arek1989 Opublikowano 30 Stycznia 2025 Opublikowano 30 Stycznia 2025 DroneRadar został zastąpiony DroneTower. Jedyny problem na jaki natrafiłem, to dokładność GPS. Nie wiem czy to problem telefonu, aplikacji czy GPS samego w sobie, ale punkt startu odczytywało mi czasami paręset metrów od miejsca, gdzie faktycznie byłem. DroneTower nie pozwala ręcznie wprowadzić prawidłowej pozycji, więc na takie sytuacje mam aplikację Fake GPS. Koryguję miejsce i zgłaszam check-in tam, gdzie faktycznie będę latał.
Market Opublikowano 30 Stycznia 2025 Opublikowano 30 Stycznia 2025 3 godziny temu, arek1989 napisał: Nie wiem czy to problem telefonu, aplikacji czy GPS samego w sobie, ale punkt startu odczytywało mi czasami paręset metrów od miejsca, gdzie faktycznie byłem. Też tak u mnie bywało. Wystarczyło na chwilę odpalić GoogleMaps i pozycja w DroneTower się aktualizowała do dokładnej rzeczywistej pozycji. Praca GPS jest energożerna, wiec podejrzewam, że Android normalnie działa w trybie oszczedzania energii i aktualizuje pozycję rzadko i niedokładnie. A GoogleMaps do nawigacji potrzebuje szybkiej i dokładnej aktualizacji, więc włączenie go powoduje natychmiastową aktualizację co widać też od razu w DroneTower. Przynajmniej u mnie tak działa i nie wymaga dodatkowych aplikacji, ani ręcznej korekty. 2
Shock Opublikowano 20 Marca 2025 Opublikowano 20 Marca 2025 https://zbiam.pl/nowe-prawo-dla-300-tys-pilotow-dronow/ 1
Wodzu 7 Opublikowano 21 Marca 2025 Opublikowano 21 Marca 2025 Cześć. Mam pytanie,czy latając na oficjalnym, zgłoszonym do ULC ,lotnisku modelarskim mamy zgłaszać lot w Drone Tower ? Co z kamizelkami odblaskowymi z info o operatorze BSP - nosimy, czy nie nosimy ? Ciąg dalszy pytań może nastąpi…. Pozdrawiam Wojtek.
Czaro Opublikowano 21 Marca 2025 Opublikowano 21 Marca 2025 Zawsze się musisz zgłaszać w Drone Tower. Jest tam opcja w kat. Szczególnej, loty klubu modelarskiego. Kamizelki przy modelach nie trzeba.
Wodzu 7 Opublikowano 21 Marca 2025 Opublikowano 21 Marca 2025 Dzięki za odpowiedż. Tylko nie bardzo rozumiem „kamizelki przy modelach nie trzeba”- na modelarskim lotnisku, czy wogóle, np na łączce pod laskiem ?
Czaro Opublikowano 21 Marca 2025 Opublikowano 21 Marca 2025 Pytasz o loty w klubach modelarskich, to odpowiadam, że w klubowym, modelarskim lataniu nie trzeba. No chyba, że jakiś klub w swoich wewnętrznych regulaminach jej wymaga. Ale to dani klubowicze lepiej wiedzą. Do lotów w kat. otwartej też nie trzeba kamizelek.
Elvis Opublikowano 29 Marca 2025 Opublikowano 29 Marca 2025 Polecam wysłuchać "O tym jak MI, ULC i PAŻP ograły wszystkich obywateli" - Paweł Korzec Mam wrażenie że cały ten system się kiedyś wysypie. 1
robas69 Opublikowano 31 Marca 2025 Opublikowano 31 Marca 2025 Cześć. Możecie mi podpowiedzieć dlaczego jak wchodzę w Drone Tower to mam już zadane dane lotu mimo tego, że ja ich nie ustawiałem, szczególnie jeśli chodzi o masę modelu. Jest mniej niż 900 g.
Czaro Opublikowano 31 Marca 2025 Opublikowano 31 Marca 2025 To zapewne wartości domyślne. W dwa kliknięcia możesz wprowadzić rzeczywiste parametry lotu, który chcesz zgłosić.
robas69 Opublikowano 31 Marca 2025 Opublikowano 31 Marca 2025 Klikając dwa razy pojawią się tylko to:
samolocik Opublikowano 31 Marca 2025 Opublikowano 31 Marca 2025 8 minut temu, robas69 napisał: Klikając dwa razy Chyba chodziło o kliknięcie w trzy kropeczki a potem w symbol wzlatującego samolotu
arek1989 Opublikowano 31 Marca 2025 Opublikowano 31 Marca 2025 To są parametry strefy, w której się znajdujesz. Parametry lotu ustawia się dopiero przy zgłaszaniu check-ina.
robas69 Opublikowano 31 Marca 2025 Opublikowano 31 Marca 2025 Tak, macie rację. Klikamy w ... kropki i ikonę z trzema wierszami żeby ustawić parametry. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy będąc zarejestrowanym operatorem w klasie A3 ma znaczenie czy moje lotnisko modelarskie jest zgłoszone do ULC? Macie w modelach systemy identyfikujące model/operatora?
arek1989 Opublikowano 31 Marca 2025 Opublikowano 31 Marca 2025 4 minuty temu, robas69 napisał: Macie w modelach systemy identyfikujące model/operatora? Mam. Naklejki z numerem operatora 🙃
Czaro Opublikowano 31 Marca 2025 Opublikowano 31 Marca 2025 4 godziny temu, robas69 napisał: Czy będąc zarejestrowanym operatorem w klasie A3 ma znaczenie czy moje lotnisko modelarskie jest zgłoszone do ULC? Czy zamierzasz w swoich lotach przekraczać ograniczenia w A3? Masę 25kg? Wysokość lotu 120m? Odległość od zabudowań, lub osób postronnych poniżej 150m?
Czaro Opublikowano 31 Marca 2025 Opublikowano 31 Marca 2025 W takim razie nie ma znaczenia czy latasz w A3, czy w ramach klubu modelarskiego z pozwoleniem ULC. Pozwolenia Prezesa są potrzebne, jeżeli parametry planowanych lotów nie mieszczą się w A3.
robas69 Opublikowano 31 Marca 2025 Opublikowano 31 Marca 2025 Czarek dziękuję. A co wg Ciebie zrobić z obowiązkowym urządzeniem identyfikującym model?
Czaro Opublikowano 31 Marca 2025 Opublikowano 31 Marca 2025 W otwartej A3 nie trzeba. W klubie modelarskim, jak klub nie każe, to nie trzeba. A jak latasz w innych przepisach, że trzeba, no to trzeba.
Rekomendowane odpowiedzi