mmarkow Opublikowano 24 Marca 2018 Autor Opublikowano 24 Marca 2018 Dziś czasu za wiele nie miałem lecz mimo to udało mi się wkleić serwa w statecznik pionowy i skleić kadłub. Do klejenia użyłem UHU Plus. Zostały mi jeszcze do zainstalowania serwa w skrzydle i trochę lutowania. 1
mmarkow Opublikowano 27 Marca 2018 Autor Opublikowano 27 Marca 2018 ... No to będziem latać ... czasami na zawodach ... w dodatku na legalu O dziwo poszło szybko, sprawnie i tanio ... nie sprawdziły mi się zaczytane wcześniej na forum informacje o problemach i niebotycznych kosztach.
Konrad_P Opublikowano 27 Marca 2018 Opublikowano 27 Marca 2018 Dokładnie licencja to nie problem. Gratuluje.
Gość Opublikowano 27 Marca 2018 Opublikowano 27 Marca 2018 Niedawno nabyłem od kolegi z forum pulsara 3.6PRO w wersji z usterzeniem motylkowym. Widzę że w wersji 4M poprawiono największa bolączkę wersji 3.6 czyli brak wzniosu na centropłacie.. Ciężko szybko nim wycentrować komin.. tu pewnie będzie dużo łatwiej
mmarkow Opublikowano 27 Marca 2018 Autor Opublikowano 27 Marca 2018 Ojjj ... zanim ja cokolwiek zacznę centrować to trochę wody w Wiśle upłynie
mmarkow Opublikowano 28 Marca 2018 Autor Opublikowano 28 Marca 2018 Wrócę na chwilę do tematu zasilania. Otrzymałem wczoraj informację z Blue Bird: "Yes, it can work at 5.5V, even can using high voltage 7.4V (2S Li-poly)" Pomimo tego faktu instaluję niezależnego CC BEC 10A Waga ok. 11g Powoli też przymierzam się do wklejenia serw lotek i klap.
TommyTom Opublikowano 28 Marca 2018 Opublikowano 28 Marca 2018 Marek, o ile mogę coś doradzić, to nie wklejaj serw na stałe w skrzydło. Różne historie się zdarzają, a same serva nie są wieczne, zwłaszcza te na klapach. Dobrze będzie, jak wymyślisz sposób na wymianę serw, np. na lotnisku
Bayern Opublikowano 29 Marca 2018 Opublikowano 29 Marca 2018 Najlepiej Marku instalowac serva w ramkach ,dobrze tobie doradza Tomek .Ja sam tez wymienialem 3 razy serva szczegolnie na klapach. To jest ramka dla twojego serva https://www.hyperflight.co.uk/products.asp?code=SRB-BB-105HV Po co takie kombinacje z reglem i Bec ja pisalem wczesniej jest YGE 40A -bec 7,4V cena ok 300zl. Dobry mniej kabli no i waga 28g. Twoj to YPE 43g +Bec 11g =54g . Tu 26g wiecej i tam ,a waga modelu rosnie Na twoj Regler i bec wydales ok 220zl wiec zaoszczedziles 80zl Ale przy tym wiecej kabelkow i wagi
diabolo Opublikowano 29 Marca 2018 Opublikowano 29 Marca 2018 mniej kabli no i waga 28g. w YEP jak skróci kable to też będzie koło 30g
Artur Lis Opublikowano 29 Marca 2018 Opublikowano 29 Marca 2018 Witam Ja robię to w ten sposób cienka blaszka aluminiowa 0,3mm może być plexi 1mm jako zamocowanie serwa. Pozdrawiam Artur
Bayern Opublikowano 29 Marca 2018 Opublikowano 29 Marca 2018 w YEP jak skróci kable to też będzie koło 30g I jak zakleimy literke P, pozniej dopiszemy G . i wtedy bedzie markowy Regler YGE 40A
mmarkow Opublikowano 29 Marca 2018 Autor Opublikowano 29 Marca 2018 Macie dużo racji z tym mocowaniem serw w skrzydle. Do statecznika pionowego ramek bym nie wsadził z uwagi na ich wagę, lecz w skrzydle waga nie będzie problemem. Biorąc pod uwagę eksploatację nic lepszego nie wymyślę.
Bayern Opublikowano 29 Marca 2018 Opublikowano 29 Marca 2018 Witam ....Ja robię to w ten sposób cienka blaszka aluminiowa 0,3mm może być plexi 1mm jako zamocowanie serwa...... Super pomysl Arku, precyzyjna Robota zakladam ze servo nie jest wklejone wiec jak widac na zdjeciu lata servo pewnie ,,Jak Zyd po pustym Sklepie" nic lepszego nie wymyślę. nic nie trzeba wymyslac tylko zamowic ramki i to wszystko
mmarkow Opublikowano 29 Marca 2018 Autor Opublikowano 29 Marca 2018 Piotr, może kiedyś w przyszłości złożę model na wypasionym osprzęcie. Na razie bardzo cieszę się, z tego co mam Ramki zamówię
Bayern Opublikowano 29 Marca 2018 Opublikowano 29 Marca 2018 Model masz Zawodniczy z gornej polki ,wiec pofesjonalnie uzbrajaj jego ;)Ja wiem ze masz malo czasu do zawodow w Wroclaw ,ale jesli ci padnie servo w klapie ,to co dalej ,,Kuniec zawodow " chyba ze masz druga maszyne
Krzys20000 Opublikowano 29 Marca 2018 Opublikowano 29 Marca 2018 Padnięte serwo w klapie to nie problem. Padnięte serwo w lotce tuż przed lotem, to jest wyzwanie a po locie trzeba jeszcze wmówić Słowakowi że to tak ma być A i jeszcze Wojtek kazał kręcić w prawo, ale tego to już nie dało się zrobić, niestety
TommyTom Opublikowano 29 Marca 2018 Opublikowano 29 Marca 2018 Aaaa, i jeszcze jak chcesz mieć wymienne serwo to nie lutuj go na stałe. Wtyczki zabezpieczone taśmą nie rozłączą się w locie. Sztywne połączenie wyklucza szybką, w terenie, wymianę serwa. Zawodach F3J widziałem wymianę serwa lotki w między rundami. Dało się szybko wymienić i model był znów gotowy do lotu - ten sam model do konkretnych warunków. Jeżeli owe kołeczki balsowe możesz szybko wydłubać i mieć zastępcze gotowe do wklejenia, to można i tak dać radę w razie czego. Zlutowany kabel (jeden kolega mógł wymienić serwo, ale nie zdołał - właśnie przez stałe połączenie) nie daje już szansy. Tak jak pisze Krzysztof. Lądować z drgającą klapą lub bez klapy to nie koniec świata, ale z lotką/bez lotki to raczej .... ale pewnie też się da
Rekomendowane odpowiedzi