robertus Opublikowano 7 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2014 Pewnie w kartach albo w tym drugim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xeo Opublikowano 23 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 I ja wreszcie zakończyłem swój kąt modelarski :-) Miejsca za dużo tam nie ma ale wreszcie wszystko pod ręką i nie muszę za każdym razem rozkładać i składać gratów. Wysłane z GT-N7100 przy użyciu Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. max6404 Opublikowano 17 Marca 2017 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2017 Zainspirowany swego czasu projektem modelarni Tomasza (TeBe) postanowiłem zrealizować swój niecny plan - wymiany moich starych biurek na nową zabudowę. Po zatwierdzeniu budżetu przez moją "Panią" zacząłem rozglądać się za wykonawcami meblarskimi. Po cichu liczyłem , że wyrobię się w 1500zł po zastosowaniu zwykłej białej płyty laminowanej , zwykłych prowadnic rolkowych w szufladach oraz bez blatów, które miałem zrobić podobnie jak TeBe z klejonki bukowej z odrębnego budżetu. Meblarze szybko sprowadzili mnie na ziemię, rzucając kwoty z kosmosu... (śr. ok 4000-6000zł). Pomyślałem wtedy , że ni chu...a skoro 'prawie' sam dom postawiłem to co ja zwykłej zabudowy kuchennej nie zrobię!? Ot .. taki przypływ energii i pomysłów Kilka szybkich szkiców i wylądowałem na stronie Eggera licząc m2 płyty laminowanej jakiej potrzebowałem do realizacji mojego planu... Muszę powiedzieć , że moje kalkulacje zaczęły nawet dobrze wyglądać... I w tym właśnie miejscu muszę cofnąć się do początku mojej wypowiedzi tj. "Po zatwierdzeniu budżetu przez moją "Panią" .... Nie myślcie , że było to takie całkiem bezinteresowne bo moja małżonka zażyczyła sobie toaletkę z Ikei do sypialni na co oczywiście przystałem. Grunt , że w tym miejscu doznałem kolejnego olśnienia... IKEA ... :) Konkretnie system zabudowy szafek kuchennych METOD. Całkowity koszt 2500zł (+ oczywiście toaletka żony:)) do przełknięcia - chociaż przekraczający założenia i nadal bez blatów. Nieco droższa opcja od samodzielnego zamawiania płyty i montażu ale za to o wiele wygodniejsza i mniej czasochłonna. Decyzja zapadła ... (przepraszam za jakość zdjęć)... Początkowo chciałem sukcesywnie podmieniać stare biurka i kontenery na nowe szafki i wypełniać je "przyda mi się" żeby uniknąć bałaganu. Niestety to nie był do końca dobry pomysł Pierwotnie jak już wcześniej wspomniałem blat miał być z litej klejonki bukowej... Ze względów ekonomicznych zdecydowałem się jednak na standardowy blat kuchenny. Dla osób , które być może zdecydują się na takie szafki pragnę zwrócić uwagę na istotną rzecz... Kupując szafki musisz kupić także blat w Ikei , który ma szer. 61,5cm !!! Standardowe blaty na allegro , czy też Kronospanu czy Eggera mają szer. 60cm. Tak ... też byłem nieco zaskoczony... przez to koszt mojej zachcianki poszybował do nieco powyżej 3000zł . Zdecydowanie jestem zadowolony z szuflad , które są metalowe i mają porządne 1 cm dno... Listwy zasilające do szaf serwerowych... Warto zwrócić też uwagę na to że nie zastosowałem dedykowanych listew maskujących i nóżek proponowanych przez Szweda... Zakupiłem za to regulowane nóżki aluminiowe , które w zupełności wystarczają. Ostatnią rzeczą , która pozostała do wykonania to organizer na listwy: Na tą chwilę nie wstawiłem jeszcze uchwytów, które dopiero zamówiłem... Początkowo uchwyty miały być wpuszczane ale niechęć do frezowania frontów odwiodła mnie od tego pomysłu i zostanie wstawione coś takiego: http://gamet.eu/products/pl/7/uchwyty-meblowe/1/93/ua03 Pozdrawiam Max Specjalne pozdrowienia od mojej żony dla Tomasza (TeBe) z prośbą żebyś nie umieszczał więcej na forum "durnowatych" zdjęć 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 17 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2017 Śliczna! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 17 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2017 No faktycznie piękna! Osobiście chyba bym niczego nawet nie zaczął w takim miejscu budować z obawy, że zrobię bałagan . Ale jak Max nie masz takich obciachów, to tylko pogratulować super miejsca! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 17 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2017 Specjalne pozdrowienia od mojej żony dla Tomasza (TeBe) z prośbą żebyś nie umieszczał więcej na forum "durnowatych" zdjęć Dziękuję za pozdrowienia, pozdrów ja ode mnie zwrotnie :-) A modelarnia śliczna, moja też była taka ładna na początku ;-) PS. Bardzo dobrze robiłeś, że nie użyłeś tych oryginalnych plastikowych nóżek, bo to jest wyjątkowy badziew. Składałem niedawno taką kuchnie córce, klątwy leciały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 17 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2017 Super warsztat - gratulacje ! Ech , gdybym ja miał takie zaplecze ....... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Blaty z ikei po 250 za mb? U ciebie widzę około 2,10 i 3,5 mb i tylko trochę ponad 500zł? Dobra cena. Listewki nie wadzą o kaloryfer jak je wyciągasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
max6404 Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Super warsztat - gratulacje ! Ech , gdybym ja miał takie zaplecze ....... Dziękuję... większość czasu wynajmowałem dużą wózkownię w bloku i tam przez wiele lat miałem swoją modelarnię a w samo pomieszczenie nie chciałem inwestować... Blaty z ikei po 250 za mb? U ciebie widzę około 2,10 i 3,5 mb i tylko trochę ponad 500zł? Dobra cena. Listewki nie wadzą o kaloryfer jak je wyciągasz? Tak dosyć tanio dlatego , że nie brałem ciętych na wymiar tylko gotowe dł 186 cm i 243 cm http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/90335640/ oraz http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/90335640/#/30335643. Dokładnie wyszło 2x 179zł + 1 x 199zł = 557zł za 6,18m Blaty oczywiście sam przyciąłem na potrzebny wymiar. A dokładnie tylko jeden blat był cięty. Do blatów załączona jest gruba okleina na krawędzie w kolorze. Co do listewek ... pierwotnie miały być z drugiej strony zabudowy ale tam trzymam długie deski montażowe. Z pewnością dostęp byłby znacznie łatwiejszy. Ostatecznie przyciąłem wszystkie tuby z 80 cm na 60 dzięki czemu nie mam problemu z wysuwaniem ich ... Max listwy jakie mogę włożyć to 120cm. Ale muszę przyznać , że masz dobre oko:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Dzięki. To chyba przez to, że ostatnio sam trochę mebluje. A powiedz mi jeszcze czy te blaty są pełne w środku ? Bo kiedyś kupowałem takie 'biurkowe' i to było takie leciuchne, delikatne, puste w środku niczym głowa Kubusia Puchatka. P.S. że tak się podepnę .... wydziubane telefonem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Kapitalna modelarnia. Ciekawe, kiedy się takiej dorobię. Fajna podłoga, Rafał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
max6404 Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Blaty są z pełnej płyty wiórowej. Robiłem przepusty kablowe otwornicą oraz mocowanie wiertarki i wyrzynarki więc jestem pewien. Blat 186 cm waży prawie 30kg. 2,5 metrowy musiałem układać z żoną . Nowe miejsce do modelowania na poddaszu? Czy garderoba jakaś się szykuje? Kapitalna modelarnia. Ciekawe, kiedy się takiej dorobię. Fajna podłoga, Rafał. Dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRUUP Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Noker to zupełnie jak ja. Jakiś czas temu odkryłem swoją nowa pasję jaka są meble Mam już na koncie kilka szaf wnekowych, kuchnie, a ostatnio nawet kilka mebli z palet. A teraz idzie na warsztat zagłówek do łóżka. Polecam bo to naprawde fajna zabawa a przy okazji sporo kasy zostaje w kieszeni Zrobienie modelarni to tez żaden problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 A to mój kącik. Służy również jako podręczny warsztat. Materiał na szafki wiszące oraz szuflady został pozyskany z mebli które już nie przystawały do nowych czasów. Wszystko wykonane własnoręcznie i z pomocą małego pomocnika Tak było dziewięć lat temu Stan obecny. W wolnych chwilach jest gdzie przesiadywać. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektronik-adam Opublikowano 19 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 Ja aktualnie mam pomieszczenie w piwnicy w domu oczywiście bałagan nigdy porządnie nie uporządkowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 20 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 A tak poza temat wychodząc to napisz coś o tym RWD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektronik-adam Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Rwd 8 z planów budowany bez lasera. Rozpiętość koło 2200 silnik asp fs91 jeszcze nie latał pozostało mi zrobić popychacze do lotek i ciągle myślę nad porządnym mocowaniem połówek skrzydeł mocowane są do centropłatu za pomocą rurki dźwigaru fi16 ścianka 2mm duraluminium kołki ustalające położenie z rurki alu 8mm ścianka 2mm. Podwozie amortyzowane na siłownikach meblowych, wahacze pręt stalowy z nierdzewki 5mm doszły naklejki jeszcze muszę go zważyć obliczyć powierzchnię skrzydeł czy to wg. ma możliwość lotu przygotować naciągnąć linki steru wysokości i kierunku i spróbować polatać 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Szkoda, że nie zamieściłeś relacji z budowy, fajne model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjs Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Mam już na koncie kilka szaf wnękowych, kuchnie, a ostatnio nawet kilka mebli z palet. Unikaj szyby na blacie biurka/stołu. To koszmar, reumatyzm w łokciach na bank... Sklejka, płyta pilśniowa, a jeszcze lepiej klejonka z listewek, płyta stolarska itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JANTAR87 Opublikowano 3 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 Cześć,oglądałem Wasze modelarnie i jest czego zazdrościć a ja postanowiłem, jako odskocznia od Waszego ładu, porządku i ilości miejsca, zamieścić swoje miejsce pracy wygospodarowane po tym jak Żona się wyprowadziła (serio )Mimo chaosu ogarniam temat, bo jak się nie ma co się lubi to.. trzeba porządkować co chwilę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi