Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki Rafał. Do malowania to jeszcze trochę zejdzie. Malował będę raczej po oblocie.

Tak turbinę wkleiłem, w sumie z rozpędu i dlatego, że jest ustawiona trochę pod kątem aby przewody zasilające wychodziły z boku w gondoli silnika a nie pod spodem.

Opublikowano

Takie, jak F-16 i Su 22 po remoncie.

Podstawowy kolor to light ghost grey (fs 36375), plamy - neutral grey (FS 36270), szachownice - bez zmian, biało czerwone ;)

Opublikowano

Myślałem, że chcesz kupić siakieś gotowe farby...

Ale jak chcesz samemu mieszać - to "wsio ryba" - jasnoszary jako główny, nieco ciemniejszy na plamy, jeszcze ciemniejszy - numer boczny i będzie :D

Opublikowano

No dobra Bartek, i co ma Robert z tym CMYKiem zrobić? Na offset miga puścić? :)

(Tym bardziej, że według wzorników, jakich używam to trochi inaczej jest, a z wartości CMYK: 0; 14; 32; 53 siakiś beż wychodzi..)

Jaśniejszy:

http://www.e-paint.co.uk/Lab_values.asp?cRange=Federal%20Standard%20595&cRef=36375

Ciemniejszy:

http://www.e-paint.co.uk/Lab_values.asp?cRange=Federal%20Standard%20595&cRef=36270

I masz racje Robert, ten drugi, ciemniejszy to neutral grey - to neutralny szary; żeby go uzyskać wystarczy zmieszać biel i czerń.

Ten jaśniejszy jest lekko złamany niebieskim.

Opublikowano

No dobra Bartek, i co ma Robert z tym CMYKiem zrobić? Na offset miga puścić? :)

To już musisz go zapytać, czemu info uznał za pomocne. Ja bym to wykorzystał do:

1. Weryfikacji, że "na oko" któryś jest "cieplejszy", jak uważał Robert

2. Wykonania cyfrowego wydruku w drukarni, który już daje dobre pojęcie o kolorze.

(Tym bardziej, że według wzorników, jakich używam to trochi inaczej jest, a z wartości CMYK: 0; 14; 32; 53 siakiś beż wychodzi..)

Co do FS36270 to faktycznie są nieścisłości, tzn. Twoje dane są poprawne, a w moje wkradł się błąd i nie mam pojęcia skąd :/. Sorry Robert.

Najlepiej byłoby, gdyby mieć do dyspozycji katalog z wymalowaniami (próbkami rzeczywistej farby), ale to dość droga impreza.

Opublikowano

Bartek - procesowy kolor CMYK nigdy w życiu nie wyjdzie Ci tak sam jak spotowy, ze wzornika. A tym bardziej z cyfrowej drukarni laserowej, gdzie wyjdzie satyna, a oryginalny kolor jest matowy.

Stopień podobieństwa będzie jak na kiepsko skalibrowanym monitorze ;)

Robert - nie wiem, w jaki sposób będziesz malował swój model i na jakim stopniu autentyzmu Ci zależy.

Jeśli będziesz malował aerografem i zależy Ci na dokładnym odwzorowaniu kolorów oryginału, to moim zdaniem, zamiast tracić czas na mieszanie, lepiej odżałować te 30-40 zł i kupić gotowe farby (np. gunziaki - hobby color - serii H).

Ale jeśli masz zamiar malować pędzlem, to według mnie nie ma się co bawić, a kolory wymieszać "na czuja". (Rada - rób to przy świetle słonecznym i porównuj kolory dobrze wyschniętych próbek - bo inaczej możesz mocno się zdziwić....)

Tym bardziej, że kolory, o jakich mowa - jasne, neutralne, są mocno "robione" przez światło i kolor otoczenia.

Sam zresztą to zauważyłeś, że praktycznie na każdym zdjęciu te Migi wyglądają inaczej.

A gdy będziesz miał już gotowy model, to zobaczysz, że inaczej wygląda przed startem, na trawie, a inaczej na tle nieba.

Się offtop kolorystyczny zrobił - sorry :) Jeśli uważasz Robert, że zaśmiecam Ci wątek, poproś o posprzątanie, lub daj znać - to pousuwam swoje posty.

Opublikowano

Te klapy to takie bardziej ku ozdobie będą (chyba, że jeszcze lotki, jako klapolotki będą działać).

Ale, jak już będziesz miał go skończonego i się trochę w niego "wlatasz" - pokombinuj  z ustawieniem ich jako spojlery (obie w górę), do latania w "high alpha".

Nie wiem co prawda na ile EDFy sie nadają do takiego latania (sterolotki tu nie będą nie będą miały dodatkowego "kopa" przez działanie w strumieniu zaśmigłowym), ale mam takie ustawienie w Migu 29 według planów z  RcPowers - i zabawa przy lataniu na wysokich kątach natarcia jest przednia :)

A tu widać, że LERX masz profilowany, powinien dodać mnóstwo siły nośnej.

(Kontynuacja offtopu kolorystycznego :) - widzisz jak się potrafi różnić na zdjęciach odcień tej szarości?)

• Lubię to 1
Opublikowano

Robercie, nie obawiasz się, że przysłonięcie wlotu ograniczy jej wydajność ? Myślę, że na tę chwilę masz o 30% mniej ciągu. Ogólnie bardzo ciekawy projekt, nie mogę doczekać się finału.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.