Skocz do zawartości

Aurora 9 - pojawiła się instrukcja po angielsku

Jakub_RC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli zworka w SPC łączy piny : sygnał i plus , po wyciągnięciu zworki minus jest od strony pustego pinu w zworce .

W odbiorniku Optima9 , leżącym do góry napisem i tyłem do ciebie patrząc na złącze SPC masz kolejno piny od lewej do prawej : sygnał , plus , minus

Dzięki, sprawdziłem, u mnie już działa.

• Odpowiedzi 538
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Mam problem chciał bym zrobić następujący układ :pod przełączniki G i H podpiąć pod jeden kanał i mieć G włączenie modułu zapłonowego a H rozrusznik elektryczny.Moduł do sterowania już zrobiłem ,-100% wyłączone wszystko 0% włączony zapłon +100 % chwilowy rozrusznik .Czy to jest możliwe...

Opublikowano

Mam soft 1.06. Ale to nie ma znaczenia, bo jak pisałem to funkcja modułu, więc czy on będzie w aurorze czy w opicu będzie tak samo działać.

Z tego co piszesz działa poprawnie. Jak zacznie tracić zasięg, ciągły pisk który masz po wyłączeniu będzie poprzedzony piskami przerywanymi.

Jeśli chodzi o wyłączanie odbiornika podczas normalnej pracy, nadajnik może nie zareagować.

Wydaje mi się że jak odstawia się zasilanie odbiornika nie ma możliwości żeby dotarła ramka sprawdzająca z odbiornika i nie działa jak trzeba.

Wedle instrukcji sygnał ciągły podawany jest 200 m przed całkowitym zanikiem, zatem niezbędna jest komunikacja, czego nie ma przy odłączeniu zasilania. Tak mi się wydaje.

W terenie zadziała dobrze przy zmniejszonej mocy nadajnika.

Nie próbowałem testów przy pełnym zasięgu, ale kiedyś wsiądę w auto, odjadę i sprawdzę.

wczoraj robiłęm testy na odbiorniku OPTIMA 6 - odbiornik z serwami zostawiłem w domu i wyszedłem w haty z nadajnikiem poprostu.

Opcja z ostrzeganiem o zaniku komunikacji nie zadziałała.. poprostu zerwało połączenie.

Gdy wracałem do domu na apce pikneło 3 razy i znów zalogowało odbiornik.. wszystko na normal mode.

Dziś może testy na 9 kanałówce... Czy odbiornik musi być zbindowany z nadajnikiem w jakimś określonym trybie by ta funkcja działała czy poprostu wg widzimisie ??

Opublikowano

może decydującą role w bindowaniu i późniejszym informowaniu o zaniku , jest zachowanie odległości podczas bindowania .Myślę że warto sprawdzić wszystkie możliwości .

Odległość nie mniejsza niż 45cm i nie większa niż 5m

Opublikowano

może decydującą role w bindowaniu i późniejszym informowaniu o zaniku , jest zachowanie odległości podczas bindowania .Myślę że warto sprawdzić wszystkie możliwości .

Odległość nie mniejsza niż 45cm i nie większa niż 5m

Chodziło mi o tryb NORMAL MODE i SCAN MODE - lecz twoją opcję również jutro sprawdzę :mrgreen:

Opublikowano

No i kiszka moja aparatura nie wydaje żadnych dzwięków podczas "końcówki" zasięgu.

Sytuacja wygląda tak iż poprostu zrywa połączenie i na tym koniec.

Próbowałem w Normal Mode i Scan Mode, jak również bindowałem w odległości około 2m by mieć pewność że wszystko przebiega prawidłowo.

Niewiem co tu robić - funkcja przydała by się.

Ostatnimi czasy latając Hexą kilka razy usłyszałem pikanie aparatury jak pózniej sięokazało pakiet się kończył - czyli to działa. Jednak wymagało by to jakiegoś ustawienia progu ponieważ zawsze zapikało 3-4 razy i dosłownie model leciał na dół :]

Opublikowano

Jednak wymagało by to jakiegoś ustawienia progu ponieważ zawsze zapikało 3-4 razy i dosłownie model leciał na dół

Witam

Taka funkcja jest w module telemetrycznym

Opublikowano

Nie rozumiem już was dziś panowie, może za bardzo zmęczony jestem....

po zrobieniu aktualizacji poprzez HPP-22 , możesz później ustawić dowolne progi alarmów dotyczących pakietu nadajnika i odbiornika.

progi można ustawiać robiąc samą aktualizację nadajnika czy aktualizację oraz trza posiadać moduł telemetrii ??

Witam

Taka funkcja jest w module telemetrycznym

Ta funkcja jest na 100% w aparaturze i działa bez modułu telemetrii - jednak mi chodzi o samo ustawianie progów.

Opublikowano

nie potrzebny jest moduł telemetrii. Po prostu po mając interface HPP-22 możesz wgrać uaktualnienie do aparatury i będziesz miał większe możliwości ustawiania ostrzeżeń , po wgraniu uaktualnienia dochodzą nowe funkcje.

Opublikowano

aktualizację mam już dawno zrobioną na 1,07 - wczoraj nawet poszła kolejna 1,07 (2) pobawię się i poszukam tej funkcji ustawiania...

jeżeli masz ją gdzieś na wierzchu byłbym wdzięczny a i innym to info się nada.

Opublikowano

tu masz na szybko fotki , bo lecę na 2 zmianę do pracy

Napisałeś że masz wersje 1.7(2) to dotyczy się aktualizacji nadajnika . ( w połowie stycznia wychodzi kolejna aktualizacja 1.8

Ja mówię też o aktualizacji modułu spectra 2.4 i poniżej masz fotki zaktualizowanego do wersji 2.0

Zdjęcia przedstawiają moduł w trakcie podłączenia z HPP-22

http://picasaweb.google.com/lh/photo/o-uV9Pkqcc5v9wYh3No7QA?feat=directlink

http://picasaweb.google.com/lh/photo/thIAF1JQrhaaaQ4XTtuYZA?feat=directlink

http://picasaweb.google.com/lh/photo/1SXTtqzN0ASDx6XXXeu_Ew?feat=directlink

edit : nie wiem czemu nie wyświetliły się fotki w tagach img , więc dam linki do zdjęć

1

2

3

Opublikowano

a o niej (spektra 2,4 ghz) zapomniałem, przecież ją również się aktualizauje - dzięki.. :mrgreen:

jeśli masz HPP-22 , to mam prośbę , zerknij tu http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=34738 i napisz mi w tamtym dziale czy udało ci się odtworzyć przykładową trasę modelu.

Jeśli Ci się uda to odezwę się później i porównamy co u mnie jest nie tak że wyświetla mi trasy modelu . Sprawdzałem już na 5 komputerach i tylko w jednym się pokazała .

edit :W pierwszym poście na dole masz do pobrania trasę i opis.

Opublikowano

Norman, a może ty dodatkowo będziesz wiedział jak to jest z tym sygnałem dzwiękowym w momencie utraty zasięgu..

Działa ona mi podczas testowania zasięgu lecz w normal mode ani w scan mode juz nie ...

Opublikowano

Czy ktoś wie .... ponawiam

Mam problem konfiguracji apki w następujący sposób :pod przełączniki G i H podpiąć pod jeden kanał i mieć G włączenie modułu zapłonowego a H rozrusznik elektryczny.Moduł do sterowania już zrobiłem ,-100% wyłączone wszystko 0% włączony zapłon +100 % chwilowy rozrusznik .Czy to jest możliwe...

Opublikowano

Czy ktoś wie .... ponawiam

Mam problem konfiguracji apki w następujący sposób :pod przełączniki G i H podpiąć pod jeden kanał i mieć G włączenie modułu zapłonowego a H rozrusznik elektryczny.Moduł do sterowania już zrobiłem ,-100% wyłączone wszystko 0% włączony zapłon +100 % chwilowy rozrusznik .Czy to jest możliwe...

jeśli już "G" zrobiłeś czyli masz sterowanie wypełnieniem -100 / +100 , ale sam moduł zapłonu jest załączany i wyłączany poprzez dodatkowy swith kill ?

Jeśli teraz chciałbyś załączyć na chwile rozrusznik to może wykorzystać funkcję spowolnienia serwa na tym kanale , tylko nadal nie rozumie dlaczego właśnie tak chcesz to zrobić.

Masz zajęte już wszystkie kanały że nie chcesz tego robić na osobnych kanałach ?

Ja wolał bym mieć to oddzielnie , dlatego że gdybym chciał zakręcić silnikiem na ssaniu bez włączonego zapłonu

Opublikowano

Norman, a może ty dodatkowo będziesz wiedział jak to jest z tym sygnałem dzwiękowym w momencie utraty zasięgu..

Działa ona mi podczas testowania zasięgu lecz w normal mode ani w scan mode juz nie ...

ja też sprawdzałem tylko na ograniczonej mocy i działa poprawnie , z tego co wiem to przy normalnej mocy nadajnika nie może to być bardzo szybka utrata zasięgu lub całkowity brak poprzez np. wyłączenie odbiornika . W takich przypadkach nadajnik nie zacznie ostrzegać bo nie będzie miał kontaktu z odbiornikiem . Wydaje mi się że coś nie bardzo wyszła im ta funkcja i pewno poprawki będą w kolejnych aktualizacjach .

Teoretycznie mógłbym to sprawdzić korzystając z podłączonej telemetrii bo wtedy jest pokazany sygnał w nadajniku a dodatkowo jak jest jeszcze podpięty HPP-22 to w programie pokazuje procentowo jaki jest w danej chwili sygnał .

Tylko sam widzisz że pogoda nie nastraja ostatnio do spacerów :mrgreen:

Opublikowano

Ja wczoraj robiłem testy "chodząc" po ziemi - nie ostrzegało za żadnym razem, był to test na tyle wolny by zadziałało w 100% jeżeli ta funkcja faktycznie by działa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.