PioDabro Opublikowano 15 Stycznia 2016 Opublikowano 15 Stycznia 2016 Najprościej to w aparaturze wyjście na kanał 5 ustawić z przełączników, możesz też je jakoś zmiksować(nie wiem nie znam tej apki). Na początek pewnie wystarczy Ci 3 pozycyjny przełącznik. Potem w MP ustawiasz tryby lotów we Flight Modes i włala, zmieniasz tryb z poziomu nadajnika. Ja w swoim FS-i6 przerobiłem jeden z potencjometrów na 6 pozycyjny przełącznik (mogę zmieniać tryby lotu w 6 pozycjach). Co do zworki to jakbyś poczytał trochę na stronie ArduCopter'a to wiedział byś wszystko o zasilaniu APM'a, o tej zworce, o dopuszczalnych napięciach zasilania itd. Ja z góry sprawdzam zawsze informacje w kilku miejscach zanim coś uruchomię. Lepiej sprawdzić 2 razy niż coś sfajczyć. Twój stary APM nie koniecznie jest upalony, może coś w nim źle skonfigurowałeś. Gdyby APM się upalił wtedy, to wogóle by nie ruszył, jeżeli MP reagował na wszytskie drążki w Radio Calibration i mogłeś się wnieść do góry, to raczej miałeś jakiś problem z ustawieniami, może jakiś zły tryb itd, itp...
PioDabro Opublikowano 15 Stycznia 2016 Opublikowano 15 Stycznia 2016 Uzupełniając co do ustawień aparatury: Z instrukcji obługi: Kanały od 5 – 8 można przypisać do dodatkowych manipulatorów, tabela 1, opcje 5 –9 Przypisanie poszczególnych kanałów do manipulatorów dokonuje się w menu: MENU>FUNC SETTING>AUX-CH Dostępne są opcje CH5 do CH8 odpowiadające kanałom od 5 do 8. Każdemu kanałowi możemy przypisać jeden z manipulatorów tabela numer 1 opcje 5 do 8 oraz opcję NULL – brak przypisania manipulatora Przypisujesz jeden z przełączników do kanału 5 (najlepiej trójpozycyjny) i potem w Mission Planerze ustawiasz odpowiednie tryby pod wartości jakie się podświetlają po przełączeniu przełącznika. Niepodświetlone proponuję ustawić na AltHold (dzięki temu w przypadku jakichś zakłóceń kopter nie pierdyknie o glebę ) Ale może gdzieś pofrunąć, można też dać Stabilize lub Land (to ostatnie po prostu wyląduje).
grzesiuKamionki Opublikowano 8 Lutego 2016 Autor Opublikowano 8 Lutego 2016 Zrobiłem całą konfigurację od nowa bo miałem problem z HDOP.Ale pojawił się nowy problem. Quad nie startuje.Po włączeniu uzbrajam silniki, kręcą się powoli (zawsze tak miałem). Przy próbie startu w Loiter lub Stabilize zwiększają się obroty do pewnego poziomu i tyle... quad nie startuje.Wystartował jak włączyłem RTL (10m mam ustawioną wysokość lotu w RTL).Macie jakieś pomysły? Kalibracja radia przeszła bez problemu, regiel też skonfigurowany. Podczas kalibracji przez apm gaz działa w pełnym zakresie
grzesiuKamionki Opublikowano 8 Lutego 2016 Autor Opublikowano 8 Lutego 2016 Może akumlator za słaby Nie Ale coś go ewidentnie "boli" teraz twierdzi, że nie ma GPS. Pytanie: mam APM 2.6 solo z GPS NEO 6 i Power Module. Co mam wybrać w konfiguracji? APM 2.6+ - 3DR PowerModule?
gignasiak Opublikowano 8 Lutego 2016 Opublikowano 8 Lutego 2016 Zobacz parametry zasilania może masz ustawione za wysokie napięcie odcięcia ,ja zasilam apm z regulatora i jak miałem ustawione power module to wyłączal silniki po paru sekundach teraz mam wyłączone w parametrach i wszystko działa
Rekomendowane odpowiedzi