Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jestem na etapie wklejenia/mocowania serw w skrzydle Falcona.

Z uwagi na oszczędności wykorzystałem serwa, które już miałem - zwykłe cyfrowe D-MG16.

Dorobiłem do nich sklejkową podkładkę i zastanawiam się jak i czym to kleić (fotki poniżej).

Planuję podkładkę przykleić na żywicę do skrzydła, natomiast serwo do podkładki hotglutem lub na taśmę dwustronną 3M.

Co o tym pomyśle sądzicie? Wytrzyma próbę czasu?

Dzięki za wszelkie uwagi  :)

post-10390-0-37028000-1437509304_thumb.jpg

post-10390-0-19879800-1437509306_thumb.jpg

post-10390-0-91048900-1437509308_thumb.jpg

Opublikowano

OK. lepsza będzie zwykła taśma przeźroczysta biurowa czy np. izolacyjna?

Jeśli mogę wtrącić...Z uwagi na przyczepność kleju używam papierowej taśmy maskującej. Klei się do tego każda żywica CA i inne kleje.

Opublikowano

Cześć,

Zrobiłem dwa testy polecanych przez was rozwiązań klejenia na CA i oto moje spostrzeżenia:

1. Taśma izolacyjna - CA ją uszkadza przynajmniej tak było w testowanym prze zemnie przypadku (pękała na styku powierzchni przyklejonej CA i pozbawionej CA).

2. Taśma maskująca papierowa - trzyma się dobrze serwa i dobrze klei się do sklejki - lecz to rozwiązanie nie przypadło mi do gustu, jakoś nie mam zaufania do papieru.

Wybrałem inną drogę:

Serwo wkleiłem do ramki na hotgluta i dodatkowo przykręciłem obejmą z cienkiego mocnego tworzywa.

Na styku obejma serwo dałem cienką warstwę hotgluta. Wszystko trzyma się pewnie i nie ma najmniejszych luzów.

W przypadku wymiany serwa nie powinno być większych problemów z jego wyjęciem, przynajmniej tak mi się wydaje.

Tak przygotowaną ramkę z serwem planuję wkleić w skrzydło na żywicę.

A tak to wygląda:

post-10390-0-53484600-1437767103_thumb.jpg

post-10390-0-04541300-1437767105_thumb.jpg

post-10390-0-36626700-1437767106_thumb.jpg

• Lubię to 2
Opublikowano

Patent bardzo fajny, podoba mi się. Ja bym tylko sprawdził czy aby sama ramka z tworzywa nie jest wystarczająca. Miał byś wtedy możliwość bezproblemowej i " czystej " wymiany serwa w razie czego. 

Można też serwo wsadzić w termokurczkę i przykleić na silikon.

Opublikowano

Sama obejma była by ok. Nie wiem, ale jakoś nie potrafię pojąć dlaczego tak utrudniacie sobie życie wklejając serwa ;) W przypadku jakiejś wymiany jest kicha... Wystarczy zrobić ramkę i obejmę lub jakikolwiek inny patent na przykręcanie... Np. Dwa klocki po bokach serwa i z góry przykręcana płytka z laminatu dociskająca całe serwo. Wszystko się trzyma i nic nie ma prawa się przesuwać czy "pływać" :)

Opublikowano

....... klocki po bokach serwa i z góry przykręcana płytka z laminatu dociskająca całe serwo. Wszystko się trzyma i nic nie ma prawa się przesuwać czy "pływać" :)

Pod warunkiem, że nakleimy kawałek taśmy PCV  by nie było " twarde na twarde"-niby nic a sprawdza się w ekstremach.Ponadto mówiąc uczenie taki sposób powoduje reakcję pokrycia na siły od wkrętów. Nie zawsze ale bywa, że pokrycie niepotrzebnie jest w tych miejscach minimalnie ugięte-widać pod światło. Mocowanie do podstawek zamyka siły "wkrętowe" w obszarze "podstawka- obejma" jaka by nie była. Ja lubię -o ile się da- mocowanie serw do klapek zamykających komorę serwa.

Gość Jerzy Markiton
Opublikowano

Jeden z bardziej niepraktycznych sposobów (mocowanie do klapki komory) ! Moim zdaniem !!

Żeby cokolwiek sprawdzić w działaniu - trzeba klapkę przykręcić - i wtedy delikatnie mówiąc - dobra, ... nic nie widać ! Dokładność pozycjonowania serwa - taka jak spasowanie 4 śrubek. Co kontrola serwa - to inne pozycjonowanie i ponowne trymowanie ... Dokładność pozycjonowania przyrównałbym do słynnej i bardzo popularnej "Z-tki" na popychaczu ? Rozwiązanie powszechnie stosowane przez masowych producentów dla ułatwienia życia masowemu klientowi. Takiemu, który stanąwszy przed problemem sklejenia 2 listewek balsowych dostaje gęsiej skórki i zada 30 pytań na 5 różnych forach - może ktoś podsunie pomysł jak to klejenie ominąć ?

- Jurek

Opublikowano

Pytanie zatem należy zadać takie: czy cztery śrubki można spasować niedokładnie? Bo jedną to rozumiem. Ale cztery trzymają równutko. Bo mówimy o serwach, tak? Nie o nanotechnologii? Chyba że klapka jakaś gów..., znaczy kiepska. :)

Choć mocowanie do klapki też mi jakoś nie leży.

Gość Jerzy Markiton
Opublikowano

A grubość tej płytki ?  Śrubka przechodzi przez otwór o grubości 0,5- 1mm (?). Śrubka M-2 ? M-3 ? Otwór fi 2 ? Fi -3 ?  I 4 kG/cm na dźwigni serwa (delikatnie) ? Na jak długo ?

Są modele, z takim nadmiarem stateczności we wszystkich osiach, że 2-3mm luzu na sterach nie zauważają, czasem ich piloci tego też nie zauważają, ale to już zdecydowanie rzadziej.

Roh napisał- że lubi takie rozwiązanie a ja piszę - dlaczego nie stosuję, a Ty zastosuj - co Ci pasuje.

- Jurek

• Lubię to 1
Opublikowano

Właśnie pomału dojrzewam do budowy takiego niewielkiego drewniaka, 2,5 m. Szybowiec mojej własnej, zapewne mocno niedoskonałej koncepcji. Coś tam skrobię na różnych luźnych kartkach i dumam ale że zaraz płynę w rejs, więc pewnie zacznę jak wrócę. W związku z tym temat " serwoklapek " przemyślę i jeśli zastosuję, nie omieszkam się pochwalić a także napisać jak się sprawują. Choć pewnie różnicy nie zauważę, bo pilot ze mnie żaden... hehe. Ale pracuję nad tym.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.