pengo Opublikowano 6 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2016 Witam Od kilku lat latam modelami, teraz poważnie myślę nad FPV. Na początku na niewielkie odległości maksymalnie 1000m, platforma do przenoszenia to samoloty i skrzydła, jako ekran wideo gogle z funkcja head track Ponieważ jestem dość zielony w tym temacie liczę na waszą pomoc w doborze sprzętu. Wiem że wszystko zależy od ceny. Budżet na dzień dzisiejszy to 2000pln, może uda się go trochę rozciągnąć, jak księgowa nie będzie patrzyć na 90% chciałbym gogle firmy fatshark, rozmawiałem ostatnio z użytkownikiem takich gogli, poradził mi abym nie kupował topowego sprzętu z wyższą rozdzielczością bo i tak sygnał wideo który przesyła standardowy transmiter nie ma takiej rozdzielczości i 640x480 spokojnie wystarcza albo 2x 320x240. Są do kupienia gotowe zestawy jak np. tutaj http://allegro.pl/gogle-fpv-fatshark-ce-attitude-sd-v2-fsv1042-25mw-i6139138994.html Zastanawiam się czy nie kupić lepszych modułowych gogli o model wyżej z wbudowanym headtrackiem http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__84631__Fatshark_Attitude_V3_Headset.html i do tego dobrać resztę, cenowo chyba wyjdzie podobnie a sprzęt łatwiej można by rozbudowywać Albo od razu pokusic się o taki sprzet, tylko ze tutaj jeszcze trzeba dokupić head tracka, no i czy potrzebuje tej rozdzielczości? http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__84636__Fatshark_Dominator_V3_Headset.html A może za bardzo skupiłem się na tym producencie i są ciekawsze alternatywy? Będę wdzięczny za każdą pomoc, jest to dla mnie kolejny krok w tym wspaniałym hobby i czuję się tak, jak kilka lat temu szukając swojego pierwszego modelu, wtedy też koledzy z forum mi pomogli i był to strzał w dziesiątkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 6 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2016 Wbrew pozorom rozdzielczość ci się przyda. Z odległości 1000 m, baaardzo łatwo jest nie rozpoznać miejsca startu. Obraz w lepszej rozdzielczości pozwala lepiej rozpoznawać szczegóły topograficzne i wypatrywać przeszkody, czy na podejściu do lądowania, oceniać odległość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush80 Opublikowano 8 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 Mam google Fatshark Attitude v2. Ma na stale wbudowany odbiornik 5.8 oraz head tracker. Jestem zadowolony z nich, bardzo ale gogle to 40% sukcesu. Postaw raz a dobrze w kamerke uparcie proponuje ccd sony 600 had. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oko Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Ja zachęcam do zaczęcia od monitora, może w ogóle na nim poprzestaniesz? Na pewno jest taniej i łatwiej na początku, bo się szybko przełączasz z widoku wirtualnego na realny i odwrotnie. A później mając przetestowany sprzęt możesz się przerzucić na gogle. O ile zechcesz. Ja gogli nie mam i nie planuję, z przyczyn takich: -wskazana jest asysta pomocnika, bo człowiek w goglach jest dość bezbronny wobec otoczenia. -i tak ciągle siedzimy przed ekranami, oderwanie wzroku od monitora i patrzenie na malutką kropkę gdzieś daleko na horyzoncie to relaks dla oczu -o ile nie latasz dramatycznie szybko, wyścigowo, między przeszkodami, to wystarczy mniejsza precyzja -wolę mieć możliwość wyboru częstotliwości linku wideo, może zechcesz latać dalej? Zacząłem od 5.8 GHz ale teraz latam już praktycznie tylko na 1.2 GHz. -faktycznie do analogowych linków wideo wystarczy 640x480 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pengo Opublikowano 9 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Z tym monitorem tez jest dobry pomysł, na pewno sporo bym zaoszczędził, wezmę to pod uwagę, jeżeli chodzi o gogle to w grę wchodzą tylko modułowe, czyli odbiornik i headtrack dokupuje oddzielnie, dzięki temu łatwo mogę przejść z 5,8 na 1,3 ghz, albo od razu zacząć od 1,3. Muszę poczytać jakie są plusy i minusy pomiędzy 5,8 a 1,3ghz wiem tylko tyle że zasięg jest większy. Kamerka na pewno pomiędzy 700-900 TV lines, sony ma ciekawe kamerki. Podobają mi się te wyścigowe quady i możliwe że zechcę sprawdzić się w takim lataniu Faktycznie samolotem trzeba na większe odległości latać aby miało to sens a nie kręcić się w kółko tak jak podczas latania klasycznego, ale tutaj dochodzi jeszcze zasięg aparatury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oko Opublikowano 10 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Zasięg aparatury, jeśli używasz linku 433 MHz, jest o wiele większy od zasięgu wideo. Jeszcze jednym argumentem na korzyść monitora jest znacznie większa łatwość monitorowania ruchu lotniczego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietuh Opublikowano 10 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Dodam jeszcze że preferencje pilota, warto sprawdzić i popatrzeć w jedno i drugie bo ja osobiście dwa razy robiłem przymiarkę do gogli i jakoś mi nie pasi, wolę dobry monitor, a co do linku RC to osobiście latam na Frysky do 3,5km bez żadnych dopałek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi