Skocz do zawartości

Curtiss P-40C Tomahawk IIB rozp. 120cm

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzisiaj wymieniłem łożyska, bo orginalne padły po ok 20 lotach. Plus minus, bo nie liczyłem :)

Potrzebne są dwa łożyska 8x4x3, kosztuja po 2 zł za sztukę.

IMGP3349.JPG

Opublikowano

Ostatnio eksperymentuję z Mobiusem jako kamera naczapkowa.

Dźwięk podłożyłem z mojej dyzurnej kamery, ponieważ Mobius bardzo słabo zbiera dźwięk.

Kamera jest ustawiona w 720p 60fps narrow, co powoduje, że kąt widzenia jest wąski i zbliżony do wzroku.

Przy okazji to był pierwszy lot po wymianie łożysk. Teraz silnik lepiej chodzi niż na fabrycznych.

Opublikowano

Byłem dzisiaj w Bierutowie na ESA i muszę się przyznać, że w ogóle się nie popisałem. Nie wiem co się stało, ale  tak jakbym miał połowę gazu, a w drugim locie źle go wyrzuciłem i zaliczyłem glebę.

Ale dla poprawienia humoru udało mi się strzelić taką fotkę - klatka z filmu

Pobrana%2520klatka%2520186.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano

Robercie- zrobiłeś słowną pomyłkę -nie "strzelić fotkę" tylko miało być  "zestrzelić foczkę" :)

Jak to dobrze że nie mamy działek na pokładzie......ze swoim 700KV snułem się tam jak depronowym górnopłacikiem a nie myśliwcem.  

Opublikowano

Mam nadzieję, że do Bąkowa również zabierzecie swoje "XeLki"  ;) W Bierutowie mnie nie było :(, a fajnie byłoby zobaczyć te modele w powietrzu. 

Opublikowano

mam pytanko , gdzie kupujesz takie tanie lozyska  ja potrzebuje wymienic w emaxie cf i nie ma w modelarskich , mozna w innych sklepach dostac ??

Opublikowano

Byłem dzisiaj w Bierutowie na ESA i muszę się przyznać, że w ogóle się nie popisałem. Nie wiem co się stało, ale  tak jakbym miał połowę gazu, a w drugim locie źle go wyrzuciłem i zaliczyłem glebę.

Ale dla poprawienia humoru udało mi się strzelić taką fotkę - klatka z filmu

Pobrana%2520klatka%2520186.jpg

zdjęcie mistrz :) i faktycznie foczka zestrzelona bez dwóch zdań :) 

Opublikowano

Myślę, że wczoraj tak wolno się turlałem, bo znowu się wysunął wał z silnika. Przy wymianie łożysk nie dokręciłem porządnie śrubki mocującej wał i się wysunął powodując większe opory na łożyskach. Teraz to poprawiłem i śmigło swobodnie się kręci na luzie, przedtem tak nie miałem.

Słabe są te silniki HXT DT900 i inne z rodziny. Słabe łożyska, wysuwający się wał, mocowanie silnika w łożu na dwóch naprzeciwsobnych śrubkach.

Odkręcające się śrubki w czasie pracy silnika.

Poszukam chyba innego silnika pod to śmigło i pakiety.

Opublikowano

a stosujesz jakis loctite na te srubki? ogolnie to wszystko kwestia ceny; jak sa tanie to mozesz wymieniac im lozyska na swoje jak tylko przyjda :) przy okazji znalazlem niedawno producenta lozysk hybrydowych z ceramicznymi kulkami w Polsce. Mogl by to bys jakis pomysl do wiekszych modeli.

Opublikowano

Ze śrubkami już sobie poradziłem. Najgorzej to ten wysuwający się wał.

Od tego ciągłego rozkręcania i skręcania ukręciłem gwint w podstawie silnika i musiałem przegwintować otwór na większy.

Ze wszystkimi emaxami razem wziętymi nie miałem tyle problemów co z tym jednym DT900

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.