Łasica Opublikowano 15 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 Trochę wody upłynęło od zbudowania Patyczaka, ale w końcu udało się go oblatać. Pocieszny samolocik :-) Mój pierwszy oblot ustrojstwa które nie ma lotek, więc dziwnie mi się latało. Zresztą sami zobaczcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikrus193 Opublikowano 16 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 łodne mosz widoczki ale przecież to żywiec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amat3ur Opublikowano 16 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 U mnie może w sobotę coś ruszy A swoją drogą fajny patyczak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amat3ur Opublikowano 18 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 Zgodnie z obietnicą w sobotę coś ruszyło a mianowicie zrobiłem statecznik poziomy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 19 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 Macie jeszcze pogodę na latanie? U mnie już tak wieje, że mewy latają tyłem a mniejsze ptaki jeżdżą w autobusach, do tego deszcz z każdej strony :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 U mnie najbliższy tydzień wieje 18-30km/h. Ale spróbuję polatać FunCubem i Józkiem. Józek do 30km/h lata bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz.smolarek Opublikowano 20 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 A mój Pioneer rozpadł się w powietrzu Skrzydło nie wytrzymało przeciążeń przy akrobacjach i pękło. Na szczęście elektronika cała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 20 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Latanie RC opłacone jest balsą i depronem rozbitych maszyn :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olecki75 Opublikowano 21 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Latanie RC opłacone jest balsą i depronem rozbitych maszyn :-) O EPP nie wspominając:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magilla Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Zgodnie z obietnicą w sobotę coś ruszyło a mianowicie zrobiłem statecznik poziomy Czy w takim modelu statecznik z sosny to nie przesada? Jakoś nie polecam klejenia CA sosny. Klej nie zdarzy spenetrować drzewa a później się rozkleja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amat3ur Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 To jest rzadki a z sosną tak wyszło bo nie doczytałem planów które mam wydrukowane czarno biało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magilla Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 czy rzadki czy gęsty staraj się sosnę, sklejki kleić czymś innym. Klej wikolowy sprawdzi się dużo lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amat3ur Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Ok taki miałem pod ręką ale wikol też jest na stanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Jeśli chcesz żeby model dobrze latał musisz mieć pod ręką deseczkę balsy i nożyk do cięcia listewek sosna jest ok pięć razy cięższa od balsy więc jeśli chciałeś balsę zastąpić sosną trzeba było zmniejszyć przekroje listewek tu z powodzeniem wystarczyła by sosna 3*3 robiąc tak ciężki statecznik będziesz miał problem z wyważeniem modelu i pogorszą się własności lotne . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amat3ur Opublikowano 16 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 Witam, mój patyczak nie umarł a tylko nastąpiła krótka przerwa - wczoraj wystrugałem żeberka (zdjęć nie mam) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Przedstawiam mojego "patyczaka" którego wykonałem latem,na podstawie planów kol. Oleckiego lecz z drobnymi zmianami,ale nadal jest to "patyczak".Zmianie uległa długość skrzydła z 60 do 80cm, a cięciwa zmniejszona do 130 prez co uzyskałem większe wydłużenie.Dzwigar to dwie listwy sosnowe 2x5 spływ 3x20 balsa, żeberka 1.5 m/m.Wznios został pomniejszony do 5 stopni. Belka kadłubowa została wydłużona do 54 cm o wym.6x6.Baldachim skrzydła został podwyższony o ok 1cm abym mógł pomieścić odbiornik.Natarcie skrzydła znajduje się 12 cm od poczatku kadłuba.Wznios skrzydła ustawiony na 1.5 stopnia.Loże silnika ustawiono po 2m/m w dół i w prawo.CG znajduje się 55-60m/m od natarcia./od samego początku baldachimek wklejony na stałe/. Reszta pozostała nie zmieniona.Model okleiłem ovacoverem.Wyposarzenie waży 85gr, a cały model gotowy do lotu 175gram. to są graty do modelu i reszta zdjęć z budowy Modelik poleciał za pierwszym razem pięknie bez jakichkolwiec poprawek w wyważeniu.Jestem początkującym pilotem więc wykonywałem nim po dwa trzy okrążenia i lądowanie w chaszczach, co kończyło się łamaniem śmigieł GWS 6x3/czarnych/,.Jestem szczęśliwcem bo mam trzy lotne modeliki i tylko łamię śmigła. Filmu nie ma z powodu braku operatora. Acha, na fotkach pokazane są dwa silniki, mój robiony i 2204 14t który oststecznie jest w modelu, pakiecik Rhino 2S 360 mAh Przepraszam za haos w moim poście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ejdzjan Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Cześć , ja w swoim patyczaku też zmniejszyłem wznios skrzydła przez co warunki lotne znacznie się polepszyły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Nowy sezon 2015 uważam za rozpoczęty. Oczywiście na pierwszy ogień poszedł patyczak. Radził sobie dzielnie mimo chwilami silnego wiatru. Niestety kolejne lądowanie zakończone zahaczeniem śmigłem o trawę i... wręga silnika wyrwana. To słaby punkt w patyczaku. Poprzedni sezon dał jej w kość i w końcu puścił klej. Właśnie się naprawia i do rana będzie jak nowy :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz.smolarek Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Wręga jest spoko. Ja urwałem podwozie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Podwozie to ja od początku wzmocniłem jak w czołgu T-34 :-D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi