Atomizer Opublikowano Piątek o 17:48 Autor Opublikowano Piątek o 17:48 10 godzin temu, Shock napisał: Myślę Michał że informacja o szkodliwości (jeśli faktycznie istnieje na 100%) jest dość istotna. Mam kolegę co stosował taki specyfik, ba sam go kupiłem i mu go dostarczyłem bo on nie mógł go dostać u siebie w okolicy. Z tego co wiem użytkował, chwalił efekty i nie skarżył się na jakiekolwiek efekty uboczne.... Niemniej zorientuję się i dam mu cynk by zachował ostrożność o ile jeszcze to stosuje. W całym temacie problemem jest dla mnie sposób Twojego, pełnego patosu przekaz, który poza istotną informacją powoduje że odbiór tematu jest wyolbrzymiony, irytujący i powodujący reakcje nie takie jakich oczekujesz. Kolega moderator może już zamknąć temat bo jakie śmiecie internetowe co mają tu konta zaczynają mi ubliżać i nie chcę im jechać czy odgrywać się na otwartym forum.
a74BACK Opublikowano Piątek o 17:55 Opublikowano Piątek o 17:55 Który to ten śmieć, pokaż mi go! Dam mu nauczkę👍 1
Atomizer Opublikowano Piątek o 17:58 Autor Opublikowano Piątek o 17:58 20 godzin temu, mike217 napisał: A skąd ma powstać chlorowodór ? Czy ja coś przegapiłem na chemii na studiach ? Przegląd od AI Chlorowodór (HCl) w preparacie Spalsadz powstaje w wyniku reakcji chemicznych zachodzących w wysokiej temperaturze paleniska (powyżej 600°C). [1] Oto kluczowe informacje: Składniki aktywne: Spalsadz jest mieszaniną soli nieorganicznych, w tym głównie chlorków (np. chlorku miedzi, chlorku amonu), które działają jako katalizatory. Proces chemiczny: Pod wpływem wysokiej temperatury spalania, te sole ulegają rozkładowi, w wyniku którego uwalniany jest chlorowodór. Cel powstawania: Chlorowodór w tym procesie pełni funkcję katalityczną – wchodzi w reakcję z sadzą i osadami smołowymi, rozbijając ich strukturę, co prowadzi do ich utlenienia (spalenia) do dwutlenku węgla i par To co można przeczytać na AI się praktycznie zgadza z tym co tam jest napisane . Dziś po prawie 9 tygodniach od ostatniego użycia tej substancji umyłem w pomieszczeniu 2 okna bo były zabrudzone przez owady i kurz . Chwilę po spryskaniu okna jednego jak i drugiego wodą zaczęła się wydzielać lotna gryząca substancja bezzapachowa słonego posmaku co mi podrażniła całe drogi oddechowe. Prawdopodobnie jest to kwas solny lub siarczan miedzi który wchodzi w skład preparatu. I na AI można wyczytać że te opary parują znacznie jak jest większa wilgoć. Co się zgadza z opisem. Podczas jednego deszczowego dnia kiedy wzrosła wilgotność powietrza w pomieszczeniu dosłownie zrobiła się gryząco szczypiąca solanka ! Musiałem kilka godzin wietrzyć i włączyłem na pół godziny ozonator. Ale czy ozonator jest dobry na te opary chemiczne ? Nie wydaje mi się.
Ares Opublikowano Piątek o 18:35 Opublikowano Piątek o 18:35 Nie da się ukryć ,że współczesna cywilizacja produkuje mnóstwo substancji szkodliwych: to cena jaką płacimy za rozwój. Z jednaj strony szkodzi ale też daje chleb w postaci miejsc pracy. Jak to w życiu kij ma dwa końce.
maxiiii Opublikowano Sobota o 13:43 Opublikowano Sobota o 13:43 Takie spalanie w piecu to jeszcze nic. Samoloty nam nad głową puszczają hemistry. A czasami nawet szczepionki. To dopiero afera i nikt nawet na to nie reaguje. 1
Patryk Sokol Opublikowano Sobota o 15:54 Opublikowano Sobota o 15:54 2 godziny temu, maxiiii napisał: Takie spalanie w piecu to jeszcze nic. Samoloty nam nad głową puszczają hemistry. A czasami nawet szczepionki. To dopiero afera i nikt nawet na to nie reaguje. Ty na poważnie? 1
Patryk Sokol Opublikowano Sobota o 19:36 Opublikowano Sobota o 19:36 19 minut temu, maxiiii napisał: No a jak? Nie wiem, to internet. Ludzie w różne bzdury wierzą, a rozsiewanie szczepionek z samolotu jest tak durne, że chcę wierzyć, że to żart.
witold_pi Opublikowano Sobota o 19:56 Opublikowano Sobota o 19:56 18 minut temu, Patryk Sokol napisał: Nie wiem, to internet. Ludzie w różne bzdury wierzą, a rozsiewanie szczepionek z samolotu jest tak durne, że chcę wierzyć, że to żart. szczepionki na wściekliznę dla lisów jak najbardziej Doustne szczepionki dla lisów (np. Fuchsoral, Lysvulpen, Rabadrop)
Patryk Sokol Opublikowano Sobota o 20:13 Opublikowano Sobota o 20:13 15 minut temu, witold_pi napisał: szczepionki na wściekliznę dla lisów jak najbardziej Doustne szczepionki dla lisów (np. Fuchsoral, Lysvulpen, Rabadrop) A to tak. Ale to się zrzuca nad lasem, a nie "rozpyla nam nad głową". Więc myślę, że kolega ma co innego na myśli.
Andrzej Klos Opublikowano Sobota o 22:12 Opublikowano Sobota o 22:12 8 godzin temu, maxiiii napisał: Takie spalanie w piecu to jeszcze nic. Samoloty nam nad głową puszczają hemistry. A czasami nawet szczepionki. To dopiero afera i nikt nawet na to nie reaguje. Tak, tak, wielu ludzi uwaza, ze smugi kondensacyjne z samolotow to chemia, trucie albo nawet szczepionki 🤣
pietrku Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu Wiara w te trujące smugi 😄 to jest jeszcze nic, ludzie wierzą nie w takie odjechane rzeczy. Są nawet tacy co wierzą, że automaty na butelki uratują planetę 😀 przed samozjaraniem. I tylko moda się zmienia, raz jest za mało ozonu, temperatura za niska w zimie, za wysoka w lecie ( tak jakby w lecie miała być niska 🙃) i tak w kółko.. To co dzisiaj jest szkodliwe jutro ogłoszą, że jest dobre i że naukowcy to potwierdzają 😀
witold_pi Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu mod zamknij temat pls bo niedobrze mi się robi 1 3
Atomizer Opublikowano 7 godzin temu Autor Opublikowano 7 godzin temu Nie ma jako tako dowodów , ze jakiś samolot coś rozpyla . Trzeba było zestrzelić by lub złapać za rękę. Ale na 100 % trują nas chemia z oprysków ! Dziś wyraźnie czuć oprysk w całej mojej okolicy ! Przynajmniej u mnie w miejscowości . Są obszarnicy co maja po 400ha ziemi, to jak puści się taki na opryski a wiatr jest w dobrą strone to inhalacja chemią mówowana! A wracając do tego h... co temat pisze to po 9 tygodniach od ostatniego użycia tego wspaniałego preparatu spędziłem 1,5- 2 h w modelarni i czuję że mam poparzone całe usta od kwasu. Takie to jest dobre. P prostu wchodzę to od razu wyczuwam posmak solny po 3 oddechach ustami. Teraz wiem, że tego wywietrzyć się nie da ! I trzeba myć wszystko! Albo wodą z mydłem albo sodą oczyszczoną i wodą z mydłem aby się tego pozbyć. Wietrzenie w czasie nic nie daje.
Henio Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu Dodam jeszcze że są modelarze którzy mówią że ziemia jest kulą 1
Rekomendowane odpowiedzi