Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, robert.pilot napisał:

Mój MX powoli nabiera kolorów, tydzień temu zrobione skrzydła, dzisiaj kadłub.

Bardzo ładny model ci wyszedł , od razu widać że lubisz oklejać:).

Ja mam już jedno skrzydło uruchomione , dziś drugie uruchomię i w sumie z grubsza będzie po robocie, zostaną mi do ogarnięcia kable w kadłubie, montaż zbiornika paliwa, i uchwyty mocujące skrzydła i stateczniki do kadłuba , jak się ociepli to jeszcze pomaluję owiewki kół i przemaluję maskę, no i tyle.

Ale mam inny problem, bo mieszkam przy granicy i do 30 marca obowiązuje całkowity zakaz lotów czymkolwiek , i wydaje mi się że ten zakaz będzie obowiązywał i po 30 marca, tak że wszystko wskazuje na to że mam polatane.

• Lubię to 1
Opublikowano

19 minut temu, enter1978 napisał:

Bardzo ładny model ci wyszedł , od razu widać że lubisz oklejać:)

Dzięki, największy problem u mnie to czas, żeby okleić kadłub musiałem wziąć wolne w pracy, taki jestem, że bardzo grzebie się z robotą. 

22 minuty temu, enter1978 napisał:

Ale mam inny problem, bo mieszkam przy granicy i do 30 marca obowiązuje całkowity zakaz lotów czymkolwiek , i wydaje mi się że ten zakaz będzie obowiązywał i po 30 marca, tak że wszystko wskazuje na to że mam polatane

To szczerze współczuję.

Opublikowano
35 minut temu, robert.pilot napisał:

taki jestem, że bardzo grzebie się z robotą. 

Ale jaki efekt uzyskałeś:).

35 minut temu, robert.pilot napisał:

To szczerze współczuję

No raczej nie będzie tak jak było , juz się nawet nie nastawiam, w ubiegłym sezonie latałem co dziennie , co drugi dzień, zależy jak czas pozwalał, raczej krótko ale często, godzinkę, 1,5 godzinki , ale mogłem tak się bawic bo na boisko mam z 700m od domu , a teraz chyba o boisku moge zapomnieć, prywatne lotnisko znajomego przedsiębiorcy też jest w strefie zakazu a jest tez dość blisko tak z 5-6 km od domu.

Plan jest taki że jak zakaz nie zostanie zniesiony to zamówię u JPS krzyżaka i będę nim się kręcił w koło jarzębiny obok bloku , to lata 2-3 metry nad ziemią to w koło nogi polata i na zakazie, Po za tym mój poprzedni dom i pas startowy na podwórzu jest zadbany i można latać , miejscowość jest po za strefą zakazów więc mogę dawać do oporu , a jestem tam i tak dwa razy w tygodniu, tyle że tam to tylko Mx polata , na większe modele pas startowy jest za krótki. No i co drugi weekend mam wolny to w np wolna niedzielę mogę pojechać na lotnisko do Zamościa , tam mam 50km ale na cały dzień jak pojadę to sie wylatam.

Opublikowano

Ja miałem podobną sytuację, tyle że mieszkam na zachodzie Polski. Jeszcze dwa lata temu miałem w pobliżu miejsca zamieszkania fajne lotnisko modelarskie Mimo, że jeden nawiedzony mieszkaniec posesji odleglej około 800 m niszczył nam sukcesywnie nawierzchnię to sobie naprawialiśmy i dało się latać. W zeszłym roku ktoś wydzierżawił ten teren i zasiał słoneczniki... Tak nastąpił koniec lotniska. Na szczęście w odległości około 26 km (miejscowość Cigacice) znajduje się lotnisko modelarskie Stowarzyszenia Cigacic. Lotnisko jest super, ale jest dość daleko i wyjazdy na godzinkę dwie to jakby mało się opłacało, paliwo, czas dojazdu, kapryśna pogoda itp, itd. Pomyślałem sobie by zamiast na godzinkę - dwie wyjeżdżać rzadziej, ale za to na kilka godzin - chociaż raz na tydzień, dwa...  Wiesiu, teraz nie masz wyjścia i musisz się zorganizować podobnie jak jak - rzadziej a dlużej. Pozdrawiam i współczuję niefajnej sytuacji...

• Lubię to 1
Opublikowano

A tu na zdjęciu moje aktualne lotnisko ... i MX2 (chyba dokleję mu jakieś czarne elementy - widziałem u Roberta i bardzo m i się spodobało)

IMG_2950.JPEG

• Lubię to 4
Opublikowano
Godzinę temu, ir3q napisał:

A tu na zdjęciu moje aktualne lotnisko ... i MX2 (chyba dokleję mu jakieś czarne elementy - widziałem u Roberta i bardzo m i się spodobało)

Ja zamówię od Marcina gotowe naklejki , nie za bardzo się lubimy z graficznymi pracami.

Jak by coś to mój nowy Mx już żyje , pracy przy nim zostało tyle co nic, zamontować zapłon i zbiornik paliwa, no i pomalować maskę i owiewki kół , ale na razie dam mu spokój , muszę sobie od niego odpocząć , jutro juz zmienię rozrywkę i zabiorę się za dokończenie naprawy extry 2,4m.

A tak żyje mój nowy Mx

• Lubię to 3
Opublikowano
W dniu 24.01.2023 o 08:42, enter1978 napisał:

Ale mam inny problem, bo mieszkam przy granicy i do 30 marca obowiązuje całkowity zakaz lotów czymkolwiek , i wydaje mi się że ten zakaz będzie obowiązywał i po 30 marca, tak że wszystko wskazuje na to że mam polatane.

Witaj Wiesiu . Z tego co piszesz to masz bardziej podcięte skrzydła jak ja.

Zerknij na dział makiety .

BF 109.

Opublikowano
52 minuty temu, Cybuch napisał:

Witaj Wiesiu . Z tego co piszesz to masz bardziej podcięte skrzydła jak ja.

No niestety , mieszkam blisko granicy i przyszły sezon tak średnio się zapowiada, ale tak jak pisałem wcześniej , zbudowałem nowego Mx-a więc na wsi polatam bez problemu i to dwa razy w tygodniu.

Słabo widze latanie modelem 2,4m , a jutro będzie skończony i gotowy do lotu , niestety start i lądowanie nim jest ryzykowne z podwórka na wsi więc ta miejscówka odpada.

Co prawda jest plan na wizyty w Zamościu na lotnisku raz na dwa tygodnie bo co drugi weekend mam wolny , ale tam będę jechał na cały dzień , a rezerwując cały dzień na latanie na lotnisku to wiadomo że w 90% będę zabierał ze sobą extrę 2,7m.

Coś czuję że extra 2,4m będzie latała jak straż graniczna da zezwolenie na pobliskie prywatne lotnisko znajomego przedsiębiorcy , bo taka opcja jest bo niby mam dzwonić i pytać czy jest mozliwość, ale licząc na pozwolenia to czuję że loty wykonane extrą 2,4m w przyszłym sezonie to policzę na palcach jednej ręki.

Godzinę temu, Cybuch napisał:

Zerknij na dział makiety .

BF 109.

Zaglądałem do tematu i widziałem model, ale nic się nie odzywałem bo ja pojęcia o takich modelach nie mam, model ładny a znając twoje zdolności graficzno plastyczne to jestem pewny że będzie na co popatrzeć gdy go skończysz.

• Dzięki 1
Opublikowano
10 minut temu, robert.pilot napisał:

Oklejanie mojego MX zakończone.

Liczyłeś może ile czasu zajęła  ci budowa tego modelu od zera do teraz?

Opublikowano
56 minut temu, enter1978 napisał:
Godzinę temu, robert.pilot napisał:

Oklejanie mojego MX zakończone.

Liczyłeś może ile czasu zajęła  ci budowa tego modelu od zera do teraz?

Nie. Staram się nie liczyć czasu i pieniędzy, które wydałem. Gdybym to robił, to zapewne zrezygnowałbym z modelarstwa?.

• Lubię to 1
  • Haha 4
Opublikowano
14 godzin temu, robert.pilot napisał:

Nie. Staram się nie liczyć czasu i pieniędzy, które wydałem. Gdybym to robił, to zapewne zrezygnowałbym z modelarstwa?

Żeby nie liczyć pieniędzy to bardzo dobry pomysł i w sumie nie liczę a jeśli juz to tak z grubsza , ale czas to raczej liczę , nie w sensie abym czas przeliczał na pieniądze , ale budowa modelu umie umęczyć , więc zakładam sobie jakis tam czas pracy , niestety nie wiem dla czego ale np rozpoczynając budowę tytułowego Mx-a założyłem że zbuduję go w 4 miesiące , i przez te 4 miesiące był zapał do pracy a po przekroczeniu ustalonego czasu zapał znikł , i model zbudowałem wyposażyłem zostało zamontować zbiornik na paliwo i nie zamontowałem bo mi się nie chce.

Robert a przypomnij czym latałeś do tej pory nim zbudowałeś model Mx ?

• Lubię to 1
Opublikowano
6 godzin temu, enter1978 napisał:

rozpoczynając budowę tytułowego Mx-a założyłem że zbuduję go w 4 miesiące , i przez te 4 miesiące był zapał do pracy a po przekroczeniu ustalonego czasu zapał znikł

Nie lubię ustalać zakończenia budowy modelu, lubię robić powoli i dokładnie, ostatnio budowałem Brown'a i założyłem sobie że w dwa lata go zbuduję i zapierniczałem z pracami, podobnie z MX, bardzo chciałem skończyć go na wczesną wiosnę aby wlatać się wniego, bo w maju chcę wystartować w zawodach https://www.mini-iac.pl/odra-cup-1.

Latałem EDGE na nitro, sprzedałem go aby kupić MX, mam jeszcze zbudowanego z planów Brown'a, też na nitro i wstrzymana budowa Dromadera na rzecz MX'a.

20220423_193421.jpg

20220423_193402.jpg

20220427_184318.jpg

20220427_184244.jpg

20220427_184227.jpg

20220315_210927.jpg

20220315_210936.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano
10 minut temu, robert.pilot napisał:

Latałem EDGE na nitro, sprzedałem go aby kupić MX

Będziesz zadowolony z tego modelu, jest wystarczająco zwrotny a za razem stabilny , ale jeszcze nie taki dzik jak rasowe modele 3D.

Ja po przesiadce z takiego modelu żarowego , w który z resztą wpakowałem silnik benzynowy , po przesiadce nie mogłem się oswoić z możliwościami tego Mx-a i z tym jak jest stabilny , kilka lat upłynęło nim zacząłem potrzebować czegoś więcej.

Jedyne co trzeba mieć na uwadze to to że przy lądowaniu ma skłonności do przeważania się na dziób , po prostu podwozie jest za mało przed środkiem ciężkości , nie ma dramatu ale w większej trawie trzeba mieć nawyk że jak jedzie po ziemi to czasami trzeba mu docisnąć ogon sterem wysokości, no parę kapotaży nim zaliczyłem.

• Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Model na ukończeniu, ale dostał nowy inny odbiornik więc kable sa rozpierniczone pod kabiną i trzeba z nimi zrobić porządek .

Ale wszystko podpięte i działa , tyle że trzeba tez model na nowo poustawiać bo i stery wysokości trzeba zgrać, i fazy lotu ustawić , i z nowym odbiornikiem mam kanałów pod dostatkiem więc i lotki różnicowe będą.

No a tak po za ustawieniami to model gotowy , nawet jest zatankowany, z prac to zostało nakleić naklejki i zamontować haki w skrzydła na gumę która mocuje skrzydła i można odpalać.

Uruchomienie zaplanowałem na sobotę ale coś pogoda ma się zepsuć , to teraz nie wiem kiedy odpalam , jak będzie pogoda to go uruchomię.

No i model nie jest wywarzany i nie znam jeszcze jego wagi , ale poznam lada dzień :).

spacer.png

• Lubię to 3
Opublikowano

Znam dokładną wagę modelu , szału nie ma , ale tragedii też nie ma.

Model do lotu warzy 8060g.

Wiedziałem że taka waga będzie bo model który sprzedałem wiosną , z tłumikiem puszką warzył około 7400g  ale to był gołodupiec , ten ma i owiewki na kołach i tłumik kanister i kołpak na śmigle , a te dodatki wagi niestety nie odejmują.

Ale miałem nadzieję że wyjdzie minimalnie poniżej 8kg , no niestety osiem przekroczył o 60g.

W sumie to dobra waga , będzie się bezwładnie dobrze przewracał :).

Opublikowano
1 godzinę temu, enter1978 napisał:

8060g

Uspokoiłeś mnie ?

Mój "tylko" 7500 z groszem.

Wiesiek głupot nawkładałeś to masz cegłówkę ?.

Do wiosny czas, usuń "zbędne" rzeczy i ponownie schudnie.

Opublikowano
7 minut temu, Hotpoint napisał:

Wiesiek głupot nawkładałeś to masz cegłówkę ?.

Do wiosny czas, usuń "zbędne" rzeczy i ponownie schudnie

Ale on mi sie podoba , nie mogę mu tego zrobić:)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.