Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 81
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Liczy liczy :) w niedziele bądź poniedziałek zobaczysz jak pogoda pozwoli :) no chyba że nie uporam się na czas z usterkami po dzisiejszych lotach :)

Opublikowano

Myśląc ekonomicznie kolejny silnik to koszt rzędu 50 PLN a przypomniałem sobie że w skrzyneczce leży sobie i jeść nie woła istna bestia iBM 1400 kV coś 460 W totalny przeciąg ... I3d na tym silniku śmigle 8" i wadzę jakieś 800 g szedł pionowo do góry więc raczej w Migu też się nada w końcu to jet ;) no cóż eksperymentować czas zacząć jak będzie nadmiar mocy a będzie z pewnością to przecież w końcu od czegoś mamy przepustnice :P

post-8897-0-35565100-1354225244_thumb.jpg

silnik założony, foxbat wyważony przedział na pakiet jest na tyle obszerny że bez problemu dał się wyważyć nie dokładając balastu.

A jeszcze jedno z racji że u nas na lotnisku kiepsko o wysoką trawę o tej porze poważnie się zastanawiam o dorobieniu jakiegoś podwozia ... co o tym sądzicie i może ktoś by coś podpowiedział ? ? ?

Opublikowano

Mam już pewną koncepcję jak chodzi o tylne podwozie ale przymocuje je do spodniej części kadłuba z racji mniej drutu zużyje mniej gram w niego wsadzę (a przy najmniej takm i się wydaje ;) ) ale jak chodzi o przednie koło to mam pustkę w głowie. Jutro postaram się wrzucić jakiś rysunek poglądowy tylnego podwozia może wam się coś nasunie na myśl ?

Opublikowano

Moim zdaniem podwozie przymocuj do dużego prostokąta sklejki a tą sklejkę na płask do kadłuba. Mam takie podwozie przednie w ultimate. Miało być tymczasowe ale okazało się dobre i jest na stałe. Przyklejone jest na piankową taśmę dwustronną. Podobnie to wygląda jak na tym zdjęciu powyżej.

Opublikowano

Moim zdaniem daj sobie spokój. Taki MiGacz ze stałym podwoziem wygląda w locie pokracznie, jak każdy rasowy myśliwiec bojowy od czasu IIWS. (No dobra, może nie do końca rasowy, bo to ciężki samolot przechwytujący, ale w dalszym ciągu stałym drucianym podwoziem bym go nie paskudził).

Opublikowano

Robercie do czegoś właśnie takie się będę skłaniał i wczoraj cały dzień gdybania nad tym w wolnych chwilach i dzisiaj szybki powrót ze służby i od razu linijka, ekierka i rysunek poglądowy tylnego podwozia już zrobiony

post-8897-0-25577200-1354224503_thumb.jpg

No ale jak przymocować przednie podwozie do kawałka sklejki tutaj mam zgryz i pewną pustkę.

vowthyn w zasadzie takie podwozie z pewnością popsuje sylwetkę w locie ale przyjemnie będzie wystartować migiem z ziemi i na niej wylądować bo jak już pisałem nasze lotnisko cierpi na brak wysokiej trawy. Jeszcze co mnie skłania do podwozia to to że kadłub jest strasznie szeroki i przy starcie z ręki jest kłopot go dobrze chwycić a co za tym idzie dobrze wyrzucić. Dzisiaj jak pogoda pozwoli i kamerzysta dopiszę to może jakiś film zamieszczę z oblotu. A mam jeszcze jedno pytanie istnieje jakiś środek co by rozpuścił już zastygniętą żywicę epoksydową 5 minutową (choć czas raczej nie ma tutaj żadnego znaczenia) ? oglądając SW zastanawiam się nad zrobieniem nowego bardziej sztywnego i czymś chciał bym obecny odkleić od pręta węglowego

Opublikowano

Dołączona grafika

Mój pomysł na podwozie. Zrobiłbym trzy takie same, Z tym, że podwozie główne byłoby krótsze.

Obok wzmocnienie steru wysokości paskiem węglowym. Rozetnij rurkę prowadzącą ster wysokości w kadłubie, rozsuniesz wtedy usterzenie i podkleisz paskiem węglowym.

Opublikowano

Robercie tak tylko zrobiłem przednią goleń a tył według mojego pomysłu :) a teraz parę zdjęć przed oblotem z uzbrojeniem ... mam nadzieję że wróci z łąki z tarczą a nie na niej ;) a waga bagatela 950 g :o ... kawał pustaka z depronu ;P

post-8897-0-62338600-1354225402.jpg

post-8897-0-23720000-1354225393.jpg

Opublikowano

Kolejny tym razem duży UP ... podwozie zdało egzamin wystartował i wylądował :lol:

kilka fotek a na końcu film z dzisiejszego latania ... model duży, fajny dobrze widoczny, nie jest nerwowy przewidywalny i lata dość powoli czyli całkiem na przkór jak rasowy parkjet, ale za to sylwetka w powietrzu robi swoje :)

post-8897-0-27032200-1354225513.jpg

post-8897-0-06357900-1354225527.jpg

post-8897-0-22887200-1354225540.jpg

kilka fotek w powietrzu

post-8897-0-20423300-1354224847.jpg

post-8897-0-14118500-1354224860.jpg

post-8897-0-46556600-1354224868.jpg

No i w końcu film :)

http://vimeo.com/50480870

Opublikowano

Panie kochany ale rakiet odpalanych z Twojej extry to raczej nie pobije widowisko pierwsza klasa :)

mały EDIT ...

tak jeszcze dla porównania wielkości Miga do jego pilota ;)

post-8897-0-85782600-1354224960.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

No Panie, bardzo ładnie, zrób delikatne linie podziału blach pliiiiiss. Goły taki jakiś.

Tak tylko delikatnie ...

post-8897-0-85913100-1354225041.jpg

dodałem jeszcze wlot powietrza dla lepszego chłodzenia pakietu ... jak też widać już bez rakiet ... rakiety wystrzelone :P ... czytajcie urwane przez trawę podczas lądowania ... hmmm no cóż ...

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.