white Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Cześć, mam problem, taranis x9d (2014), do przedwczoraj było wszystko ok. zrobiłem aktualizacje do wersji ACCST D16 v2.1.0 (pod odbiornik GRX8 w wersji EU LBT) oczywiście odbiornik się pięknie zbindował, telemetria działa itd. to od razu pojechałem z aktualizacją odbiorników X8R i X6R, niby wszystko ok, bindowały się bez problemów. I teraz jakie było moje zdziwienie po włożeniu odbiornika do modelu, jak żadne z serw nie działa ;( na żadnym odbiorniku, wgrywanie wersji starszych "niekompatybilnych z v2.xx" nie daje nic, co prawda jak "powgrywam" te same wersje do modułu XJT i odbiorników, starsze, nowsze, v2xx, nie v2xx, lbt, fcc, byle by te same, odbiorniki się bindują i telemetria działa, natomiast nie ma wyjścia na kanałach, nie działają serwa. Przewertowałem trochę "neta", ale nie natrafiłem na podobny problem i nie potrafię chyba z tym sobie poradzić, wie, podpowie może ktoś jak z tym poradzić, ktoś z takim czymś walczył ??? Andrzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peeter Opublikowano 14 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2023 Dzień dobry. Czy bawiliście się zużyciem baterii "Cnsp"-> mAh baterii, formułę mam ustawioną na "Obliczone" ale im nowszy soft, tym bardziej "przekłamuje" wskazania telemetrii, przykład: bateria 1500mAh, czujnik wskazał zużycie 1520! a po naładowaniu bateria przyjęła 1240 mAh. Nadmienię, że czujnik FCS-40A właściwie nalicza Ampery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Market Opublikowano 14 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2023 Korzystam bez problemów. Mam angielskie menu, gdzie ta konfiguracja wygląda tak: Czujnik prądu mam taki, który sam też potrafi wyliczyć zużycie mAh i to liczone przez czujnik zgadza się z tym liczonym przez OpenTX w Taranisie. Mam pakiet teoretycznie 2700 mAh. Od 3,8 V do 4,2 V wchodzi do niego ok. 1500 mAh. Tyle samo zużywam w locie wg zużycia liczonego przez Taranisa, tak, że po locie napięcie mam z powrotem 3,8 V. Czyli to zużycie mierzone przez Taranisa zgadza się z tym co potem mierzy ładowarka w trakcie ładowania pakietu. Coś masz nie halo te wartości. Bo przy rozładowaniu do 3,8 V powinno się zużyć ok 60% nominalnej pojemności i tyle samo powinno wejść przy powtórnym naładowaniu do 4,2 V. Dla pakietu 1500 powinno to być ok. 900, a nie 1240, ani tym bardziej 1520 - Albo zanadto rozładowujesz, albo czujnik FCS-40A lub ładowarka przekłamuje. Albo masz włączoną opcje "Persist" dla tego obliczanego czujnika w Taranisie, przez co dodają się wartości zużycia z poprzedniego lotu. Napisz jakie masz napięcie pakietu po locie i może pokaż konfigurację tego czujnika prądu oraz konfigurację obliczanego czujnika zużycia. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peeter Opublikowano 15 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2023 Jaką masz wersję opentx? Wiesz u mnie czujnik w takiej konfiguracji jak Twoja, pokazuje większe zużycie niż ma pojemność akumulatora !wiec samo nalicznie jest skopane. Kojarzysz czy jest opcja skalibrowania napięcia pakietu w tym czujniku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Market Opublikowano 15 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2023 Ciężko Ci pomóc jeżeli nie odpowiadasz na pytania: Napisz jakie masz napięcie pakietu po locie i pokaż konfigurację tego czujnika prądu oraz konfigurację obliczanego czujnika zużycia. Prawdopodobnie masz coś źle ustawione w parametrach czujników. Sam algorytm liczenia nie zmienił się w OpenTX od zamierzchłych wersji. Ja mam ostatni OpenTX 2.3.15. Pomiar napięcia można kalibrować w OpenTX, ale napięcie pakietu nie ma tu nic do rzeczy, bo liczenie zużycia to sumowanie tylko prądu w czasie - napięcie nie bierze w nim udziału. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peeter Opublikowano 15 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2023 Jasne, zapewne w poniedziałek polatam i podeślę dane, dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Market Opublikowano 15 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2023 Ustawienia czujników w nadajniku możesz pokazać już teraz. A jeżeli byś się szykował do lotów to możesz w nadajniku włączyć logowanie telemetrii - nawet z logowaniem co 0,1 sekundy. Plik z danymi będzie pomocny w identyfikacji problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peeter Opublikowano 17 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2023 tak wygląda CNSP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 17 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2023 Skąd pewność, że pobór prądu pokazuje poprawnie? Na 99% problemem jest nieskalibrowany odczyt prądu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peeter Opublikowano 18 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2023 11 godzin temu, Patryk Sokol napisał: Skąd pewność, że pobór prądu pokazuje poprawnie? Na 99% problemem jest nieskalibrowany odczyt prądu. Coś skopane na pewno. W załączniku logi Skymaster-2023-09-18 (1).csv Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peeter Opublikowano 18 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2023 Andrzej, w załączniku logi, ponownie baterię która ma 2200 mAh, "przelatałem" na ponad 2600 mAh Skymaster-2023-09-18 (1).csv Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 18 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2023 Ogólnie logi bardzo dziwnie nie wyglądają. Powiedz mi tylko, czy jakoś sprawdzałeś odczyty amperomierza. Wiesz - jakieś sprawdzenie z miernikiem cęgowym na ziemi itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Market Opublikowano 18 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2023 2 godziny temu, Peeter napisał: w załączniku logi, ponownie baterię która ma 2200 mAh, "przelatałem" na ponad 2600 mAh Coś nie te logi, bo w logach "wylatane" jest niecałe 850 mAh. Algorytm w OpenTX liczy dobrze - wyniki z Twojego logu zgadzają się z elementarnymi wyliczeniami "ręcznymi" w Excel. Natomiast wątpliwości budzi pomiar prądu - Pobór prądu przy drążku gazu ustawionym ledwie na 40% wynosi aż 7,5 A. A pobór prądu w stanie spoczynku przy gazie na 0 wynosi 0,4 A. Piszesz o pakietach wielkości 1500 czy 2200, czyli latadełko raczej średnie, więc dla takiego latadła taki pobór prądu to zdecydowanie za dużo. Szczególnie w stanie spoczynku - nie ma tam co pobierać te 0,4 A. Albo czujnik źle mierzy, albo jego ustawienie w OpenTX jest nieprawidłowe - ale nie wiadomo, bo nie pokazałeś ustawienia czujnika prądu w OpenTX. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peeter Opublikowano 19 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2023 Zawyża prawie podwójnie vs amperomierz? 20230919_082723.mp4 13 godzin temu, Market napisał: Coś nie te logi, bo w logach "wylatane" jest niecałe 850 mAh. Algorytm w OpenTX liczy dobrze - wyniki z Twojego logu zgadzają się z elementarnymi wyliczeniami "ręcznymi" w Excel. Natomiast wątpliwości budzi pomiar prądu - Pobór prądu przy drążku gazu ustawionym ledwie na 40% wynosi aż 7,5 A. A pobór prądu w stanie spoczynku przy gazie na 0 wynosi 0,4 A. Piszesz o pakietach wielkości 1500 czy 2200, czyli latadełko raczej średnie, więc dla takiego latadła taki pobór prądu to zdecydowanie za dużo. Szczególnie w stanie spoczynku - nie ma tam co pobierać te 0,4 A. Albo czujnik źle mierzy, albo jego ustawienie w OpenTX jest nieprawidłowe - ale nie wiadomo, bo nie pokazałeś ustawienia czujnika prądu w OpenTX. Przed chwilą opublikowałem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Market Opublikowano 19 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2023 7 godzin temu, Peeter napisał: Zawyża prawie podwójnie vs amperomierz No to masz odpowiedź - algorytm liczący zużycie w OpenTX jest prawidłowy, tylko czujnik prądu źle mierzy. Możesz spróbować skalibrować odczyty czujnika przez ustawienie "Współcz." tak żeby odczyt w nadajniku zgadzał się z pomiarem amperomierzem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peeter Opublikowano 20 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2023 W dniu 18.09.2023 o 21:07, Market napisał: Coś nie te logi, bo w logach "wylatane" jest niecałe 850 mAh. Algorytm w OpenTX liczy dobrze - wyniki z Twojego logu zgadzają się z elementarnymi wyliczeniami "ręcznymi" w Excel. Natomiast wątpliwości budzi pomiar prądu - Pobór prądu przy drążku gazu ustawionym ledwie na 40% wynosi aż 7,5 A. A pobór prądu w stanie spoczynku przy gazie na 0 wynosi 0,4 A. Piszesz o pakietach wielkości 1500 czy 2200, czyli latadełko raczej średnie, więc dla takiego latadła taki pobór prądu to zdecydowanie za dużo. Szczególnie w stanie spoczynku - nie ma tam co pobierać te 0,4 A. Albo czujnik źle mierzy, albo jego ustawienie w OpenTX jest nieprawidłowe - ale nie wiadomo, bo nie pokazałeś ustawienia czujnika prądu w OpenTX. Przed chwilą opublikowałem ? Zmieniłem "współczynnik" na 0,1 i praktycznie w ogóle nie nalicza, dałem gaz na 70% Curr, skoczył na 0,2 więc to nie ten trop. Może ten czujnik skopany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Market Opublikowano 20 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2023 2 godziny temu, Peeter napisał: to nie ten trop Ten trop. Tylko za bardzo zmniejszyłeś współczynnik. Domyślnie wynosi 1,0 a Ty zmniejszyłeś go 10 krotnie, więc nic dziwnego, że nie nalicza. Ustaw współczynnik taki, żeby odczyt w nadajniku zgadzał się z odczytem miernika amperomierza. Wtedy w przybliżeniu będzie OK. Ale najwyraźniej te czujniki tak mają bo widziałem podobne porady dotyczące takiego kalibrowania tego czujnika na różnych forach FrSky-owych i OpenTX-owych. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peeter Opublikowano 21 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2023 W widzisz, domyślnie był "-" więc dałem na 0,1. Jak popatrzyłem na odczyty to odpuściłem ? Dzięki jeszcze raz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 21 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2023 15 godzin temu, Market napisał: Ten trop. Tylko za bardzo zmniejszyłeś współczynnik. Domyślnie wynosi 1,0 a Ty zmniejszyłeś go 10 krotnie, więc nic dziwnego, że nie nalicza. Ustaw współczynnik taki, żeby odczyt w nadajniku zgadzał się z odczytem miernika amperomierza. Wtedy w przybliżeniu będzie OK. Ale najwyraźniej te czujniki tak mają bo widziałem podobne porady dotyczące takiego kalibrowania tego czujnika na różnych forach FrSky-owych i OpenTX-owych. Niekoniecznie jest to najlepsza metoda kalibracji. Tzn. Te modelarskie czynniki bardzo często zawyżają dla małych prądów. A takim miernikiem dużego prądu nie zmierzysz (większego niż kilka A) Najlepsza metoda to wylatać ileś tam mAh, zapisać, naładować, zapisać ile weszło i powtórzyć to że trzy razy. Wtedy dowiesz się jaka jest różnica między pomiarem modelu i ładowarki. Wtedy dzielisz zamierzony ładowarką wynik, przez zamierzony modelem i wynikiem mnożysz współczynnik w aparaturze. W efekcie będziesz miał to skalibriwane tak, że pojemność się będzie zgadzać. 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matti393 Opublikowano 13 Stycznia Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia Witajcie koledzy, Mam pewien problem z ustawieniem nadajnika Frsky Taranis X9D + 2019 otóż po zbindowaniu go z odbiornikiem S8R wszystkie 4 kanały (Ail, Ele, Thr, Rud) są tak jakby obcinane częściowo mniej wiecej od 50% w jedną stronę a więc ruch drążka w pewnym zakresie nic nie powoduje. Np. lotki są na jednym kanale i w jedna strone wychylaja się 30 stopni a w drugą tylko 16 stopni (mierzone kątomierzem elektronicznym) Reszta ruchu drążka jest jałowa. Szukałem przyczyny w ustawieniach. Zerowałem ustawienia. Mam dodatkowo tester serw i na nim serwa chodzą prawidłowo. Również neutrum serw na testerze serw i neutrum serw poprzez aparature jest w innym miejscu. Ale to sobie skorygowałem ustawieniem tzw. środkiem PPM na aparaturze. Z tego co sprawdziłem na monitorze kanałów drążki chodzą prawidłowo (zdjecie 1). I teraz się zastanawiam gdzie jest problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi