kesto Opublikowano 27 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2019 Chcesz zdjąć z tego kopyta formę, czy chcesz robić maskę na traconym kopycie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 27 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2019 Robię maskę na traconym kopycie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 27 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2019 To tkanina 80g/m i ze 3-4 warstwy. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 27 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2019 Wielkie dzięki za pomoc... O postępach będę informował na bieżąco. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 29 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2019 Witam. Znalazłem czas na laminowanie maski... Okleiłem taśmą pakową, wysmarowałem pastą do butów... Następnie położyłem trzy warstwy tkaniny 80g/m² i ostatnia warstwa tkaniną 25g/m². Wszystko nasączone żywicą Epidian 53. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 30 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2019 Maska zdjęta z kopyta... i pierwsza przymiarka do kadłuba... Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Prace nad modelem troszeczkę ruszyły... Maska wyszpachlowana, wysycha i czeka na szlifowanie. Podwozie zabudowane i wyszpachlowane, też czeka na szlifowanie... Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Uff... maska oszlifowana, teraz podkład i lakierowanko... Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jetfan Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Fajnie Ci to wychodzi Możesz napisać jaka jest waga maski wykonanej w takiej technologii? Pozdrawiam, Z Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2019 "ta technologia" to żadna tajemnica, to laminat na formie pozytywowej lub inaczej na formie traconej. Widać na zdjęciu jedynie szkielet formy wyjęty ze środka a wypełnienie szkieletu, zostało zapewne "stracone" :-) Waga zależy od ilości tkaniny i żywicy, jeżeli kolega posłuchał rady Kesto i zastosował 4 x tkaninę 80g/m2 to szacuję, że maska waży ok 60g Przygotowałem kiedyś film o prostych elementach laminowanych, polecam bo technologia prosta i bardzo przydatna: https://www.youtube.com/watch?v=bSr0aCxgEFk&t=312s ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Waga maski przed malowaniem... 111.8g niestety przy długości maski 260 mm nie dało się mniej. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Fajnie Ci to wychodzi Możesz napisać jaka jest waga maski wykonanej w takiej technologii? Pozdrawiam, Z Dzięki... pierwszy raz robiłem maskę z laminatu. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Witam. Pojawił mi się problem z kołami i podwoziem. Mianowicie, podwozie mam wykonane z drutu 4 mm, a koła mam na otwór 5 mm. Macie Koledzy jakieś pomysły lub patenty na tę zagwostkę? Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Na wiertło 4mm nawinać kawałek papieru np. śniadaniowego i zalewać CA ???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Mozesz tez wkleic rurke mosiezna w piaste kola. Bedzie dobre lozysko 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Dzięki. W Casto jest rurka alu o średnicy zew 6 mm i wew 4 mm. Rozwiercę piastę na 6 i powinno "działać". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2019 (edytowane) Nie zauwazylem, ze piszesz rurka jest z aluminium. Aluminium w tej postaci nie jest dobrym materialem na lozyska, bedzie szybko sie zuzywac. Rurki mosiezne mozna kupic w sklepach modelarskich, czesto z firmy K&S Engineering. No i dodaj jakis smar. Tuz przed wklejeniem rurke nalezy przeszlifowac do czystego metalu, najlepiej zeby byla troche chropowata. Ale to napewno wiesz, sorry. Edytowane 22 Sierpnia 2019 przez Andrzej Klos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Nie zauwazylem, ze piszesz rurka jest z aluminium. Aluminium w tej postaci nie jest dobrym materialem na lozyska, bedzie szybko sie zuzywac. Rurki mosiezne mozna kupic w sklepach modelarskich, czesto z firmy K&S Engineering. No i dodaj jakis smar. Tuz przed wklejeniem rurke nalezy przeszlifowac do czystego metalu, najlepiej zeby byla troche chropowata. Ale to napewno wiesz, sorry. Kupując alu myślałem nad tym. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Zawsze możesz kupić łożyska kulkowe 7x4x3 podtoczyć piasty i wkleić tam łożyska.Będzie super 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2019 zawsze możesz kupić łozyska kulkowe 7x4x3 podtoczył piasty i wkleić tam łożyska.Będzie super Super pomysł. Pomyślę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Maska i podwozie pomalowane... Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Statecznik poziomy oklejony... Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi