Bayern Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Opublikowano 17 Kwietnia 2018 ----Będą jaja bo z Altisem jeszcze nie latałem ------ Marku dlaczego myslisz ,ze beda Jaja ? jak czytam posty innych modelarzy kazdy z nich sie boi tego Altisa Te modele F5J to sa identyczne jak zwykle szybowce ,a silnik to tylko sluzy do wyciagniecie jego w gore Pozniej model ma leciec jak szybowiec ,oczywiscie model trzeba miec opanowany i analizowac odleglosc i wysokosc tak jak kazdy Pilot to robi
Konrad_P Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Opublikowano 17 Kwietnia 2018 ----Będą jaja bo z Altisem jeszcze nie latałem ------ Marku dlaczego myslisz ,ze beda Jaja ? jak czytam posty innych modelarzy kazdy z nich sie boi tego Altisa Te modele F5J to sa identyczne jak zwykle szybowce ,a silnik to tylko sluzy do wyciagniecie jego w gore Pozniej model ma leciec jak szybowiec ,oczywiscie model trzeba miec opanowany i analizowac odleglosc i wysokosc tak jak kazdy Pilot to robi Piotr ma całkowitą rację. Tu nie ma żadnej magii i nie ma co się bać. Trzeba sobie tylko powiedzieć, że to szybowiec a nie motoszybowiec. Zobaczysz będzie dobrze, pierwszy raz jest tylko straszny bo jeszcze się z tym nie spotkałeś. Za drugim razem nie będzie już kompletnie żadnego problemu.
mmarkow Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Dobrze będzie A teraz kilka fotek i krótki opis. Mechanicznie i elektrycznie model mam już w zasadzie skończony. Zostaje podpięcie odpowiednich wtyczek do gniazd w odbiorniku no i ustawienie modelu. Z tym będzie jak zwykle trochę zabawy ... jak na MX-20 przystało Tak jak już pisałem wstępnie wyważyłem model i to co napisałem o lekkim silniku odbiło się na pewnej trudności w wyważeniu. Zrobiłem wzornik pakietu (wymiary, waga) i w miarę dokładnie wyważyłem model bez kupowania zestawu pakietów. Z uwagi na lekkość dzioba wsadzę pakiet https://www.akumulatoryrc.pl/pl/p/SLS-APL-MAGNUM-2650mAh-3S1P-11%2C1V-45C90C/389 Wymiarowo i wagowo jest idealny. Pakiet pójdzie bezpośrednio za silnik. Zastanawiam się jeszcze w jaki sposób go zabezpieczyć by przy dziobaniu nie walił w korpus silnika. Może macie jakiś pomysł? Reszta w zasadzie widoczna jest na zdjęciach. Z uwagi na to, że straszycie problemami z serwami w klapach, gniazda zakleiłem przeźroczystą grubszą folią. W razie czego wszystko jest widoczne jak na dłoni. Centropłat łączę z uszami sztywnym elektrycznym połączeniem (wtyk i gniazdo są wklejone). Proszę nie oceniać. Świadomie tak zrobiłem zdając sobie sprawę z ew. zagrożeń.
TommyTom Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Opublikowano 17 Kwietnia 2018 "Centropłat łączę z uszami sztywnym elektrycznym połączeniem (wtyk i gniazdo są wklejone). Proszę nie oceniać. Świadomie tak zrobiłem zdając sobie sprawę z ew. zagrożeń." takie połączenie ok, przy czym do lotu naklej taśmę na takie połaczenie centropłata i ucha wzdłuż profilu. Części skrzydła się nie rozsuną i połączenie będzie git to na razie
mmarkow Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Różne są szkoły łączenia i już wiele na ten temat na tym forum napisano, więc wolałem uprzedzić Bym zapomniał. Zważyłem kompletnie wyposażony model i wyszło na wadze kuchennej 1590g.
Konrad_P Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Ładna waga, bardzo konkurencyjna. Strasznie jestem ciekaw tego modelu.
Bayern Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 A ta waga Marku to juz z Akku? Widze ze odwaliles duzo dobrej roboty w tak krotkim czasie Juz za tydzien zobaczymy te twoje 4-metry radochy
mmarkow Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Waga, którą podałem dotyczyła modelu gotowego do lotu. Bez pakietu model waży ok. 1350g. Dziś wstępnie ustawiłem model. Jutro przyjdzie pakiet i jak się uda to jutro zrobię też oblot.
Konrad_P Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Szkoda kurcze że trzeba wsadzić tak duży pakiet bo małe pakiety to 82g czyli Twój miałby dokładnie wagę jak mój Pike +/- 2g. Marek jak masz ustawiony SG.
cZyNo Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Tak to bywa jak serwa są montowane w ogonie. Dodatkowe 20g na ogonie to co najmniej 80-100g dodatkowo w dziobie.
mmarkow Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Jak to w życiu bywa jest coś za coś. Ja tam i tak jestem bardzo zadowolony Zawsze można coś w przyszłości zmienić, coś poprawić, poeksperymentować. Przyjdzie i na to czas. Fotki jakieś pewnie zrobię. CG ustawiałem na palcach w okolicy 95-100mm. W trakcie oblotu wprowadzę poprawki. Nie wiem czemu, lecz już nie przywiązuję takiej wagi jak kiedyś do wstępnego wyważenia.
mmarkow Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Dziś wreszcie udało mi się ulotnić PULSAR-a. Pojechałem na lotnisko ok. 14:00 lecz dopiero przed 18:00 wiatr na tyle odpuścił, że mogłem wystartować. Niestety nie mam na tyle doświadczenia by dokonać jakiejkolwiek oceny i porównać go do innych modeli. Do Ideal-a nie będę porównywał, bo to różne klasy. Na pewno model wymaga zmiany ustawień początkowych i doregulowania. Do zawodów we Wrocławiu niestety nie zdążę tego zrobić. CG proponowane przez producenta to 95-100 (ja latałem dziś na 105). Na koniec jeszcze wykres z telemetrii. Jak na początek to jestem bardzo zadowolony z jego zachowania w powietrzu. Lot bez termiki, spokojne opadanie i w zasadzie z 200m można bez problemu wylatać 10min.
Konrad_P Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 No to chyba lepiej lata od mojego Pike bo w sobotę za chusteczkę nie szło zrobić więcej niż 4-5 min. Fajnie się prezentuje na niebie.
TommyTom Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Konrad, ale na 200m to nie latałeś
mmarkow Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Fajny bo duży i dobrze widoczny na niebie ... no i konstrukcyjny i w dodatku transparentny Dobrze się zapowiada, tylko trzeba będzie go prawidłowo ustawić, a to wymagać będzie czasu. Może na przyszły sezon się uda.
Konrad_P Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Marek nie przesadzaj, przywoź do Wrocka i w sobotę go ustawimy. Przynajmniej wstępnie. Będę miał wagę więc od razu zbadamy jegomościa co do SG i pokombinujemy. No chyba że będzie podobnie huragan jak w Radawcu Konrad, ale na 200m to nie latałeś No niby nie ale i tak powinno się dać coś więcej.
elpazo Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Panie Huragan bardzo proszę o zdjęcia Pańskiego modelu i wyposażenia bo już nerkę dałem na licytację . Na kw.konrad@wp.pl
mmarkow Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Konrad, będę na lotnisku w Szymanowie w piątek po południu. Tam też mam zarezerwowany hotel. W Radawcu to tylko mocniej wiało, huraganem bym tego nie nazwał
Rekomendowane odpowiedzi