model Opublikowano 17 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2023 Powodzenia w budowie ? Skoro już emeryturka to z Wilkiem pójdzie raz dwa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Andrzej Klos Opublikowano 16 Marca 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 Podgonilem troche roboty. Korzystajac z 3D modelu gondoli, wystrugalem zamocowanie podwozia i silnika. I wszystko pasuje! Na razie tylko na sucho. Dojda jeszcze klocki drewniane do zamocowania silnika i podwozia. W celu unikniecia kapotazu, troche oszukalem i przesunalem podwozie do przodu o 20mm. Kiedy robilem CAD model gondoli sugerowalem sie rysunkami Francuskimi zamiast przyjrzec sie lepiej zdjeciom, i ksztalt wyszedl troche zbyt "rybi" ☹️. Nowych gondol juz nie bede robil 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 16 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 7 godzin temu, Andrzej Klos napisał: W celu unikniecia kapotazu, troche oszukalem i przesunalem podwozie do przodu o 20mm. Bardzo dobra decyzja ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 16 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 8 godzin temu, mecenas napisał: Bardzo dobra decyzja ?. Bedzie jeszcze jedno male oszustwo ?. Klapy bede zwykle, plain. Musze w koncu skonczyc ten model. Teraz glowkuje jak przymocowac gondole do skrzydla bo zapomnialem wkleic klockow? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 17 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2023 Oszustwo, nie oszustwo Model ma przede wszystkin dobrze latać i cieszyć właściciela 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Andrzej Klos Opublikowano 20 Marca 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2023 Sasiad tez czeka na oblot mojego Wilk'a i zrobil mi troche mniejszego ? 8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Andrzej Klos Opublikowano 30 Marca 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2023 Duzo glowkowalem, w moim wieku zajmuje to troche czasu, jak zrobic klapy i zamocowac gondole. Ale jest troche postep. Zdecydowalem jednak zrobic klapy szczelinowe bo inaczej raczej nie beda dzialac. Posklejalem loze podwozia i nadal wszystko pasuje! 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Andrzej Klos Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Wyfrezowalem wneki (?) na klapy za pomoca Dremel (jego tansza Japonska wersja) i przystawki (koncowki ?) do frezowania. Chociaz sa male wpadki jestem w miare zadowolony. Nie ma to jak odpowiednia koncowka! Klapy zrobilem wieksze niz na rysunkach bo na ogol stosuje sie klapy 25% cieciwy Klapy zrobilem z przekladki balsa 1mm i 2xsklejka 0.4mm. Te mala waza po 7g a duze jeszcze schna i nie wazylem. Probowalem wydrukowac ale wyszly na 14g. 11 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2023 No i dobrze wyszło.? A jaki przewidujesz napęd klap? 4 serwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2023 53 minuty temu, mecenas napisał: No i dobrze wyszło.? A jaki przewidujesz napęd klap? 4 serwa? 2 serva podlaczone do zewnetrznych klap. Klapy polaczone drutem/pretem. Taki jest plan ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Andrzej Klos Opublikowano 17 Maja 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2023 Klapy zrobione i polaczone. Drobiazki posklejane i dopasowane. A tak rosnie nieprzewidziana waga. Byc moze troche pancerne wyszlo... Gondole za to wyszly troche lzejsze, 160g zamiast 200g. Ale pewnie nadgonie klejem i innymi rzeczami, o ktorych zapomnialem. 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 29 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2023 Czy koledzy uwazaja, ze sterowane kolko ogonowe jest absolutnie konieczne. Oczywiscie zrezygnowalem z plozy. Kolko trzeba bedzie przesunac do przodu bo inaczej trudno bedzie zamontowac sterowanie. Mozna by zrobic integralne z servo ale moze byc troche ciezkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Andrzej Klos Opublikowano 29 Czerwca 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2023 Podgonilem troche model. Zrobilem przejscie skrzydla w kadlub. Zrobilem belki do zamocowania skrzydel w kadlubie i wywiercilem otwory na sruby mocujace w kadlubie i skrzydle. Zamocowalem klapy, przekleilem i przykrecilem gondole silnikowe. 14 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Andrzej Klos Opublikowano 30 Lipca 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2023 NIe ma to jak emerytura bo znowu podgonilem troche robote: - Dokonczylem przejscie skrzydla w kadlub. Dziekuje koledze Mecenas za obrazki CAD. - Dopasowalem dolna owiewke i kabine. Wiem, ze nie pasuja na 100% ale w Metodzie Traconego Styropianu trudno byc bardzo dokladnym. - Narysowalem w CAD i wydrukowalem wloty powietrza do silnikow i oprawe kolka ogonowego. Uzylem kolko ogonowe od jakiejs rozbitej pianki. Nie moglem sie powstrzymac i przy Niedzieli poskladalem wszystkie czesci uzywajac tasmy klejacej. Uwazam, ze samo;ot jest bardzo ladny i nie dziwie sie, ze zostal wybrany najladniejszym samolotem w Salonie Paryskim! Teraz czekam tylko na gniazda srubek z Polski, te odpowiednie oczywiscie ? 12 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 13 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2023 Bylem na wakacjach w Polsce a takze Hiszpani i Portugalii. Wreszcie udalo mi sie kupic w Polsce srubki/gniazda takie jakie potrzebuje. Ciekawe, ze zaden z dwoch sklepow w Polsce nie chcial wyslac ich do Australii; w koncu place za przesylke. Malo tego, nawet nie odpowiedzieli na moje emaile. No coz, moze maja dosc pieniedzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepcio Opublikowano 31 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2023 Na fotkach ten drugi plan to jak w bajce. Fajna sceneria. Nawet palmy rosną koło domu. Wracając do modelu. Ładnie i schludnie jest robiony. Jestem bardzo ciekawy jak poradzisz sobie z ciężarem do lotu. Optycznie to wygląda to trochę ciężkawo przy tej wielkości. Mogę się jednak mylić. Sadzę ,że latać wolno on nie będzie. Adrenalina murowana. Powodzenia w dalszej budowie.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 31 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2023 Tak, Australia jest bardzo ladna i musze przynac, ze dbaja o zielen nawet az za bardzo. Ostatnio, obok naszego lotniska modelarskiego wycieli kilka starych drzew ale za to chcieli posadzic >50 nowych, wysokich eukaliptusow. Zadzwonilem do zarzadu zieleni w Brisbane a potem spotkalem sie z nimi na "lotnisku". Nie chcieli nic zmienic. Napisalem do miejscowego polityka, tez fige zrobil. Napisalem wiec do Burmistrza Brisbane i opisujac waznosc takiego hobby dla starszych i mlodszych obywateli etc etc. Burmistrz kazal im wszytko zmeinic tak aby rosliny nie przeszkadzaly nam w lataniu! Oprawie sobie jego list w ramki. Wracajac do modelu; tak wyjdzie ciezszy od zakladanych 2.5kg, mam nadzieje troche mniej niz 3kg. Powinno to dac obciazenie ~80g/dm2. Moj P38 Lightning ma ponad 100kg/dm2 i lata bardzo dobrze. Nie mozna tylko latac nim zbyt wolno. Koledzy z Chin nie zrobili zwichrzenia i niedawno zwalil mi sie w 4 zakrecie w korek. Doslownie polecial tylem do przodu! Ale udalo sie wyprowadzic! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 2 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2023 Troche zrobilem: - Wkleilem wszystkie gniazda tzn do silnikow, skrzydla i podwozia - Wkleilem zamocowania podwozia - Zamocowalem probnie podwozie i Wilk moze juz stac na wlasnych lapach ? - Zrobilem wiercenia do zamocowania statecznika poziomego. Juz powoli widze swiatlo w tunelu?. Dla Mirka wiecej widokow z palmami. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 2 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2023 Piękny model i powtórzę za Mirkiem: pięknie tam w tej Australii. Jestem z tych ciepłolubnych i lubiących słonko więc klimat dla mnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Andrzej Klos Opublikowano 18 Listopada 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2023 Przycialem gondole silnikowe, zawiesilem wszystkie stery (ale bez kleju), wkleilem zamocowanie silnikow: Model wywaza sie idelanie ale na baterii 590g, mialem nadzieje na baterie 400g. W takim stanie jaki jest wazy 2690g. Dojda jeszcze serva (5 sztuk), ESC, kable i malowanie. Mysle, ze uda mi sie dobrnac do 3kg?, tzn bedzie obciazenie powierzchni ~100g/dm2. Przesadzilem troche z wzmocnieniem ogona; balem sie, ze beda dragania skretne tak jak to zdazylo sie w orginalnym Wilk'u. Specjanie dla Mirka i Arka wiecej palm, tym razem moje, trawa swiezo skoszona, jak w kazdy weekend! 12 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi