PioDabro Opublikowano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Najprościej to w aparaturze wyjście na kanał 5 ustawić z przełączników, możesz też je jakoś zmiksować(nie wiem nie znam tej apki). Na początek pewnie wystarczy Ci 3 pozycyjny przełącznik. Potem w MP ustawiasz tryby lotów we Flight Modes i włala, zmieniasz tryb z poziomu nadajnika. Ja w swoim FS-i6 przerobiłem jeden z potencjometrów na 6 pozycyjny przełącznik (mogę zmieniać tryby lotu w 6 pozycjach). Co do zworki to jakbyś poczytał trochę na stronie ArduCopter'a to wiedział byś wszystko o zasilaniu APM'a, o tej zworce, o dopuszczalnych napięciach zasilania itd. Ja z góry sprawdzam zawsze informacje w kilku miejscach zanim coś uruchomię. Lepiej sprawdzić 2 razy niż coś sfajczyć. Twój stary APM nie koniecznie jest upalony, może coś w nim źle skonfigurowałeś. Gdyby APM się upalił wtedy, to wogóle by nie ruszył, jeżeli MP reagował na wszytskie drążki w Radio Calibration i mogłeś się wnieść do góry, to raczej miałeś jakiś problem z ustawieniami, może jakiś zły tryb itd, itp... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioDabro Opublikowano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Uzupełniając co do ustawień aparatury: Z instrukcji obługi: Kanały od 5 – 8 można przypisać do dodatkowych manipulatorów, tabela 1, opcje 5 –9 Przypisanie poszczególnych kanałów do manipulatorów dokonuje się w menu: MENU>FUNC SETTING>AUX-CH Dostępne są opcje CH5 do CH8 odpowiadające kanałom od 5 do 8. Każdemu kanałowi możemy przypisać jeden z manipulatorów tabela numer 1 opcje 5 do 8 oraz opcję NULL – brak przypisania manipulatora Przypisujesz jeden z przełączników do kanału 5 (najlepiej trójpozycyjny) i potem w Mission Planerze ustawiasz odpowiednie tryby pod wartości jakie się podświetlają po przełączeniu przełącznika. Niepodświetlone proponuję ustawić na AltHold (dzięki temu w przypadku jakichś zakłóceń kopter nie pierdyknie o glebę ) Ale może gdzieś pofrunąć, można też dać Stabilize lub Land (to ostatnie po prostu wyląduje). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuKamionki Opublikowano 8 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 Zrobiłem całą konfigurację od nowa bo miałem problem z HDOP.Ale pojawił się nowy problem. Quad nie startuje.Po włączeniu uzbrajam silniki, kręcą się powoli (zawsze tak miałem). Przy próbie startu w Loiter lub Stabilize zwiększają się obroty do pewnego poziomu i tyle... quad nie startuje.Wystartował jak włączyłem RTL (10m mam ustawioną wysokość lotu w RTL).Macie jakieś pomysły? Kalibracja radia przeszła bez problemu, regiel też skonfigurowany. Podczas kalibracji przez apm gaz działa w pełnym zakresie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gignasiak Opublikowano 8 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 Może akumlator za słaby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuKamionki Opublikowano 8 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 Może akumlator za słaby Nie Ale coś go ewidentnie "boli" teraz twierdzi, że nie ma GPS. Pytanie: mam APM 2.6 solo z GPS NEO 6 i Power Module. Co mam wybrać w konfiguracji? APM 2.6+ - 3DR PowerModule? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gignasiak Opublikowano 8 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 Zobacz parametry zasilania może masz ustawione za wysokie napięcie odcięcia ,ja zasilam apm z regulatora i jak miałem ustawione power module to wyłączal silniki po paru sekundach teraz mam wyłączone w parametrach i wszystko działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi