DARIUS1 Opublikowano 25 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 to pierwsze z lewej moje ulubione Myślę że zobaczę twego toxa na żywo żar blisko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 25 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 Moje też ! Do Żaru powinien być oblatany ,na razie wena mi odeszła do pracy (otwarłem najmniejszą buteleczkę ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 26 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2016 Po przymiarkach stwierdziłem iż "fabryczna" wręga nie pasuje .Dorobiłem swoją z tekstolitu,wycinając piłką włosową potem dotoczona na wymiar ostateczny na tokarce . Wstępnie spasowana wręga do kadłuba wraz z dopasowanym kołpakiem czeka na wklejenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymarkus Opublikowano 26 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2016 Rafał, robiłeś jakieś testy napędu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 26 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2016 Mariusz ,to dopiero przede mną ,sam jestem ciekaw co ten silnik pokaże aczkolwiek jak pisałem jestem mocno ograniczony regulatorem a na daną chwilę chciałbym go wykorzystać. Mam wattmeter i będę tak dobierał łopatki i pakiet aby zmieścić się w max 100A, na wykorzystanie silnika w 100% przyjdzie czas . Być może jutro wkleję wręgę,w sobotę ,niedzielę odpalę maszynę . Natomiast niebawem będziemy wiedzieć co i jak bo Marcin O . zakłada do swojego Toxa ten sam silnik i ostro testujemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymarkus Opublikowano 26 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2016 Ja swój napęd testowałem na stanowisku gdzie można dokładnie wszystko pomierzyć. Do modelu wkładam już wszystko dobrane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 27 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2016 Dzisiaj spory postęp w pracach ,praktycznie model na ukończeniu w 90 % . Wręga wklejona ,jednak zrobiłem kolejną ,również z tekstolitu jednak ciut szersza 4 mm ,na szerokość kołnierza przekładni i odpowiednio stoczona do stożka siadła idealnie z odpowiednim kątem, została wklejona na żywicę z mikro balonem. Waga modelu wyszła całkiem przyzwoita ,model wyważył się na 103 bez problemu -mogę wyważenie zmieniać w szerokim zakresie przesuwając pakiet . Odpaliłem silnik i lekki szok .Nie odważyłem się w mieszkaniu dać cały gaz.... Jutro ostateczne testy śmigłowo-pakietowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 27 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2016 Pięknie Ci to Rafale idzie, czyściutko sprawnie.Kibicuję rzecz jasna i życzę rychłego oblotu.No powiem Ci jakbyś ,,odpalił,, silnik na maxato z pewnością małżonka była by dumna z Ciebie.Miałbyś pozamiatane że ho ho Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 28 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2016 Dzięki Boguś . Model praktycznie ukończony . Po pomiarach wattmeterem okazało się iż nie jest tak żle z tymi amperami .Przy śmigle 15x8 (zalecanym w instrukcji silnika) oraz 16x8 max.wskazanie to ok. 80 A ,tak więc mój regulator z powodzeniem powinien dać radę. Oczywiście proszę nie rechotać z "hamowni" balkonowej ,trochę dziwnie patrzyli przechodzący o 7:30 ludzie... Największy problem miałem z pewnym umiejscowieniem/zamocowaniem pakietu .Wklejone grube twarde pianki i blokowanie go powinny pakiet utrzymać na miejscu. Ustawione wychylenia,środek na 103 mm ,śmigło na początek 15x8 i ......dziś oblot (o ile na lotnisku wszystko będzie ok.) Kilka fotek z ostatnich prac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymarkus Opublikowano 28 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2016 Powodzenia przy oblocie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 28 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2016 Oj,już po oblocie... Wyszedł średnio,nawet niespecjalnie,są straty . Model wykonał 3 loty w warunkach średnich,z nadchodzącą burzą w tle. Na razie lata,wymaga pewnych ustawień co nastąpi przy następnych lotach.Ogólnie wrażenie znakomite,wznoszenie,silnik,łopatki 16x8 ok .Regulator daje radę . Podczas 3-go lotu model podczas przyziemiania zahaczył skrzydłem o trawę i zrobił cyrkla w wyniku czego kadłub w przedniej części uległ delikatnemu popękaniu ,nie wiem czy to przyzwyczajenia z Virusa czy sierota ze mnie no ale się stało. W zasadzie kadłub już się naprawia,a nowy będzie . Filmik z bodaj 2 -go lotu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janegab Opublikowano 28 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2016 Oj,już po oblocie... Wyszedł średnio,nawet niespecjalnie,są straty . Model wykonał 3 loty w warunkach średnich,z nadchodzącą burzą w tle. Na razie lata,wymaga pewnych ustawień co nastąpi przy następnych lotach.Ogólnie wrażenie znakomite,wznoszenie,silnik,łopatki 16x8 ok .Regulator daje radę . Podczas 3-go lotu model podczas przyziemiania zahaczył skrzydłem o trawę i zrobił cyrkla w wyniku czego kadłub w przedniej części uległ delikatnemu popękaniu ,nie wiem czy to przyzwyczajenia z Virusa czy sierota ze mnie no ale się stało. W zasadzie kadłub już się naprawia,a nowy będzie . Filmik z bodaj 2 -go lotu . Mam do toxika 3 bagnety z BALASTEM...1 szt samoróbka oblatany ok... jakby CUŚ..poratuję . 2 szt nieuzywane...Latać - latać...pogoda na jutro bajka mam wschód ./ POLICE/ do 8m/sek . Przy takim cyrklu powinien paść bagnet, ratując kadłub lub skrzydła tak Leszek mądrze, przemyslanie zastosował w respekcie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 28 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2016 Janek,dzięki za chęć pomocy ale oprócz "poszczypań" na kadłubie w części silnikowej nic innego się nie stało,cała reszta fabryczna ,bagnet również. We wtorek odbieram kadłub i rozpoczynamy zabawę od nowa . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janegab Opublikowano 28 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2016 Janek,dzięki za chęć pomocy ale oprócz "poszczypań" na kadłubie w części silnikowej nic innego się nie stało,cała reszta fabryczna ,bagnet również. We wtorek odbieram kadłub i rozpoczynamy zabawę od nowa Napraw kadłub i lataj- nabierz wprawy i potem zamontuj nowy nie szkoda kasy.? Jak nie potrafisz naprawić przeslij wykonam gratis.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 28 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2016 Kadłub naprawia nasz lotniskowy kolega od laminatów a gość robi to profesjonalnie więc sam babrać się nie będę . Generalnie to mój pierwszy taki nieudany oblot ,pech że trafiło na Toxa . W sumie nie wyglądało to jakoś poważnie,zwykłe lądowanie w wysokiej trawie z cyrklem. Ogólnie jestem zaskoczony że kadłub oberwał . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janegab Opublikowano 28 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2016 http://meteomodel.pl/gfstab/index.php zapowiada mi się jazda do 12m/sek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 28 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2016 Następnym razem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmarkow Opublikowano 28 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2016 Gratuluję oblotu Toxic-a. Nie przejmuj się kadłubem, takie wypadki czasami się zdarzają. A ja zamiast kończyć RESPECT-a zająłem się spalinowym Piper-em, którego też dziś oblatałem. A to nie koniec dzisiejszych oblotów, Kacper oblatał Extra 260 w benzynie. Małe przygody i my mieliśmy, lecz obyło się bez strat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 29 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 Marek za bardzo się nie przejmuję, chociaż to mieszane uczucie po pierwszym pobycie na lotnisku naprawiać model .Będzie dobrze.. Jakaś zaplątana fota z składania modelu i film z pierwszego startu http://pfmrc.eu/index.php?app=core&module=attach§ion=attach&attach_id=97443 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 29 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 Rafał brak uprawnień do wyświetlenia filmu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi