MASK Opublikowano 18 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 W dniu 16.01.2020 o 14:10, Paweł Praus napisał: Dzięki wydatnej pomocy Jarka z Malmö w mojej kolekcji znów przybyło 5 fajnych motorków ? oto jeden z nich. Fotki pozostałych wrzucę później. Gratuluję i zazdraszczam! Czekam na resztę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 18 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 Z cyklu co to jest to co udaje jaskółkę (na drugim planie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 18 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 nic nie udaje... to jest Jaskółka ART by ?????? dorabiane : kołpak piasta śmigla ( na wzór PK1) gaznik główica ( na wzór PK1 ) sruba kompresyjna karter jaskółkowy, były takie Jaskółki z prostym noskiem ( obudową) wału Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 18 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 To drugi z pięciu ostatnich nabytków, pozazdrościłem Marcinowi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 Nie ma NIC piekniejeszego , jak ogladanie "chodzacej" klawiatury w czterosuwie ! Czasami jak reguluje , czy sprawdzam moje ENYe , to robie to bez pokrywy zaworow . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 18 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 nooo, a ten ma jeszcze jedną ciekawostkę....kto zgadnie jaką ???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 18 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 41 minut temu, Paweł Praus napisał: To drugi z pięciu ostatnich nabytków, pozazdrościłem Marcinowi. Śliczny! Mk-ll, gaźnik i głowica jeszcze frezowane. To chyba nie pierwszy Twój fs 60? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 18 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 Trzeci ? pierwszego mam dzięki Tobie Marcinie. Jacku jaką ciekawostkę masz na myśli bo sam nie wiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 Marcin : wczoraj poszla we Francji nowa ENYA 240 VT ( byla cena KUP TERAZ - 980 EUR ) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 18 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 może pracować w obie strony.. dzwięk pracy- super.....bardzo dobrze sprawdza się jako napęd pchający, jedyny mankament to łatwo popychacze gubi ? taki sam silnik zastosował Leszek Podgórski w swojej Prząśniczce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 Ja juz Jacek jedna taka ( nowa ) mam ( 240) . Mysle caly czas o drugiej do polatania , ale poczekam na uzywke .... Dzisiaj znalazlem tez ( w Japonii ) jedno z dwoch brakujacych ogniw w mojej kolekcji czterosuwow , a mianowicie ENYA 40-4C ( open rocker ) . Cena okolo 400 EUR z wysylka i pewnie jakies VATY i sraty dojda .......... Co tu ku....a robic ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 18 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 41 minut temu, jarek996 napisał: Ja juz Jacek jedna taka ( nowa ) mam ( 240) . Mysle caly czas o drugiej do polatania , ale poczekam na uzywke .... Dzisiaj znalazlem tez ( w Japonii ) jedno z dwoch brakujacych ogniw w mojej kolekcji czterosuwow , a mianowicie ENYA 40-4C ( open rocker ) . Cena okolo 400 EUR z wysylka i pewnie jakies VATY i sraty dojda .......... Co tu ku....a robic ? zaprzyjaznij się z Japonką ( nie o papier mi idzie ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 Cytat Silnik Wankla ma mniejszą masę niż klasyczny , większą moc przy mniejszej pojemności, i większy moment (w stosunku do benzynowego klasyka 4 suwa). I przede wszystkim 3 spalania(prace) na 1 obrót wału, co jest bezapelacyjnie związane z nieosiągalnym dla innych tłokowych stosunkiem mocy do masy przy n=constans.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 18 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 Bzdura na kółkach https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Silnik_Wankla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 18 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 2 godziny temu, jarek996 napisał: Ja juz Jacek jedna taka ( nowa ) mam ( 240) . Mysle caly czas o drugiej do polatania , ale poczekam na uzywke .... Dzisiaj znalazlem tez ( w Japonii ) jedno z dwoch brakujacych ogniw w mojej kolekcji czterosuwow , a mianowicie ENYA 40-4C ( open rocker ) . Cena okolo 400 EUR z wysylka i pewnie jakies VATY i sraty dojda .......... Co tu ku....a robic ? Cierpliwie czekać i nie przepłacać!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 39 minut temu, Grzesiek napisał: Bzdura na kółkach https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Silnik_Wankla Tak oczywiście, ma kolega rację - na jeden obrót tłoka nie wału, jeden pełen cykl pracy na jeden obrót wału bo wał obraca się 3x szybciej niż tłok..(co miałem na myśli -. mea culpa).. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 18 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 4 godziny temu, RomanJ4 napisał: I przede wszystkim 3 spalania(prace) na 1 obrót wału, co jest bezapelacyjnie związane z nieosiągalnym dla innych tłokowych stosunkiem mocy do masy przy n=constans.. Normalny silnik ma 2 cykle pracy na obrót a niektóre nawet 24. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 19 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2020 14 godzin temu, Adam P. napisał: Normalny silnik ma 2 cykle pracy na obrót a niektóre nawet 24. Normalny silnik ma jeden cykl pracy na obrót wału (dwusów) a 4-sów ma jeden cykl pracy na dwa obroty wału. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 19 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2020 16 godzin temu, Adam P. napisał: Normalny silnik ma 2 cykle pracy na obrót a niektóre nawet 24. A nie zależy to przypadkiem od liczby cylindrów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 19 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2020 Normalny silnik ma jeden cykl pracy na obrót wału (dwusów) a 4-sów ma jeden cykl pracy na dwa obroty wału. Normalnie moje GRATULACJE!!! Kol. Grzegorzu. Dochodzenie do wiedzy zawsze popłaca Zadanie domowe odrobione? I TAK TRZYMAĆ! A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi