście z kształtu tunelu do edf Skrzydełka to depronowa kanapka
dariuszj Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 45 minut temu, pengo napisał: Możesz rozwinąć myśl dlaczego nie warto? Po prostu łatwiej jest zastosować dedykowany kontroler do tego celu niż kombinować z takim przeznaczonym pod multicoptery. A łatwiej choćby właśnie z polutowaniem wyjść na serwa. Cenowo też nie wiem czy jakoś znacząco przyoszczędzisz. Na szybko znalazłem taki za 70 zł: https://pl.aliexpress.com/item/1005010596993122.html? Pewnie można i taniej. To ile zaoszczędzisz stosując taki od MC?
Rekomendowane odpowiedzi