idfx Opublikowano 24 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 Mam kilka nowych X8R. Jezeli ktos potrzebuje to od poniedzialku beda w PL. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz.smolarek Opublikowano 24 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 Ja 2 rezerwuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 24 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 Ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrn28 Opublikowano 24 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 Jeśli można ja również chętnie kupię dwie szt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 24 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 Ok, napisz mi adres na PW. W Warszawie raczej nie odbierzesz paczki bo za daleko to będę mógł wysłać we wtorek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kry Opublikowano 25 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 Witam Kolegę! Zastanawiam się, ale bardzo wstępnie nad kupnem x8r. Czy kolega wysyła paczkomatami? Pozdrawiam, Krystian Wysłane z tapacza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 25 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 Przykro mi, ale pozbylem sie juz 8 sztuk. Nastepne wkrotce, dam znac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz.smolarek Opublikowano 26 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 Czy ktoś z was ładował Taranisa korzystając z wbudowanej ładowarki i zewnętrznego źródła napięcia? Jak się zachowuje dioda sygnalizująca ładowanie? U mnie najpierw zaczyna migać a dopiero po 15 sek. zaczyna świecić na stałe. Czy tak ma być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 26 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 Jeżeli chcesz ładować inną ładowarką niż w komplecie, bezwzględnie wyciągnij pakiet i ładuj go poza aparaturą. Temat wiele razy poruszany i pierwsze usterki wywodzą się właśnie z tego ... Ładowarki / zasilacze ponadprądowe uwalają układ ładowania Taranisa i na tym kończy się jego żywot. U mnie jak dołączam ładowanie dioda od razu zapala się na zielono (nie miga nigdy) a po naładowaniu gaśnie. EDIT: Polatałeś coś w końcu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz.smolarek Opublikowano 26 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 Jeżeli chcesz ładować inną ładowarką niż w komplecie, bezwzględnie wyciągnij pakiet i ładuj go poza aparaturą. Temat wiele razy poruszany i pierwsze usterki wywodzą się właśnie z tego ... Ładowarki / zasilacze ponadprądowe uwalają układ ładowania Taranisa i na tym kończy się jego żywot. U mnie jak dołączam ładowanie dioda od razu zapala się na zielono (nie miga nigdy) a po naładowaniu gaśnie. EDIT: Polatałeś coś w końcu ? Ładuję ładowarką wbudowaną, ale muszę do niej podłączyć zasilacz (znaczy się źródło napięcia i prądu). Być może daje nieco za małe napięcie. Zobaczymy, co będzie za 2 godziny. Nie polatałem Zrobiło się burzowo, padało. Teraz przeszło, ale mokro, zimno i znów wieje. Może jutro... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 26 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 khmmm ... nie wiem czy do końca rozumiem. Miałem zasilacz w komplecie i jego wtykam do gniazda ładowania w aparaturze. W niej też jest pakiet w trakcie ładowania. Tak jak pisałem - wkładam wtyczkę do apki, zapala się zielona dioda i świeci dotąd, dokąd pakiet nie jest w pełni naładowany. Zobaczymy jak to u innych wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz.smolarek Opublikowano 26 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 khmmm ... nie wiem czy do końca rozumiem. Miałem zasilacz w komplecie i jego wtykam do gniazda ładowania w aparaturze. W niej też jest pakiet w trakcie ładowania. Tak jak pisałem - wkładam wtyczkę do apki, zapala się zielona dioda i świeci dotąd, dokąd pakiet nie jest w pełni naładowany. Zobaczymy jak to u innych wygląda. Ja nie miałem zasilacza w komplecie. Używam innego, znalezionego w domu. Polaryzacja wg instrukcji nieistotna, co potwierdza fakt, iż zapala się (w końcu) dioda. EDIT: Radio pokazuje wyższe napięcie baterii, a zewnętrzny zasilacz jest ciepły. Znaczy - ŁADUJE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lech Mirkiewicz Opublikowano 26 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 Witam, również kupiłem taranisa, jeszcze go nie ładowałem bo czekam na oryginalny zasilacz ale zastanawiam się czy można bezszkodowo dla aparatury i zasilacza zamontować akumulator o większej pojemności i napięciu np;2200 / 8 szt nimh? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz.smolarek Opublikowano 26 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 Można, musisz mieć tylko świadomość, że każda wymiana baterii na większą/inną powoduje, że musisz ją ładować na zewnątrz radia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 26 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 Ja nie miałem zasilacza w komplecie. Używam innego, znalezionego w domu. Polaryzacja wg instrukcji nieistotna, co potwierdza fakt, iż zapala się (w końcu) dioda. EDIT: Radio pokazuje wyższe napięcie baterii, a zewnętrzny zasilacz jest ciepły. Znaczy - ŁADUJE Polaryzacja bardzo istotna, wręcz krytyczna. Można powiedzieć, że masz szczęście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lech Mirkiewicz Opublikowano 26 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 To,że na zewnątrz radia można ładować dowolny pakiet o jasne jak słońce ale pytam czy wewnętrzna ładowarka i oryginalny zasilacz pozwoli na ładowanie : 1) aku 6 cel 2200 2) aku 8 cel 2200 Co do 6 cel podejrzewam,że nie będzie problemu tylko czas ładowania się wydłuży a co do 8 cel nie jestem pewien Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz.smolarek Opublikowano 26 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 To,że na zewnątrz radia można ładować dowolny pakiet o jasne jak słońce ale pytam czy wewnętrzna ładowarka i oryginalny zasilacz pozwoli na ładowanie : 1) aku 6 cel 2200 2) aku 8 cel 2200 Co do 6 cel podejrzewam,że nie będzie problemu tylko czas ładowania się wydłuży a co do 8 cel nie jestem pewien Cytat z instrukcji: "UWAGA: Radio posiada wbudowany układ ładowania akumulatorów NiMH, zaprojektowany do ładowania dostarczonej baterii (6 ogniw). Nie podłączaj inteligentnej ładowarki do złącza ładowania. Ono powinno być zasilane wyłącznie z 12V DC, polaryzacja nie gra roli. Nie używaj złącza ładowania jeśli zmieniłeś baterię na inny typ (inny skład chemiczny lub liczba cel)." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpd Opublikowano 26 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 Osobiscie nigdy w żadnym moim radiu niw łądwoałem akumulatorów w aparaturze tylko zawsze przy pomocy ładowarki z dodatkowymi opcjami teraz to mikroporocesorowej kiedyś nie były tak uelektronicznione .. i zawsze dobrze na tym wychodziłem ... Ale kazdy robi jak uważa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 26 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 Gdzieś musi być wałek albo cos przeoczylem w szkole ;-) proponuje zamienić +\- i zrobic test (TYLKO NA WLASNA ODPOWIEDZIALNOSC). Czegoś nowego się dowiemy .. Tomku temat był poruszany w wątku, ale dawno temu. Trzeba się cofnac sporo z tematem i poczytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz.smolarek Opublikowano 26 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 Polaryzacja bardzo istotna, wręcz krytyczna. Można powiedzieć, że masz szczęście Standardowo TAK, ale tu, gdzie mamy wewnętrzną ładowarkę NIE. Jeszcze raz z instrukcji, teraz EN: "Do not connect a smart charger to the charge plug. It should only be supplied with 12V DC, polarity however doesn't matter." EDIT: zauważ, że urządzenia wymagające polaryzacji, mają ją opisaną na obudowie, przy gnieździe zasilania czymś takim: http://media.soundonsound.com/images/forum/upload_wikimedia_org_wikipedia_commons_thumb_6_68_AC_adaptor_polarity_png_800px-AC_adaptor_polarity.png.png http://obrazki.elektroda.pl/2167952500_1345833032.jpg Taranis tego nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi