japim Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Ostatnio na forum pojawiło się i coraz częściej pojawia się określenie - masa do lotu 1500 gram. Gram to mianownik i jak większość polskich wyrazów zazwyczaj ma odmianę przez przypadki. Tak samo jak kilogram. Nikt nie mówi - wazę 80 kilogram - tylko 80 kilogramów. Zwracam więc uwagę, aby pisać poprawnie - powinno być: masa do lotu to 1500 gramów, masa pakietu 113 gramów, ciąg silnika 524 gramy itd itp... Przypadek Liczba pojedyncza Liczba mnoga Mianownik (kto? co?): gram gramy Dopełniacz (kogo? czego?): grama gramów Celownik (komu? czemu?): gramowi gramom Biernik (kogo? co?): gram gramy Narzędnik (z kim? z czym?): gramem gramami Miejscownik (o kim? o czym?): gramie gramach Wołacz (hej!): gramie gramy źródło: http://odmiana.net/odmiana-przez-przypadki-rzeczownika-gram 2
idfx Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Opublikowano 22 Kwietnia 2016 5 amper czy 5 amperów ? Trzymając się jednostek SI w pisowni 5 gram nie ma nic złego
japim Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 22 Kwietnia 2016 5 amper czy 5 amperów ? Trzymając się jednostek SI w pisowni 5 gram nie ma nic złego 5 amperów - tak samo jak metr i kilometr. Do domu nie masz 5 kilometr, tylko kilometrów... Strumień światla - nie 100 lumen, tylko lumenów. Nie 200 kandela - tylko 200 kandeli Nie wiem skąd się wzięła taka maniera? 2
e-mir Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Prąd o wartości 5 amperów i napięciu 5 woltów. Żadne 5 amper.
kogutos Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Opublikowano 22 Kwietnia 2016 A jak ludzie kupują towar na wagę i proszą skrótowo np. piętnaście deko. To ja się pytam czy jest "dekogram" czy "dekagram".
idfx Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Opublikowano 22 Kwietnia 2016 he he .. wiem o co chodzi, ale mnie to jakoś specjalnie nie razi jak ktoś napisze gram a nie gramów. Gorzej jak pisze, że samolot ma dziób a nie nos .. 1
young Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Opublikowano 22 Kwietnia 2016 a ile to jest 5 x 100 gramów? Nieśmiało spytam 0.5 kg czego (ma czy mów) 1
stan_m Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Chciałbym uprzejmie zauważyć, że stosowanie wyrażenia "gram" (i jego odmian gramatycznych) w zakresie miar i wag na terytorium Rzeczypospolitej Polskie jest nielegalne gdyż narusza ustawę "Prawo o miarach", które legalnymi jednostkami miar określa Jednostki Międzynarodowego Układu Jednostek Miar (SI), jednostki nienależące do SI a dopuszczone przez Radę Ministrów do stosowania, dziesiętne podwielokrotności i wielokrotności powyższych. Przypomnę, że "gram" nie jest jednostką z układu SI, gdyż jednostką masy jest WYŁĄCZNIE "kilogram". Toteż podwielokrotność i wielokrotność "kilograma" definiuje Rozporządzenie Rady Ministrów w sprawie legalnych jednostek miar z 30 listopada 2006r. Par. 7.1., ust.3 "dziesiętne podwielokrotności i wielokrotności kilograma wyraża się przez dołączenie odpowiednio: a) nazwy przedrostka do nazwy "gram" b)oznaczenia przedrostka do oznaczenia "g" A więc w świetle powyższego odmienianie gramatyczne słowa "gram" wg przypadków jest bezprzedmiotowe, gdyż pojedyńczy "gram" jest nielegalny ... Ale fajnie Przemku, że "gramem" się zająłeś. 1
Crazy Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Dla mnie ważniejsze jest pilnowanie polskich znaków, bo jest różnica czy komuś robisz "łaske" czy "laske" 2
302_Osh Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Delikatnie zbaczając z tematu: "włanczam" aparaturę. Nie ma takiej litery jak "ał" (czy tu "an"), nawet nie wiem, jak to napisać. Szybki sposób na oduczenie tego nawyku: mówisz do żony "włancz światło", "włancz komputer"?
bubu2 Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Jeśli chodzi o nasze podwórko modelarskie. Nie mówimy kwarcy tylko kwarców.
idfx Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Opublikowano 22 Kwietnia 2016 .. i coś co waży ma swoją masę a nie wagę.
robertus Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Najgorzej jak ktoś robi londowanie. 1
polch Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Opublikowano 22 Kwietnia 2016 A ja, dlanaprzykładu "do pekaes mam pięć kilometry"
madrian Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Prąd o wartości 5 amperów i napięciu 5 woltów. Żadne 5 amper. A jeśli "Amper" jest rodzaju żeńskiego? To jak będzie w liczbie mnogiej?
AMC Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Opublikowano 22 Kwietnia 2016 A jeśli "Amper" jest rodzaju żeńskiego? To jak będzie w liczbie mnogiej? Na szczęście był facetem, choć w perukach : https://pl.wikipedia.org/wiki/Andr%C3%A9_Amp%C3%A8re Mam nadzieję, że nie będziemy za jakiś czas płacić w konsumie Merkelami .
AMC Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Z całą pewnością nie będziemy, bo się wcześniej z tego całego "dziadostwa" wypiszemy i żadne "merkele", czy euro nie będą zupełnie nas interesowały. Będziemy mieli naszą "narodową" złotówkę", albo innego , politycznie poprawnego, "denara" , czy "grosza". W końcu, każda zmiana - dobra jest. Oby się Twoje słowa w dukaty zamieniły !
Rekomendowane odpowiedzi