Paweł Prauss Opublikowano 1 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 Podczas wczorajszej wizyty w modelarni postanowiłem przywrócić do stanu używalności dwa motorki, a mianowicie Węgierskiego Alaga 1ccm i Rosyjskiego Wietieroka 1,5ccm. Oto co z tego wyszło: W jednym z zakupionych kiedyś przeze mnie motorków był złamany rozpylacz, w innym zagubiona igiełka, trzeba więc było dorobić i tu mały problem oryginał wykonano z mosiężnego sześciokąta 4mm, trudno takie coś gdzieś kupić więc zaimprowizowałem nakrętkę M2 gdyż ma odpowiedni rozmiar. Widać to dokładnie na zdjęciach poniżej, po przyklejeniu lub przylutowaniu będzie jak z fabryki. a tak całość wygląda na swoim miejscu: Kolejny motorek potrzebował igły, nówka sztuka, ale poprzedni właściciel gdzieś ją zagubił. Tak wygląda kopia wobec oryginału, wyszła niestety trochę zbyt ładna.. A tutaj koło motorka kompletnego: 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 1 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 Widzę, że dość mocno sfazowałeś otwór w rozpylaczu. Nie sądzisz, że lepiej rozpyla się paliwo z otworu o ostrzejszych krawędziach? Oryginał miał fazkę, ale wyraźnie mniejszą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 1 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 Nie analizowałem tej kwestii do tego momentu, myślę jednak, że po uwzględnieniu rozmiarów dyskutowanego otworka o średnicy 0,6mm i fazki wykonanej wiertłem 1mm ma to raczej marginalne znaczenie. Tak wyglądają skompletowane przeze mnie motorki ze swoimi braćmi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 6 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 A teraz zagadka: Co to jest? i do czego służy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 6 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 Regulacja kąta lub skrobak .? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 6 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 Byłeś blisko, amatorsko wykonany frez, z takiego trochę innego popsutego - własnoręcznie przeze mnie...:-))) No to pierwsza część zagadki za nami. A do czego toto posłużyło? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 6 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 A do czego toto posłużyło? Wykonania nacięć na dorobionej iglicy? A jak wykonałeś otwór w tym fragmencie tarczki do mocowania na trzpieniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 6 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 Do nacięć tak ale nie na iglicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 8 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 No dobra skoro nikt nie chce już zgadywać to pokażę do czego toto posłużyło. Podczas rozbierania motorka popsułem tulejkę, więc trza by dorobić. Tak sobie z tym poradziłem (sorry za jakość zdjęć ale moim aparatem nie umiem zrobić lepszych): Teraz wystarczy ją "tylko dotrzeć" i będzie po temacie... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 15 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Zgodnie z tym co przypuszczałem "tylko dotarcie" nie było tak łatwe i pierwszy egzemplarz nie pasuje do posiadanego przeze mnie tłoczka, trza było więc zrobić kolejny, a fotki poniżej. Toku toku wiertu wiertu no i znowu toku toku troi mi się w oczach cy cóś rachu ciachu i Kanäle machen po dotarciu pełny sukces, silniczek chodzi, jak tylko dostanę od Młodego film to zobaczycie jak... 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Chyba czasem o jakąś radę będę musiał Cię popytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 15 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Chętnie służę swoją pomocą. Aaa zapomniałem dodać, że jest to pierwsza (działająca) samodzielnie wykonana od podstaw całkiem moja tulejka, nawet nie wyobrażacie sobie ile to dało mi satysfakcji... Może w końcu pokuszę się o wykonanie całego motorka, tylko nie wiem kiedy to nastąpi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Pierwsza poważna robota na tym forum, gratuluję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skuter Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Gratuluje Paweł. Jak zrealizowałeś szlifowanie tuleji pod wymiar tłoczka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 16 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Nie szlifowałem jej tylko docierałem, prostym przyrządem w obecności pasty diamentowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wapniak Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Nie wiem z czego ta tulejka jest zrobiona bo nie piszesz, ale nie wygląda na zbyt twardą, sądząc po sposobie wykonania. Do miękkich materiałów używanie pasty diamentowej nie jest dobrym pomysłem. Drobinki diamentu wbijają się w miękką powierzchnię i ich już nie wypłuczesz. Sam rozumiesz , że działa to potem jak docieranie w czasie pracy motorka. Diament do chromu jak najbardziej, ale do siluminów mosiądzów czy nieutwardzanej stali się nie nadaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 16 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Tulejka wykonana została z żeliwa sferoidalnego, więc diament jak najbardziej się tu nadaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Fajna robota Jeśli chodzi o wykonywanie nietypowego frezu to często celowo łamię dobre narzędzie by z niego wyszlifować inne pod swoje upodobanie, np. jak potrzebuję nietypowy profil czy określony promień. Dobrze kombinujesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 24 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Jest i film: ależ ja jestem gruby :-))) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 "ależ ja jestem gruby :-)))" gruby nie gruby, ale czemu ten film taki krótki .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi