Rafal1984 Opublikowano 25 Czerwca 2021 Opublikowano 25 Czerwca 2021 Pomocy wgrałem kod z pomiarem temperatury i wysokości i max km/h ale nie chcę połączyć się z GPS wygrywałem na wersji 1.0.6
marpe30 Opublikowano 9 Lutego 2022 Opublikowano 9 Lutego 2022 Chcialbym sobie taki sprzet zmontowac i mam pytanie. Chce zamowic takie czesci : 1. https://abc-rc.pl/product-pol-12052-Wyswietlacz-OLED-0-96-128x64-na-I2C-SSD1306-bialy.html 2. https://abc-rc.pl/product-pol-11765-Modul-komunikacji-GPS-GY-NEO6M-V2-Arduino.html 3. https://abc-rc.pl/product-pol-9290-Pro-Mini-328P-5V-16MHz-ATmega328P-z-bootloaderem-Bascom-AVR-zgodny-z-Arduino.html Bedzie to dzialac?
Kasky Opublikowano 19 Sierpnia 2022 Opublikowano 19 Sierpnia 2022 On 3/7/2018 at 9:04 PM, maxiiii said: Projekt chyba już ukończony. Poprzednia wersja została rozszerzona o pomiar maksymalnej wysokości npm, więc może być także zastosowana w samolotach. Można by było rozszerzyć pomiar o pomiar napięcia i prądu ale zbyt by to skomplikowało urządzenia z samej idei ma być bardzo proste. Zastosowałem tylko arduino pro mini 16mhz na 3,3v, tani gps ublox 7n i prosty wyświetlacz sdd1306 oled. Poniżej rozpiska ze znaczeniem poszczególnych wyświetlanych informacji na ekranie oled. Ekran 1. 1 Informacja o uzyskaniu odpowiedniego Fix-a. NO – brak, 3D – 3 współrzędne, 2 x położenie xy plus wysokość. 2 dokładność położenia horyzontalnego w metrach (parametr hAcc). 3 Informacja o potrzebie odczekania na odpowiednią ilość odczytanych satelit. ( w tym przypadku 8, parametr numSV). Bez uzyskania odczytu z 8 satelit przejście do ekranu pomiarów jest niemożliwe. 4 Ilość poprawnie odczytanych satelit. Ekran 2. Po uzyskaniu odczytu z 8 satelit następuje zmiana ekranu na ekran pomiarowy 2. Ponowna zmiana odczytywanych satelit poniżej 8 nie powoduje powrotu do ekranu 1 (parametr Block) 5 Uzyskana prędkość maksymalna. Zliczanie zaczyna się od uzyskania prędkości 20km/h. Powyżej prędkości 180km/h rejestracja jest wstrzymana. Aby rozpocząć ponowne rejestrowanie prędkości należy przycisnąć przycisk reset na arduino. 6 Dokładność prędkości w km/h (parametr sAcc). Maksymalna dokładność pomiaru w ublox 7n wynosi 0,1m/s czyli 0,36km/h. 7 Maksymalna uzyskana wartość wysokości nad poziomem morza. (parametr hAcc). 8 Dokładność pomiaru wysokości w metrach. (parametr vAcc). 9 Dokładnośc pomiaru położenia horyzontalnego. (parametr hAcc). Na tym ekranie tylko w celach informacyjnych. 10. Ilość dostępnych satelit z których pobierane są dane. Tylko w celach informacyjnych. FSR_speedometeralt.zip 3.05 kB · 483 downloads Szacunek pewnego dnia może się skuszę
CrazyTomas Opublikowano 17 Lutego Opublikowano 17 Lutego Pamiętajcie tylko, że pomiar wysokości z triangulacji satelitów pokazuje wys. nad teoretyczną bryłą zwaną geoidą. Różnica w stosunku do rzeczywistości może wynosić plus minus 100 m.
Rafal1984 Opublikowano 23 Lutego Opublikowano 23 Lutego Właśnie ale i prędkości słabo wychodzą ... Muszę jeszcze dopracować
maxiiii Opublikowano 23 Lutego Autor Opublikowano 23 Lutego Dokładność prędkości w czasie ruchu to 0,1m/s więc jest całkiem nieźle.
Rekomendowane odpowiedzi