enter1978 Opublikowano 2 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2022 Trochę długo to trwało ale udało się nagrać kolejny odciek z budowy modelu. Kabina z głowy , kurcze już nie tak dużo zostało do końca budowy tego modelu. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 20 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2022 Witajcie. Mam pytanie do znawców tematu. Moim zdaniem strzeliłem BABOLA, ale chciałbym się upewnić, że nie ma problemu, będę posiłkował się foto z bieżącego tematu. Chodzi o dźwignie w lotkach, wszędzie na fotografiach widzę, że są od zewnętrznej strony skrzydła, ja wkleiłem wzmocnienia pod dźwignie w taki sposób, że wychodzą mi od strony kadłuba (zaznaczone na foto na czerwono), czy będzie to jakiś problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 20 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2022 7 godzin temu, robert.pilot napisał: Chodzi o dźwignie w lotkach, wszędzie na fotografiach widzę, że są od zewnętrznej strony skrzydła, ja wkleiłem wzmocnienia pod dźwignie w taki sposób, że wychodzą mi od strony kadłuba Nie wiem jak inni , napiszę ci co ja myślę. Na zdjęciu którym się posiłkujesz , popychacze są jak by to powiedzieć , skosem pomiędzy dźwignią lotki a dźwignią serwa, i czym bardziej się lotka wychyla tym bardziej popychacz przyjmuje pozycję prostopadłą do lotki. U ciebie wyjdzie odwrotnie, popychacz jest prostopadle tylko gdy lotka nie jest wychylona w żadną stronę, pomijając fakt że takie rozwiązanie nie przeniesie takich sił jak opcja ze zdjęcia , bo czym bardziej wychylisz lotkę tym popychacz bardziej się będzie ustawiał w poprzek, to w skrajnych wychyleniach będzie kiepska reakcja na ster , bo gdy orczyk serwa się wychyli to ..... kurcze nie wiem jak to opisać, serwo się będzie wychylało ale nie wiele z tego będzie wynikało bo nie będzie to miało wielkiego wpływu na wychylenie lotki. Ja bym to przerobił na takie rozwiązanie jak jest na zdjęciu, ale chyba nie oklejałeś jeszcze lotek? tam pod dźwignie lotek idzie spory klocek balsy , to można wyciąć nowe otwory na dźwignie w nowym miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkarll Opublikowano 20 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2022 Pytanie było czy popychacz ma być od strony kadłuba czy zewnętrznej strony skrzydła , według mnie nie ma to znaczenia. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ir3q Opublikowano 20 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2022 (edytowane) Godzinę temu, darkarll napisał: Pytanie było czy popychacz ma być od strony kadłuba czy zewnętrznej strony skrzydła , według mnie nie ma to znaczenia. Wg mnie to lepiej będzie gdy popychacz będzie jak najbliżej środka lotki, tj. na zewnątrz modelu. Druga sprawa to tak ustawił bym popychacz by w punkcie neutrum lotki był do niej prostopadły. Edytowane 20 Października 2022 przez ir3q dodane media Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cybuch Opublikowano 20 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2022 Godzinę temu, darkarll napisał: Pytanie było czy popychacz ma być od strony kadłuba czy zewnętrznej strony skrzydła , według mnie nie ma to znaczenia. Popieram. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 20 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2022 Dzięki Koledzy. Wiesiek i Irek mają rację jeżeli chodzi o popychacz, to jest oczywiste. Zostawię jak jest, ponieważ lotki mam zrobione, i nie chciałbym wycinać kesonów i dokładać dodatkowych klocków, czyli dodatkowych gramów. Pewnie lepiej byłoby gdyby dźwignia była bliżej środka lotki, różnica przesunięcia jest około 10cm, więc nie jest źle... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 20 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2022 32 minuty temu, ir3q napisał: Druga sprawa to tak ustawił bym popychacz by w punkcie neutrum lotki był do niej prostopadły. Dobrze by było jak by się więcej modelarzy wypowiedziało. Ja to widzę tak że popychacz w neutrum prostopadle do lotki oznacza popychacz pod skosem w skrajnym wychyleniu, a w skrajnym wychyleniu nie dość że na lotkę działa największa siła to popychacz pod skosem zamiast pchać dźwignię prostopadle do lotki będzie pchał dźwignię lotki w bok , np w stronę kadłuba, spora część siły serwa będzie wykorzystana zamiast a wychylenie lotki to będzie wykorzystana na wepchnięcie lotki np w kadłub. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ir3q Opublikowano 20 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2022 5 minut temu, enter1978 napisał: Dobrze by było jak by się więcej modelarzy wypowiedziało. Ja to widzę tak że popychacz w neutrum prostopadle do lotki oznacza popychacz pod skosem w skrajnym wychyleniu, a w skrajnym wychyleniu nie dość że na lotkę działa największa siła to popychacz pod skosem zamiast pchać dźwignię prostopadle do lotki będzie pchał dźwignię lotki w bok , np w stronę kadłuba, spora część siły serwa będzie wykorzystana zamiast a wychylenie lotki to będzie wykorzystana na wepchnięcie lotki np w kadłub. Lotka wychyla się w obie strony... czyli w górę i w dół to jak należy ustawić popychacz by przy skrajnych położeniach było jednakowo...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2022 Ustaw aby bylo jednakowo i nie zawracaj sobie glowy pierdolami. Te minimalne katy (kilka stopni) chyba nie maja znaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 20 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2022 8 minut temu, ir3q napisał: Lotka wychyla się w obie strony... czyli w górę i w dół to jak należy ustawić popychacz by przy skrajnych położeniach było jednakowo...? Irek ja jak budowałem po raz pierwszy model , to zderzyłem sie z tym tematem , i jest dwie szkoły , i twoja i moja. Tak sobie wydedukowałem wtedy że skośny popychacz w neutrum nie ma znaczenia wielkiego bo i tak nie za wielkie siły działają na lotkę, ale w skrajnych wychyleniach siły działają duże to wolę mieć wtedy prostopadle popychacz do dźwigni i lotki. A czy mam rację? , no nie mam pojęcia 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 20 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2022 46 minut temu, enter1978 napisał: Tak sobie wydedukowałem wtedy że skośny popychacz w neutrum nie ma znaczenia wielkiego bo i tak nie za wielkie siły działają na lotkę, ale w skrajnych wychyleniach siły działają duże to wolę mieć wtedy prostopadle popychacz do dźwigni i lotki. A czy mam rację? , no nie mam pojęcia Raczej masz rację. Screen filmu Martina dokładnie 1 minuta 25 s. popychacze są pod kątem, nie są prostopadłe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_io Opublikowano 20 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2022 Popychasz nie prostopadle do orczyka serwa w neutrum (orczyk serwa w neutrum pod kątem prostym), snap kulowy wybierze kilkustopniowe "odchylenie". Popychacz delikatnie pod kątem. Robert Pisaliśmy jednocześnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 20 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2022 1 minutę temu, mar_io napisał: snap kulowy wybierze kilkustopniowe "odchylenie" Lepiej, żeby snap wybierał kilkustopniowe odchylenie w neutrum, wtedy masz najmniejsze siły działające na lotkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2022 Ja mam tak samo jak na zdjeciu powyzej i model lata jak szatan. O ile blizej przyjrzec sie zdjeciu to patrzac od naszej strony w monitor to lotka z naszej lewej (prawa) jest wychylona do gory i widac, ze moment sily dziala zgodnie z zasada pod katem prostym czyli najmocniej, natomiast z naszej prawej (lotka lewa) dziala slabiej gdyz powstal kat pomiedzy ramieniem serwa a popychaczem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ir3q Opublikowano 20 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2022 Wydaje mi się, że tak jak na rys będzie chyba optymalnie 2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Graffi_25 Opublikowano 22 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2022 W dniu 20.10.2022 o 23:35, ir3q napisał: Wydaje mi się, że tak jak na rys będzie chyba optymalnie Tak jest dokładnie w połowie przesunięcia dzwigni serwa jest najoptymalniej. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2022 Przy takich katach przy skrajnych polozeniach na moje oko bedziesz mial utrate 30% mocy serwa co wynika z iloczynu wektora sily, ramienia i sinusa kata alfa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_io Opublikowano 22 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2022 Tak troszkę odchodząc od tematu fizyki ruchu orczyka . Pochwalicie się chłopaki jak macie rozwiązanie z sterowaniem kolka ogonowego?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extra67 Opublikowano 22 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2022 Witam.W MX kolko ogonowe uruchamiane bylo za pomoca sztywnego pretu a w Etra300 ks za pomoca sprezyny.Co lepsze nie wiem oba zdaly egzamin. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi