TomekP Opublikowano wczoraj o 06:53 Opublikowano wczoraj o 06:53 Witajcie, prośba o poradę. Konfiguruję skrzydło z czterema serwami - klapy i lotki. Lotki działają bez problemu, a klapy chciałem ustawić na przełączniku 3-pozycyjnym. Próbowałem dwóch opcji - przełącznik przypisany na sztywno w zakładce mixery do kanałów odpowiedzialnych za klapy (7 i 8 ) i w drugim wariancie dodane wejście sterujące klapami, do którego przypisałem przełącznik SA i w zakładce mixery jako źródło, zamiast wpisanego na sztywno przełącznika, dodałem wcześniej utworzone wejście. Reszta bez zmian, czyli zakres -100 do +100, krzywe itd. Na monitorze kanałów widać jak przełączam przełącznik, że oba przypisane kanały wychylają się zgodnie z założeniem -100, 0, + 100, ale serwa nie reagują. Na próbę sparowałem jeszcze odbiornik z programem z innego modelu, w którym mam ustawione działające skrzydło z czterema serwami (klapy sterowane drążkiem gazu) i serwa zaczęły wychylać się poprawnie, czyli kwestia połączeń w modelu jest ok. W trakcie pisania posta przyszło mi jeszcze na myśl dodanie w zakładce mixery dodatkowych linii dla kanałów klap (7 i 8 ) z krzywą ustawioną na MAX i jakąś ustaloną wartością dla SA wychylonego w górę i SA wychylonego w dół, ale nie wiem czy to coś zmieni, skoro w bieżącym ustawieniu na monitorze kanałów widać poprawne wychylenia po użyciu przełącznika. Czy macie jakieś pomysły co robię niewłaściwie?
Market Opublikowano wczoraj o 07:59 Opublikowano wczoraj o 07:59 Pokaż ustawienia: tryby lotu (FLIGHT MODES), wejścia (INPUTS), miksery (MIXES) oraz szczegóły ustawienia tych dwóch mikserów, wyjścia (OUTPUTS). Samo podłożenie SA jako źródła w mikserze jest wystarczające - nie jest wymagane ustawianie go w wejściach i przechodzenia przez krzywe: Ewentualnie któraś z wag (lub obie) na -100, zależnie od sposobu montażu serw.
TomekP Opublikowano wczoraj o 08:23 Opublikowano wczoraj o 08:23 Ok, po południu będę mógł podesłać zdjęcia. Trybów lotu nie ruszałem, więc mają domyślne ustawienia. Wyjścia także mają domyślne zakresy, niczego nie zmieniałem. Miksery są aktywne dla wszystkich faz lotu, bo to byłą jedna z rzeczy, którą sprawdzałem próbując dojść dlaczego nie działa, chociaż powinno Pewnie powód jest błahy, ale póki co nie udało mi się go rozgryźć.
TomekP Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu Poniżej zdjęcia jak to wygląda w nadajniku. Mikser dla kanałów 7 i 8 wygląda tak samo, dlatego nie robiłem dodatkowych zdjęć. Nie ustawiałem jeszcze konkretnych wartości dla klap, utknąłem na tym, zeby w ogóle chciały sie wychylić.
kpawel Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu Sprawdź w ustawieniach modelu zakres kanałów, musi być co najmniej KN 1 do 8. Może jest obcięty do 6.
TomekP Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu Przy bindowaniu wybrałem kanały 1-8 z telemetrią. To miałeś na myśli, czy szukać czegoś innego?
kpawel Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu Tak. W moim starszym Taranisie można to zmienić w dowolnym momencie po zbindowaniu odbiornika w zakładce ustawienia modelu. Efekt jest taki, że monitor pokazuje wychylenie kanału a sygnał nie idzie do odbiornika.
Bodzioch Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu Najlepiej podeślij plik konfiguracyjny z nadajnika , wtedy łatwiej szukać błędu.
TomekP Opublikowano 13 godzin temu Opublikowano 13 godzin temu Godzinę temu, kpawel napisał: Tak. W moim starszym Taranisie można to zmienić w dowolnym momencie po zbindowaniu odbiornika w zakładce ustawienia modelu. Efekt jest taki, że monitor pokazuje wychylenie kanału a sygnał nie idzie do odbiornika. Coś chyba jest na rzeczy. Usunąłem model, skonfigurowałem od nowa, ale zmieniłem przypisanie kanałów tak, ze lotki i klapy mieściły się w zakresie 1-6, a silnik podpiąłem pod kanał 7 i klapy zadziałały bez problemu. Spróbowałem jeszcze raz ustawić model według domyślnych podpowiedzi opentx, który przypisuje silnik na kanał 1, a klapy na 7 i 8 i w tej konfiguracji przy drugiej próbie tez nie ruszyły. Przy bindowaniu wybrałem opcję kanały 1-8 z włączoną telemetria i nie widzę opcji, gdzie mógłbym ograniczyć liczbę kanałów. Mógłbyś podpowiedzieć gdzie tego szukać? Zakres kanałów w module wewnętrznym mam ustawiony domyślnie na 1-16. Oczywiście nie ma problemu z użyciem kanałów 1-6, tylko nie wiem czy w tej sytuacji silnik podpięty pod kanał 7 wystartuje, skoro klapy nie mogą.
Jerzy_R Opublikowano 13 godzin temu Opublikowano 13 godzin temu To jest jakiś koszmar to co wypisujesz. Latałeś już z tą aparaturą? W jakim trybie latasz (MODE)? Radio poprawnie ustawione tzn. układ kanałów i MODE? Przy takim układzie jak chcesz osiągnąć nie ma żadnej czarnej magii...
TomekP Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu Dlatego właśnie podjąłem temat na forum, żeby wyjaśnić jak to faktycznie powinno być skonfigurowane. Aparaturę mam już jakiś czas, do tej pory skonfigurowałem na niej dwa inne modele, które działały, chociaż nie upieram się, że konfiguracyjnie było to zrobione zgodnie ze sztuką. Latam w MODE2, przyporządkowanie kanałów miałem ustawione na TAER. Po zmianie na AETR i skonfigurowaniu modelu od nowa nadal domyślnie przypisuje klapy na kanały 7 i 8 i sytuacja jest bez zmian. Domyślam się, że sprawa nie jest trudna do ustawienia, jednak gdzieś mam błąd, którego nie mogę znaleźć.
Market Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu 23 minuty temu, Jerzy_R napisał: To jest jakiś koszmar to co wypisujesz. Latałeś już z tą aparaturą? W jakim trybie latasz (MODE)? Radio poprawnie ustawione tzn. układ kanałów i MODE? Żaden koszmar. Normalne poprawne ustawienie. Układ kanałów AETR czy inny oraz MODE nie ma tu żadnego znaczenia. Możliwość wyboru układu kanałów i MODE są tylko po to żeby można było kontynuować swoje przyzwyczajenia z poprzednich aparatur. Ale w ustawieniach mixów posługujemy się nazwami kanałów, bez znaczenia jaka była ich kolejność. Godzinę temu, TomekP napisał: skonfigurowałem od nowa, ale zmieniłem przypisanie kanałów tak, ze lotki i klapy mieściły się w zakresie 1-6 A odbiornik masz 8 kanałowy czy może 6? Albo jakieś ustawienie zrobione w odbiorniku, które ogranicza liczbę kanałów? Spróbuj zrobić nowy model, ale tak, żeby jeden i ten sam drążek z INPUTS wychodził na wszystkie kanały MIXES i podpinaj jakieś testowe serwo po kolei do wyjść odbiornika. Ostatecznie próba tego samego na innym odbiorniku.
kpawel Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu W mojej starożytnej wersji Open TX jest ustawiane to w zakładce ustawień modelu (strona 2 z 13) w okolicy wyboru numeru odbiornika i testu zasięgu. Mam polską wersję dlatego parametr nazywa się "zakres kanałów". Jest ustawiany osobno dla każdego modelu. Według instrukcji Taranisa Q jest to parametr "Ch. Range":
Jerzy_R Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 7 godzin temu, Market napisał: Żaden koszmar. Normalne poprawne ustawienie. Jeżeli poprawnie zdefiniuje się model np. za pomocą kreatora, i do tego jest odpowiedni odbiornik, to nie ma siły musi działać. A tu... kombinacje z przypisaniem pow. sterowych do kanałów, ich zamiana... bo może ruszy... I dalej zagadką pozostaje zbindowany odbiornik...
TomekP Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu Poprosiłem o poradę na forum, ale to nie znaczy, że czekam z założonymi rękami na gotowe rozwiązanie. Sprawdzam różne możliwości i przypisanie kanałów można dowolnie zmienić w trakcie tworzenia modelu, więc spróbowałem i dopisałem obserwacje licząc na to, że może podpowiedzą komuś co może być przyczyną takiej sytuacji. Generalnie problem udało się rozwiązać. Odbiornik to G-RX8. Doczytałem na rcgroups, że te odbiorniki z początków produkcji miewały problem z utknięciem w trybie SBUS co skutkowało brakiem odpowiedzi na kanałach 7 i 8 i rozwiązaniem jest aktualizacja oprogramowania. Spróbowałem, zbindowałem jeszcze raz i poszło. Z tego powodu kanały 1-6 działały normalnie, a po podpięciu klap do kanałów 7 i 8 była cisza. Dziękuję za zaangażowanie w temacie i wszystkie porady
Rekomendowane odpowiedzi