Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cięciwa w tej Wildze jest podana 14 cm w pierwszym poście. Wiec byłoby 12,6dm2 powierzchni. A współczynnik wychodzi wtedy ponad 14?

• Dzięki 1
Opublikowano
25 minut temu, pietrku napisał:

Cięciwa w tej Wildze jest podana 14 cm w pierwszym poście. Wiec byłoby 12,6dm2 powierzchni. A współczynnik wychodzi wtedy ponad 14?

No, tak wychodzi, a ja najwyraźniej czytać nie umiem (bo patrzyłem w tekście za powierzchnią, a nie cięciwą) :D 

Cóż... 14 jest wynikiem... No może nie morderczym, ale jednak wysokim.

No, tutaj trzeba będzie szybko polatać.

Ale się da, więc polecam próbować.

Opublikowano

Ja też trzymam kciuki za oblot Wilgi, bo zadanie jest wymagające. Ten współczynnik fajny, szczególnie jakby się robiło większy model, trzeba będzie to liczyć.

Opublikowano

Hej

Wróciłem z pracy i już odpisuję...

Wagę instrukcja podaje masę ale MODELU BEZ WYPOSAŻENIA - 260 g. Sugerowany silnik Speed 280 z przekładnią 4:1 i reg. 5 A, aku NiMH do 750 mAh, śmigło 10x4,7 lub 9x6. Przy lotkach zalecany silnik Speed 400 z reg. 11 A.

Nigdy nie miałem takich silników z przekładniami więc nawet nie porównywałem ich z beszczotkami tylko od razu wsadziłem tego Pelikana. Jeszcze raz zważyłem tą "oszustkę" i mamy 624 g.

Kadłub pękaty więc z rozpiętości zostaje 80 cm (kadłub zabiera 10 cm) zatem prawdziwa powierzchnia nośna to 8x1,4=11,2 dm2 stąd jej obciążenie przekracza 55 g/dm2.

Tak Patryk, widziałem wcześniej Twoje loty RWD i także ów kalkulator, który polecałeś. Wychodzi jak już wiecie 14, komentarz kalkulatora - FOR EXPERT. Hehe, no to trafiło na eksperta 😂

W instrukcji są nawet zdjęcia tego modelu w locie (!!!) Oni mogli latać to i ja mogę. Nie poddaję się w żadnym razie ale jutro, pojutrze bez szans na trochę wolnego czasu i spokojną głowę. Pewnie dopiero w sobotę/niedzielę.

A swoją drogą miałem kiedyś śliczny dwupłacik z Robbe ARF - Curtis Jenny. Był znacznie mniejszy od Wilgi, balsowiec, kryty transparentną żółtą folią, sterowany również lotkami a tam mikro serwa z Robbe FS61. Latał świetnie i startował z rozbiegu z równego trawnika. Nie pamiętam zupełnie jak go rozbiłem i co się wtedy działo ale serwa, te FS61 z lotek Jenny teraz napędzają lotki w PANDZIE.

Bardzo dziękuję Wam za zaangażowanie, rady i uwagi. 

Opublikowano

Pamiętaj, że jedną z cech wilgowatości Wilgi jest skrzydło: decha z zerowym wzniosem. A to w pilotażu tak małego modelu jak twój nie pomaga. Byle podmuch i wali się tak szybko że nie ma opcji żeby człowiek zareagował. Rozważałeś żyroskop?

Opublikowano
2 godziny temu, CrazyTomas napisał:

Pamiętaj, że jedną z cech wilgowatości

Oryginalna Wilga miała niewielki wznios, stojąc z boku oryginalnego samolotu widac to wyraźnie.

• Lubię to 1
Opublikowano

Hej

Już odpowiadam. Modelik ma również wznios - ok. 3 st.. W zestawie był osobno centroplat z bagnecikami węglowymi i dwie połówki płata do sklejenia z centropłatem pod kątem. 

Pozdrawiam 

Opublikowano

Hej

Obejrzałem wiele zdjęć Wilgi. Na niektórych wydaje się, że jakiś minimalny wznios jest, na innych ewidentnie tego wzniosu nie widać. Dane techniczne wzniosu nie podają czyli go raczej nie ma. No ale my mamy model i ten mały wznios wygląda bardzo przyzwoicie i zupełnie nie psuje sylwetki. 

Czekam na dobrą pogodę. Wczoraj w górach wiał halny i u mnie dzisiaj mimo słońca dmucha mocno. Może pod wieczór coś się poprawi ale nie bardzo w to wierzę. Może jutro ?

Pozdrawiam 

Opublikowano

Wilga (samolot) ma wznios. Owszem, czasem go na zdjęciu nie bardzo widać, ale on jest w realu. Większość natomiast modeli, czasem bardzo dokładnie, redukcyjnie wykonanych, już tego wzniosu nie posiada. Ponieważ wiele jest takich modeli, nawet seryjnie budowanych i ten obraz się jakoś utrwalił i dla wielu pozostaje jako obowiązujący obraz samolotu. Co tu dużo gadać- niektórzy budują nawet Spitfire bez wzniosu i im to nie przeszkadza! Dla mnie osobiście  zgroza😊

1870306.jpg

1072895.jpg

• Lubię to 2
Opublikowano

Hej

Masz rację, wznios ewidentnie jest.

Perspektywa z jakiej robiono zdjęcia też potrafi trochę "poczarować":

3.jpg.c53de2b79e2c5375a2996c3fece9a00d.jpg

Coś tam niby widać tego wzniosu. Na Twoich zdjęciach Wilgi latają, może wznios uwidacznia się bardziej w wyniku obciążenia skrzydła w locie...

Pozdrawiam 

• Lubię to 1
Opublikowano
12 godzin temu, TomekBZ napisał:

wznios uwidacznia się bardziej w wyniku obciążenia skrzydła w locie... 

Dokładnie, na ziemi jak stoi zatankowana nawet tego 1 stopnia nie widać.

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.