robertus Opublikowano 3 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 W mojej rodzinnej miejscowości - Witkowo (niedaleko 33 Bazy Lotnictwa Transportowego Powidz) stoi jako pomnik samolot IŁ-28 . Może zrobisz go w tym malowaniu? IŁ-28 Witkowo.jpg http://www.fluidi.pl/o,4847/Pomnik_samolotu_Il_28 Rafale, masz więcej fotek z oznaczeniami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 3 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 Swoich prywatnych fotek nie mam ale poproszę kolegę mieszkającego jeszcze w Witkowie o zrobienie szczegółowych zdjęć. A jakie konkretnie ujęcia by Ciebie interesowały Robercie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 3 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 Czy oprócz szachownic i numeru 10, nie ma tam czegoś jeszcze jak logo eskadry lub coś podobnego. Jak się umówiliśmy na początku zrobiłbym go z tym numerem pomnikowym. Obecnie model wygląda tak. Jak widać flesz lampy wydobywa wszelkie niedoskonałości, na ocznie nie widać tych pędzli. Do lotu waży teraz 1600g i może nieco przytyje jeszcze, bo działka, anteny itp. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 3 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 Samolot Ił-28 (pomnik w Witkowie) o prawdziwym numerze 8 a fikcyjnym 10 - latał w 7 blb w Powidzu, był jednym z lecących w szyku "Orzeł" w 1966 r. Pilotem tego Iła był m.in. kpt. Jan Bar. a latał na nim każdy, kto należał do 1szej esk . Jan Bar był pomysłodawcą tego pomnika a tym samym samolot został uratowany przed niechybnym zezłomowaniem . Dlatego przez niektórych Ił-28 n/b 10 zwany jest Barolotem. Maszyna ta jest w wersji E, czyli walki radioelektronicznej. Świadczą o tym dwa "garby" na komorze bombowej kryjące odpowiednie anteny. Na początku lat 60. Ił-28 przestawały już odpowiadać wymaganiom stawianym samolotom bombowym i przeznaczono je do zadań rozpoznawczych. Jednostki bombowe przekształcono w pułki rozpoznawcze. I tak 7 PLB (Powidz) i 33 PLB zmieniły swoje nazwy na pułki lotnictwa rozpoznania operacyjnego, a numeracja pozostała bez zmian. W połowie lat 60. zakupiono w ZSRS komplety aparatury walki elektronicznej i 10 polskich Ił-28 przerobiono na samoloty WRE oznaczane Ił-28 E. Każdy komplet wyposażony był w stację rozpoznania radiotechnicznego SRS-2 lub SRS-3 oraz stację aktywnych zakłóceń elektronicznych SPS-2 lub wyrzutnik ciętej folii metalizowanej ASO-28 ( popularna „sieczkarnia” ). Ił-28 E służyły w 33 PLRO ( pułku lotnictwa rozpoznania operacyjnego ) w Powidzu. Ciekawe zdjęcia http://www.skrzydla.org/showphoto.php?photo_id=10833 http://www.skrzydla.org/showphoto.php?photo_id=10836 http://www.skrzydla.org/showphoto.php?photo_id=10848 http://www.skrzydla.org/showphoto.php?photo_id=10870 https://www.fotosik.pl/u/wojtek--koprucki/album/417654 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 6 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 Takie może dziwne pytanie. Oszklenie malować na czarno, czy na niebiesko? A może na inny kolor? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 6 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 Najlepiej robić kokpit :-) ale ja co to bym pomalował na blady niebieski z kilmoma czarnymi, cienkimi, nieregularnymi kreskami po przekątnej. Tak jak na rysunkach czasem się zaznacza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 7 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2018 Moim skromnym zdaniem najlepszy stosunek efektu wizualnego do nakładu pracy dałaby wytłoczka z PET z naklejonymi lub namalowanymi wzmocnieniami. Gdyby ten PET był lekko matowy, to wnętrze kabiny byłoby "domyślnie" istniejące, ew. przy przejrzystym- jakieś ciemne tło wewnątrz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 7 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2018 Pamiętajcie że również pytam o nos i działko z tyłu :-) Nie myślałem o tłoczeniu nosa. To za duży challenge dla mnie w tym momencie. A nie chce robić trochę szybek malowanych a trochę z wytłoczki. Jednolicie będą wszędzie malowane. Przynajmniej na razie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 7 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2018 Robert- no tak, jeszcze nos. Myślę tak- z drewna wystrugać jednak kopyto, nabyć jakąś oranżadę w pasującej butelce i obkurczyć ją na tym kopycie opalarką. Tyle, że będzie to bardzo wrażliwy nos na uszkodzenia w kontakcie - ale nosy tak mają, nie tylko w naszym hobby, a wszystkie... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 11 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2018 Koniec budowania, teraz czekam na dobrą pogodę na oblot Rozpiętość: 150cm Długość: 135cm EDF: 2x 50mm Accu: 4S 3000mAh Waga do lotu: 1650g 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 11 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2018 Prezentuje się świetnie. Czy 2x50mmm to nie będzie za mało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 11 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2018 Oblot zweryfikuje wszystkie pytania 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 11 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2018 Pięknie się prezentuje. Dziękuję za numer 10 :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 11 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2018 Znając Roberta to pójdzie wszystko jak podczas burza ... czyli w początkowej fazie zawsze nerwowo, czarne chmury dużo błyskawic i gromów, strach , strach , strach ... później po grzmi, popada, .... następuję wypuszczenie modelu ... wychodzi słońce ... model lata ... wszystko przemyślane w stosunku do zebranego doświadczenia ... więc patrząc na to co "wyrzeźbił" to jest już "Królem Polskiego Depronu" ... w skrócie "KPG" nic dodać nic ująć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 30 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2018 Dzisiaj był oblot. Pogoda idealna, zero wiatru. Potrafi latać tak Ale tak tez potrafi i tak też Więc tak za pierwszym razem się rozbiłem za drugim się rozbiłem za trzecim się rozbilem ..... i szczerze nie wiem ile razy się rozbiłem, film się obrabia to policzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 30 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2018 Po zdjęciach wygląda jak rasowy akrobata ... latanie nim 3D to pestka ... co by nie było model i tak jest zacny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 30 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2018 Mogę szczerze powiedzieć, że model jest pancerny, a ma tylko dwa wzmocnienia - dźwigary w skrzydle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_SGM Opublikowano 30 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2018 Pięknie wygląda w locie! Zauważyłem wątek akurat dziś i od razu foteczki z oblotu! Gratulacje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 30 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2018 Uwaga będzie horror Quiz 1. Zbyt tylny SC? 2. Zadziera do gry od ciągu silników? 3. Za duże zaklinowanie statecznika poziomy (poprawiłem się) 4. Słabe lotki 5. Wszystko po trochu. Z dobrych informacji - 2x50mm EDF na 4S są wystarczające do niego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 30 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2018 Model bardzo ładny, jak go opanujesz będziesz miał z niego kupę radochy. Nie rób quizu, tylko gadaj, co tam ustaliłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi