stan_m Opublikowano 24 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2017 Czy samolot może lecieć bez jednego skrzydła? Odpowiedź na tak postawione pytanie zawiera film (od 22 sekundy do 55...). Oczywiście , że tak co widać na zarejestrowanych obrazach jednak należy dodać, że tylko przy "określonej" prędkości i przy określonych kątach natarcia. Film pokazuje, że model jet-a po utracie jednego płata nie tylko leci ale jest w pełni sterowny i umożliwia podejście do lądowania. Tu jednak pojawiają się zasadnicze problemy: zmniejszenie prędkości lotu i zwiększenie kąta natarcia powoduje powstanie olbrzymiego momentu przechylającego, który niemożliwy jest do skompensowania metodą wychylenia lotki . Dlatego mamy niekontrolowany obrót samolotu w kanale przechylenia (wokół osi podłużnej) w stronę brakującego skrzydła i uderzenie w ziemię. Jest to zgodne z niedawno wykonanymi badaniami w WAT w przypadku słynnego polskiego airlinera. Przypadek modelu jet-a bardzo dobrze wpisuje się w charakterystykę momentową (podaję za publikacją WAT), gdyż zarówno obciążenie powierzchni nośnej modelu jak też powierzchnia lotki kompensującej moment przechylający są w dobrej proporcji do rzeczywistego samolotu (chociaż w dużym przybliżeniu). Nadmieniam , że jest wiele filmowych przykładów bezpiecznego lądowania dużego 3 m modelu samolotu z urwanym skrzydłem (np.Bill Hempel) na skutek pęknięcia płata w okolicach końca rury mocującej skrzydła (błędy wytrzymałościowe). Jednak są to modele kategorii 3D (bardzo małe obciążenie powierzchni nośnej i małe prędkości oraz olbrzymie powierzchnie lotek) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 24 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2017 F15(1:1) też na w swojej karierze lądowanie bez skrzydła;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 24 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2017 Nowoczesne jety mają kadłub nośny, to pomaga w takiej krytycznej sytuacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 18 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2018 Po roku od ostatniego postu dodam jeszcze informacje o przypadku powrotu do bazy japońskiego samolotu myśliwsko-bombowego z odstrzeloną 1/3 częścią lewego skrzydła. Nie mogłem teraz znaleźć ale jest raport i zdjęcie lecącego samolotu. Sytuacja miała miejsce w trakcie Drugiej Wojny Światowej w rejonie Pacyfiku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 18 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2018 Tutaj znaleziony opis. Pilot Japoński Kanichi Kashimura, Chiny 1937. Więcej: http://fly.historicwings.com/2012/12/on-one-wing/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 18 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2018 Podsumowując - jeśli moc napędu jest dostatecznie duża - to jest to możliwe. Nawet bez skrzydeł (sterowność pomijam)... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 18 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2018 I jeszcze jeden. Tutaj nie mam pewności czy uszkodzenie powstało w locie czy na pokładzie. (IJNAF Pilot posing with his Damaged Zero fighter from the aircraft Carrier Kaga, South Pacific 1942.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 18 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2018 U mnie w modelu opuszczenie klap spowodowało opuszczenie nosa aż się rozbiłem bo nie byłem przygotowany na to. Bo myślałem że będzie właśnie zadzierać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 18 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2018 U mnie w modelu opuszczenie klap spowodowało opuszczenie nosa aż się rozbiłem bo nie byłem przygotowany na to. Bo myślałem że będzie właśnie zadzierać. Reakcja samolotu/modelu zależy od kąta wychylenia klap. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegor Opublikowano 18 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2018 Reakcja samolotu/modelu zależy od kąta wychylenia klap. Właśnie o tym miałem pisać bo po przekroczeniu pewnych kątów wychylenia opór zaczyna rosnąć nieproporcjonalnie do siły nośnej, a więc i moment skręcający od klap powodujący obrót ( pochylenie ) dzioba w dół. Ale też chyba od wielu innych czynników, np początkowa reakcja ( podniesienie ) zależy od tego jak szybko klapy się wychylają. Dlatego nie miksowałbym klap z wysokością zanim nie sprawdzę na dużej wysokości jak te klapy działają w danym modelu. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MacFlyer Opublikowano 18 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2018 Klapy generują przyrost siły nośnej wraz z oporem !!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 18 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2018 Klapy generują przyrost siły nośnej wraz z oporem !!!! Co ma wynikać z tej Twojej wiedzy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MacFlyer Opublikowano 18 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2018 mea culpa, złe zrozumiałem wcześniejszy post Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RenoFlo Opublikowano 27 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2018 Nośny kadłub, napęd, krótkie (stosunkowo) skrzydła zwiększają szansę. Latając kiedyś lekko dobalastowaną "makietą" szybowca, w silnym wietrze, w zakręcie zahaczyłem o linkę odgromnika ponad linią WN. Obcięło połowę skrzydła. Mimo kontry lotką i SK model wykonał 3/4 beczki w stronę brakującego skrzydła i stromo uderzył w ziemię. Lot bez skrzydeł to balistyka, nie aerodynamika... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 27 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2018 Jakbyś miał silnik to byś wyciągnął do lotu nożowego. Widziałem taki film z modelem RC akrobatem i to nie był fejk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi