pietka Opublikowano 18 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2020 Rafał. To jest projekt Przemka, ja jedynie zachęciłem go do podjęcia wyzwania i od czasu do czasu konsultuję z nim różne szczegóły. Wszystkie odpowiedzi masz w całym wątku. Wystarczy poczytać ?. Natomiast jednocześnie zrobiłem mniejszego Bielika z depronu, który w zasadzie nie ma tylko wtyczki do aku. Na dniach może uda się oblot zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 18 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2020 Ten depron to z jetworks.online ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietka Opublikowano 19 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2020 16 godzin temu, karambolis8 napisał: Ten depron to z jetworks.online ? Clickety's jetworks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 29 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2020 Dla obserwujących temat donoszę, że prace nad Bielikiem trwają. Trochę zwolniły, bo ostatnie 2 tygodnie miałem intensywne: treningi i zawody ESA, szycie flag i wyścigi dronów Poprawki do projektu wprowadzone wg uwag Piotra. Została ostatnia sekcja i mozna montowac i robic instrukcje. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietka Opublikowano 29 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2020 Hej. Panowie. Szacunek należy się przede wszystkim Przemkowi. To on robi główną robotę. Ja potem tylko ogarnę instrukcję i konstrukcję . Oczywiście oblot też. Wszystko po kolei. Na razie sobie mogę przypisac tylko to, że udało mi się namówić Przemka na podjęcie wyzwania i dzięki jego ogromnej pracy powstanie model opisujący kawałek historii polskiego lotnictwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AKocjan Opublikowano 30 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2020 Bielik ma na skrzydłach wyłącznie klapy - praktycznie na całej rozpiętości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 30 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2020 3 minuty temu, AKocjan napisał: Bielik ma na skrzydłach wyłącznie klapy - praktycznie na całej rozpiętości Owszem - ale model przeszedł proces optymalizacji aby był lotny, bo oryginał nie latał podobno rewelacyjnie. Nie ma też opuszczanych klap nosowych. Jest sporo odstępstw od oryginału. Model statyczny już mam i szkoda czasu i plastiku na model tego rozmiaru, który może nie polecieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AKocjan Opublikowano 30 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2020 40 minut temu, japim napisał: Owszem - ale model przeszedł proces optymalizacji aby był lotny, bo oryginał nie latał podobno rewelacyjnie. Nie ma też opuszczanych klap nosowych. Jest sporo odstępstw od oryginału. Model statyczny już mam i szkoda czasu i plastiku na model tego rozmiaru, który może nie polecieć. a to spoko, skoro to zamierzone działanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 5 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2020 Przemku, pozwalam sobie wrzucić, jako uzupełnienie , do Twojego tematu o Bieliku taki to film Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 5 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2020 A ja polecam wszystkie filmy z serii "Zabytki Nieba" ze szczególnym pozdrowieniami dla autora Przemciu sorki za OT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 5 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2020 Spoko. Oglądałem. Odcinek o Bieliku nawet kilkukrotnie. Sekcja 14 praaaawie skończona. Druga połówka się właśnie drukuje. Skończy się za ok 2 godziny. Wybrałem się dzisiaj na rower, a że jestem totalnym amatorem to po zrobieniu 87km właśnie dogorywam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 5 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2020 Post pod postem. A co mi tam. Dokonało się. Drukarka wypluła ostatnią połówkę sekcji 14. Teraz zostały już jakieś małe elementy i można składać to cacko do kupy. Czy będzie latać to się oczywiście jeszcze okaże. Fotka ostatniego segmentu oraz na sucho zestawione klocki Lego tylnych 8 połòwek. Gdyby drukarka miała 330x330 to można by drukować w całości. Takkw podzielenie na pół ma też oczywiście pewne wady jak i zalety. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietka Opublikowano 5 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2020 A ja ze swoim stoję. Zamówiłem rolki na x i y i czekam na dostawę. Niestety ale zniekształcenia wydruku spowodowane jajowatymi rolkami są nieakceptowalne. Musze to ogarnąć i wrócę do tematu. Biały filament dojechał. Nie wiem czy uda mi się zrobić mojego Bielika edf do pikniku w Radawcu ?. Depronowy już gotowy do oblotu. Zostało tylko coś podmalować coby był cudny :-). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. pietka Opublikowano 15 Lipca 2020 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 Tymczasem. młodszy brat drukowańca czyli Bielik z depronu został był ukończon. W sobotę oblot na Pikniku Polskie Skrzydła w Radawcu. Niestety aerograf padnięty i malowanie ręczne pędzelkiem, akrylem Valeyo. Edf 70 mm China cos tam, silnik 1200kv , 4s 3600 mAh, regulator 70A, bec 3A. 4 serwa 9g. 5 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 15 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 Wyszedł pięknie. Ja mojego powoli kleję i opracowuję technikę montażu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietka Opublikowano 16 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2020 17 godzin temu, japim napisał: Wyszedł pięknie. Ja mojego powoli kleję i opracowuję technikę montażu... A ja swojego będę drukował od nowa... dopiero w poniedziałek zaczynam niestety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 16 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2020 17 godzin temu, pietka napisał: Edf 70 mm China cos tam, silnik 1200kv , 4s 3600 mAh Coś tu masz bardzo nie tak. 1200kV to dla 6S bardziej sie nadaje niż 4S Malowanie cudowne! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 17 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2020 Drukowany Bielik powoli się składa. Idzie wolno bo zanim położę krople kleju musze się upewnić ze o niczym nie zapomniałem. Np do klejenia środkowych segmentów kadłuba wnktorych osadzone będą skrzydła musze upewnić się ze odległości między rurami będzie idealna bo inaczej skrzydła się nie nasuną na przekoszone lub przesunięte rury. I tak powstał specjalny drukowany tooling do pozycjonowania. Bielik dostał tez dziobakowy (żeby nie powiedzieć kaczy) nosek. Teraz wygląda dużo lepiej. Niestety na piknik w Radawcu się nie wyrobię 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietka Opublikowano 19 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2020 W dniu 16.07.2020 o 15:34, robertus napisał: Coś tu masz bardzo nie tak. 1200kV to dla 6S bardziej sie nadaje niż 4S Malowanie cudowne! fakt. Rąbłem się- to KV jest chyba 2200 , nie pamiętam a turbina już zabudowane. Na gazie na maxa model stoi niemal na wyfuku, czyli ma sporo ciungu. Niestety do oblotu nie doszło, bo w namiocie ktoś przydudił jeden ze sterów wysokości i złamało się ciut. Jutro dorobię nowy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 17 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2020 No i co dalej ?Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi