machina Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 U mnie nic nie skrzypi a nie używam apki za często. Sent from my iPhone using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miruuu Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Ale nie jest źle. Godzinka na symku i skrzypienie prawie ustapilo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 12 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 MGJ napisałeś, że jeśli chcę variometr do tego odbiornika z zestawu to muszę dokupić to: http://www.frsky-rc.com/product/pro.php?pro_id=111 Tylko czy gdzieś w PL to coś jest dostępne?? Rozumiem, że to nie ten sam variometr który wpina się do HUBa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpd Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Wojtku, S-Port jest nowym system transmisji danych niekompatybilnym ze starym tym z HUBem. Są juz nowe czujniki zaprojektowane i kolejne będą sie pojawiać. Łączy sie je szeregowo. Dodatkowo oba Vario i std i high precision mają możliwość podpięcia HUBa i używania starych sensorów (vario "tłumaczy" sygnał na S-Port). Osobiście mam czujniki obrotów tak podpięte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 12 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Pytam czy kupię gdzieś ten czujnik vario w PL? W zestawie z nadajnikiem mam nowy odbiornik do którego HUBa nie potrzebuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MGJ Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Wojtku! Podałem ci namiary na "stare" odbiorniki z którymi trzeba łączyć HUBA i namiary na nowy system o którym pisze Jacek. Zerknij dokładnie na mojego posta. Stary system używałem w TG9X z modułem FrSky. Teraz w Taranisie używam nowego systemu, ale dodałem HUBA by dołożyć temperaturę i pomiar napięcia LiPola. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 12 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Kupując ten: http://www.frsky-rc.....php?pro_id=105 wystarczy dokupić to : http://www.frsky-rc.....php?pro_id=111 Podałeś mi namiary na stronę FRSKY gdzie jest tylko zdjęcie jakiegoś vario jeśli mam odbiornik 8/16 A TAKI WŁAŚNIE MAM. Prosiłem o link do sklepu gdzie kupię takie vario. Nie wiem jak mogę jeszcze prościej to napisać? W sklepach tego nie widzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MGJ Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 (edytowane) Są dostępne. Np : http://www.avifly.pl...y-c-21_150.html W następnym poście podałem również przykładowy sklep w którym można zakupić. Edit; Teraz sprawdziłem - już nie mają na stanie - przepraszam trzeba poszukać gdzieś indziej. Edytowane 12 Lutego 2014 przez MGJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meniu Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Witam, Jacku czy jest jakaś różnica podpiętego GPS-a do nowego systemu? np. szybsze odświeżanie prędkości na ekranie? Mam taki GPS ze starym systemem Hub i ekranikiem. Wtedy doskładność jest o.1 km/h. NIestety w radiu Taranis wyświetla 1 km/h Robert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MGJ Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Podałeś mi namiary na stronę FRSKY gdzie jest tylko zdjęcie jakiegoś vario jeśli mam odbiornik 8/16 A TAKI WŁAŚNIE MAM. Prosiłem o link do sklepu gdzie kupię takie vario. Nie wiem jak mogę jeszcze prościej to napisać? W sklepach tego nie widzę. ZNALAZŁEM : http://radio-modele.pl/listaProduktow.php?dbFin=Frsky&szukaj=Szukaj&kat=0&idz= jeszcze są. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpd Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Witam, Jacku czy jest jakaś różnica podpiętego GPS-a do nowego systemu? np. szybsze odświeżanie prędkości na ekranie? Mam taki GPS ze starym systemem Hub i ekranikiem. Wtedy doskładność jest o.1 km/h. NIestety w radiu Taranis wyświetla 1 km/h Robert Przyznam się szczerze i bez bicia - wiem ze jest coś mocno zmieniane w oprogramowaniu radia w funkcji GPS ale co i jak to nie śledzę tego. Natomiast nie mam tego modułu i raczej nie zamierzam go mieć z tzw 17 powodów. Nie latam FPV a pomiar prędkości względem ziemi dla samolotu nie ma sensu. Dużo ciekawiej wygląda za to czujnik, który jest w fazie przygotowań - miernik prędkości za pomocą pomiaru ciśnieniowego - o i to jest coś co warto mieć. Sadze ze warto poczekać cierpliwie na OpenTX Firmware V 2.0 - szykuje się wiadro albo i 2 zmian. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Podałeś mi namiary na stronę FRSKY gdzie jest tylko zdjęcie jakiegoś vario jeśli mam odbiornik 8/16 A TAKI WŁAŚNIE MAM. Prosiłem o link do sklepu gdzie kupię takie vario. Nie wiem jak mogę jeszcze prościej to napisać? W sklepach tego nie widzę. Gdybyś miał problemy z dostępnością to tutaj jest sporo. http://www.giantshark.co.uk/browser/5164/frsky Gdyby ktoś potrzebował coś to mogę zakupić i za 2 tygodnie będę w PL to mogę dostarczyć. Jest i Taranis za 715 zł :) http://www.giantshark.co.uk/product/172253/frsky-taranis-transmitter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpd Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Dowiedziałem si dziś bardzo interesującej rzeczy na którą wcześniej nie zwróciłem uwagi. Otóż w nowej wersji OpenTX 2.0 będzie możliwość korzystania ze skryptów LUA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mgd4-2 Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Dobra wiadomość tylko taka bardziej dla geeków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazmod Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Ktorys z kolegow pisal, ze w tym nadajniku mozna dowolnie ustawic kanaly. U mnie jest tak, ze na pierwszym jest Throtle (normalnie) lotki, na drugim lotki, na trzecim wysokosc a na czwartym ster kierunku. Czy ta zmiana przypisania bylo sprawdzona??? Ja moge robic co chce (zmienilem kolejnosc kanalow), w nadajnku pokazala sie zmiana a w realu jak bylo tak jest I nie ma na to rady. Prosze a rade jak I w ktorym menu to zrobic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpd Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Jeśli dobrze przeczytałem i zrozumiałem Twoją wypowiedź to chodzi CI o to ze masz ustawiony skonfigurowany model tak : 1. Gaz 2. Lotki 3. SW 4. SK Następnie zmieniasz ustawienia w ustawieniach radia na inne np : 1. SW 2. GAZ 3. SK 4.Lotki I zonk bo ustawiony wcześniej model ma dalej stare przypisanie ... O ile dobrze pamiętam to ustawianie defaultowe kanałów jest całkiem nieźle opisane w instrukcji i chyba jest napisane ze jest ono ustawieniem "wspomagającym". Służy ono TYLKO I WYŁĄCZNIE do pre-definiowania NOWEGO modelu (podstawowego ustawienia mikserów). Nie ma wpływu na modele już zdefiniowane - co jest mocno logiczne w funkcji zupełnie innej filozofii radia. Zwróć uwagę na sytuację nasŧepujacą : jedne model definiujesz na jednych ustawieniach a drugi na drugich przełączanie się z modelu na model wymaga kombinacji albo z kablami albo z mikserami a tak ustawiasz raz model bindujesz do niego nadajnik i masz w nosie ... do kabli możesz nie zaglądać przez rok. Podkreślam jeszcze raz i będę podkreślał do skutku - jeśli podchodzi się do tego radia z doświadczeniami z innego radia (nie dotyczy MPX MC 4000) to ta wiedza co najwyżej przeszkadza - wato na czas przynajmniej nauki Taranisa zapomnieć o tym ze się kiedykolwiek miało radio w ręku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazmod Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Tak, dobrze zrozumiales. Chce zmienic przypisania serw do kanalow. Jestem przyzwyczajony do kolejnosci kanalow 1 lotki, 2 wysokosc, 3 gaz, 4 kierunek I nie chce od tego odchodzic. We wszystkich moich modelach chce miec tak samo.Nie wszystko zrozumialem z twojej wypowiedzi. Skorzystalem sugestii zrobienia nowego modelu I teraz faktycznie dziala to tak jak chcialem. Dzieki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpd Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 http://www.open-tx.org/ - bierz i czytaj. Najpierw ustaw przypisanie kanałów w radiu w ustawieniach globalnych a potem programuj modele. Moim zdaniem przy Taranisie "kanałowe przyzwyczajenia" są jak to ładnie mówią anglicy : obsolete - ale de gusti bus non disputandum est. Pytanie z innej beczki a co zrobisz jak będziesz mieć 4ry serwa na lotkach 2 na klapach dodatkowo 2 na wysokości ? Nie wiem dlaczego ale odnoszę wrażenie, że wielu użytkowników Taranisa nie korzysta z Companion ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mgd4-2 Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Jeśli jednak zależy Ci na tym aby zmienić przyporządkowanie kanałów w już skonfigurowanym modelu to zmień kolejność linii miksera. Nie powinno to być zbyt skomplikowane. O ile pamiętam można kopiować/przesuwać poszczególne linie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meniu Opublikowano 15 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 Witam, Czy ktoś z Was próbował zrobić zdjęcie modelu i wstawić do radia? Proszę o info jak to zrobić. Robert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi