Gość Columb Opublikowano 7 Czerwca 2014 Opublikowano 7 Czerwca 2014 Powiem Ci że u mnie też na win7 x64 to śmiga ale miałem nie mały problem z poprawnym zainstalowaniem tego g.... stm i cała łacina mi się przypomniała przy jego instalacji Po podłączeniu włączonego taranisa z trymerami pojawia się dodatkowy dysk w zakładce "komputer". Skoro radio Ci się flashuje bez problemów przez companion to sterowniki raczej masz ok. Spróbował bym ew. jeszcze raz je zainstalować.
Robocik Opublikowano 7 Czerwca 2014 Opublikowano 7 Czerwca 2014 zmieniłem kabel zmieniłem port zresetowałem kompa i coś pomogło już dawno powinienem mieć wszystko ustawione a tak dwa dni w plecy
Gość Columb Opublikowano 8 Czerwca 2014 Opublikowano 8 Czerwca 2014 Mam pytanie: co oznaczają takie ok 1s pojedyncze piknięcia podczas latania pojawiające bez żadnej reguły? Czasem nie piśnie ani raz podczas lotu tym samym modelem a innym razem odezwie się parę razy, telemetria nie melduje żadnych zdarzeń, lot na różnych pułapach.
jpd Opublikowano 8 Czerwca 2014 Opublikowano 8 Czerwca 2014 Sprawdź czy to nie jest pikanie RX Batt low bo do tego nie ma wave i wtedy pika.
Gość Columb Opublikowano 8 Czerwca 2014 Opublikowano 8 Czerwca 2014 Dzięki Jacku za trop. Sprawdzę, choć w modelu mam FLVS-01 z ustawionym alarmem ale siedzi cicho (tzn działa poprawnie). Nawet pitlab nic nie melduje a trochę mnie to niepokoi zwłaszcza że lata się wysoko. Ciekawe czy to bec nie wyrabia, niby 5A i 5V. Przy jakim napięciu załącza się ten alarm?
Robocik Opublikowano 8 Czerwca 2014 Opublikowano 8 Czerwca 2014 Ustawianie idzie ale bardzo pomału. Wzorując się na tym szablonie http://rcsettings.com/index.php/viewdownload/6-multirotors/40-dji-naza-w-extras zmieniłem kilka elementów pod swoje potrzeby. Jeszcze muszę wgrać kilka komend po polsku bo mi przy wykorzystaniu niektórych funkcji gada po angielsku. Odkryłem że mam uszkodzony lewy potencjometr :-( można go gdzies w PL dokupić? Na sucho odkryłem jak działają i jak nazwać prawie wszystkie nazwy użyte w tym szablonie. Pozostało mi tylko "Naza Gain X1" oraz "Naza Gain X2". Nie wiem jak to poprawnie nazwać żeby Taranis głupot do mnie nie gadał. Może jakieś propozycje ?
jpd Opublikowano 8 Czerwca 2014 Opublikowano 8 Czerwca 2014 Pewny jesteś że uszkodzony ? Moze tylko nieskalbrowany ?
Robocik Opublikowano 8 Czerwca 2014 Opublikowano 8 Czerwca 2014 Pewny jesteś że uszkodzony ? Moze tylko nieskalbrowany ? niestety uszkodzony trzeszczy - akurat poziom głośności reguluje widać jak skacze na wyświetlaczu rozebranie i przeczyszczenie pomogło tylko częściowo
jpd Opublikowano 9 Czerwca 2014 Opublikowano 9 Czerwca 2014 Chodzi o potencjometr czy slider ? Daj znać bo w tym tygodniu bede zamawiał trochę gratów do taranisa mogę dorzucić coś do zamówienia.
dukeroger Opublikowano 9 Czerwca 2014 Opublikowano 9 Czerwca 2014 chyba slider - jezeli kolega zaprogramowal sobie jak na zdjeciu w polsce nie wiem czy ktos sprzedaje; mozna tu kupic: http://www.alofthobbies.com/taranis-sliders.html
jpd Opublikowano 9 Czerwca 2014 Opublikowano 9 Czerwca 2014 Generalnei mam na zbyciu 1 potencjometr i 2 slidery starego typu oba sprawne, wszytko sprawne. Jednak "trzeszczenie" przy podłasnianiu to jest niestety objaw w miarę normalny.
piotrn28 Opublikowano 9 Czerwca 2014 Opublikowano 9 Czerwca 2014 Koledzy czy ktoś porównywał skuteczność nowych antenek w odbiornikach (tych płytkowych) z uwagi na fakt iż gorzej umieścić na zewnątrz modelu zastanawiam się czy dają efektywną poprawę zasięgu w stosunku do starego typu ?
jpd Opublikowano 9 Czerwca 2014 Opublikowano 9 Czerwca 2014 Dlaczego gorzej ?? 1 metoda : żep do modelu i anteny. 2.metoda : dobra taśma samoprzylepna. 3 metoda - trytki szt 2 na antenę. Problem jest jesli chodzi o wymianę anteny ... lutowany do płyty odbiornika kabel antenowy.
piotrn28 Opublikowano 9 Czerwca 2014 Opublikowano 9 Czerwca 2014 No pewnie że się da... Ja zastosowałem taśmę dwustronną a kabelek właśnie odpiąłem od odbiornika ( w moim X8R są antenki na wtyczkach) by przewlec przez wywiercony otworek w kadłubie chyba fi3 ale pytanie brzmi czy warto ?? :-)
MGJ Opublikowano 9 Czerwca 2014 Opublikowano 9 Czerwca 2014 No pewnie że się da... Ja zastosowałem taśmę dwustronną a kabelek właśnie odpiąłem od odbiornika ( w moim X8R są antenki na wtyczkach) by przewlec przez wywiercony otworek w kadłubie chyba fi3 ale pytanie brzmi czy warto ?? :-) W przypadku ostrej katastrofy antenka wyprowadzona na zewnątrz (w moim przypadku) uległa zniszczeniu
idfx Opublikowano 9 Czerwca 2014 Opublikowano 9 Czerwca 2014 Ja kleję na cienkie paski rzepa do wewnętrznej ścianki kadłuba.
Robocik Opublikowano 9 Czerwca 2014 Opublikowano 9 Czerwca 2014 Chodzi o potencjometr czy slider ? Daj znać bo w tym tygodniu bede zamawiał trochę gratów do taranisa mogę dorzucić coś do zamówienia. Gdzie zamawiasz ? w alofthobbiess wibratora nie mają na stanie
dukeroger Opublikowano 9 Czerwca 2014 Opublikowano 9 Czerwca 2014 no to pewnie trzeba poczekac, ja zdarzylem kupic
jpd Opublikowano 9 Czerwca 2014 Opublikowano 9 Czerwca 2014 Namierzyłem taki sklep - http://boltrc.com/- goście kontaktowi pewnie w czwartekj bede robił zamówienie ale z australii bo tam tylko mają co potrzebuję. Mają sklep w GB i tam ejst tez większość rzeczy ale nie to co potrzebuję.... Nawiesem mówiąc albo ja coś źle liczę albo mają nadajniki i odbiorniki w niższej cenie niż HK ...
Robocik Opublikowano 10 Czerwca 2014 Opublikowano 10 Czerwca 2014 Dziś pierwsze obloty na Taranisie i wszystko ładnie działa . Mogłem wgrać męski głos bo ta jak to baba prawie się nie zamyka. Do wcześniej prezentowanych ustawień dodałem prostsze zerowanie taimera i sterowanie oświetleniem, oczywiście wraz z komunikatami głosowymi
Rekomendowane odpowiedzi