Skocz do zawartości

Silnik "Pszczółka" 10cm3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Enterprise - napedzany czterema Pszczolkami i jednym smierdzacym bakiem  :D  :D  :D

Pamiętam, że jak zaczynałem swoją przygodę z modelarstwem RC, to chciałem zrobić własne heli od podstaw - "żeby się nauczyć". Porozmawiałem z Kolegą, który zawodowo zajmuje się projektowaniem silników spalinowych i osprzętu do nich. Po dwóch minutach rozmowy z Fachowcem stwierdziłem, że to pi@#$%^ę i kupiłem zestaw RTF. W prostych, żołnierskich słowach wyjaśnił mi, na co chciałem się porwać:)

Opublikowano

Wspominam z podstawówki ZPT (a jeszcze dawniej chyba "prace ręczne") z rozrzewnieniem. To na nich zbudowałem swój pierwszy wzmacniacz lampowy z części pozyskanych ze starego gramofonu Bambino.

Opublikowano

No i wystraszyliście kolegę na całego. Teraz zostaje mu już tylko fucha nauczyciela ZPT (notabene istnieje jeszcze taki przedmiot?)

teraz???? teraz jest RTF lub  ARTF , przepraszam jesli komuś  tym dokuczyłem ale nastały trochę dziwne czasy,,,,

zajęc praktyczno- technicznych nie ma , bo i po co. szkół zawodowych nie ma  o i po co , szukam  blacharza, blacharza a nie wymieniacza elementów ...ni ma , panie  ni ma................mamy samych specjalistów od  stosunków ( międzynarodowych) , marketingu i zarządzania  "byznesem" paradujących  dumnie z  "clean dishes manager" w klapie.................ech

a czy wystraszyliśmy "kolegę Kubusia" ????? moim zdaniem  nie...........Kubus wystraszył się sam...ale spokojnie stawiam $$$ przeciwko orzechom ,że  pojawi się prędzej czy pózniej z jakimś  genialnym  McGiverskim  wynalazkiem...

Opublikowano

Po co Kuba ma ciagnac dwa tematy . Niech zrobi Pszczolke odrzutowa  :D  :D  :D

Jesli chodzi o ZPT , to byly to ( poza geografia i WF ) moje ulubione zajecia. To wlasnie na ZPT przyszedl w posdstawowce instruktor modelarstwa i pytal nas czy sa chetni , bo planuje otworzyc kolko modelarskie w naszej szkole !!! 

Opublikowano

Po co Kuba ma ciagnac dwa tematy . Niech zrobi Pszczolke odrzutowa  :D  :D  :D

Jesli chodzi o ZPT , to byly to ( poza geografia i WF ) moje ulubione zajecia. To wlasnie na ZPT przyszedl w posdstawowce instruktor modelarstwa i pytal nas czy sa chetni , bo planuje otworzyc kolko modelarskie w naszej szkole !!! 

Jarku,

ale były to zupełnie inne czasy... kiedy nauczyciel był autorytetem  dla uczniów.... miałem takich nauczycieli i w szkole podstawowej jak i w szkole średniej..Absolutnie nie tęsknie za tamtymi czasami  ale wydaje mi się  ,że w pewnym momencie wylalismy dziecko z kąpielą....kompletnie  zanegowaliśmy  osiagnięcia i sukcesy, nasze własne autorskie pomysły, wynalazki itd , itp................przykład "Beskida" mówi sam za siebie, Wankel - Gorskiego , o którym Niemcy , rzadko pisący o sukcesach Polaków pisza do dziś " pierwszy na świecie silnik modelarski systemu Wankla"... długo by ciągnąć

Opublikowano

Moze zrobić RAKIETOPLAN bedzie model z pierwszego projektu a silnik z drugiego.Oczywiscie w wersi rc.Radyjko z projektu trzeciego.hehe

Tylko ze on NIE elektronik ( choc moze tez ? ) . Wystarczy , ze rakietoplan bedzie latal na falach Radia Maryja  :D  :D  :D

• Lubię to 1
Opublikowano

Jak chcecie sobie popisać jakieś głupoty to załóżcie sobie jakiś nowy temat najlepiej w hyde parku. A nie mi to zaśmiecać i spamować!

TO JEST TEMAT O PROJEKTOWANIU I BUDOWANIU SILNIKA TŁOKOWEGO A NIE O TYM JAKIE TO BYŁO KIEDYŚ MODELARSTWO!

Opublikowano

Masz rację Kuba !  Ostro i zdecydowanie trzeba reagować ! :rolleyes:

Tylko do cholery mało o tym projektowaniu i budowaniu więc koledzy się niecierpliwią, podbijają Ci temat, trochę dyskutują by zluzować atmosferę ...Ja też nie bardzo w to wierzę że coś urobisz z tym silnikiem ale z drugiej strony może jednak ???

Obiecuję że jeśli coś po tym moim poście pokażesz że działasz, to całą tą "hołotę"   ;)  co się z Twojego projektu podśmiewa wykopie w kosmos ale jak będziesz dalej teoretyzował to niestety pozostawię Cię na pożarcie i tylko potem pozamiatam Twoje "zwłoki"... :)

Opublikowano

Jak chcecie sobie popisać jakieś głupoty to załóżcie sobie jakiś nowy temat najlepiej w hyde parku. A nie mi to zaśmiecać i spamować!

TO JEST TEMAT O PROJEKTOWANIU I BUDOWANIU SILNIKA TŁOKOWEGO A NIE O TYM JAKIE TO BYŁO KIEDYŚ MODELARSTWO!

ad vocem.pisania głupot,. spamowania ,smiecenia i off topu ( podobno).... w tym temacie załozonym przez Ciebie Kubuś, nie ma nic na temat projektowania i budowania silnika.... przepraszam a jakie było kiedys modelarstwo ??? ano takie , że  St. Górski skonstruował kilkadziesiąt typów silników ( działających) w tym pierwszego modelarskiego Wankla, St.Grabowski ok 20 typów,   i inni konstruktorzy równiez

t

Opublikowano

Może oni nie czytali na forum, że się nie da  ;). Ja tam trochę rozumiem Kubę, bo sam już kilka lat temu miałem takie marzenia, by kiedyś sobie jakiś motorek zrobić - byle chodził. Oczywiście się tego nie podjąłem, może kiedyś...W bliższej przyszłość może jakiś prosty parowy :). Choć fakt, przez tyle czasu mogłyby być jakieś konkrety.

Ale, żeby nie było że się nie da - zobaczcie to. Chodzi może nie najlepiej, może nie wytrzyma długo, ale jakoś pracuje i myślę, że dla budowniczego to już była wielka frajda :).

https://www.youtube.com/watch?v=fpgE7ViovME

A tu mała jakby relacja z budowy powyższego - https://www.wykop.pl/tag/antwitomajsterkuje/

Z jego wykonawcą nawet pisałem na temat silników modelarskich (miał parę pytań) podczas budowy tego silnika. Wiem, że chyba korzystał też z tej strony http://www.modelenginenews.org/ (w zakładce Model Engine Development jest co nieco) 

• Lubię to 1
Opublikowano

Może oni nie czytali na forum, że się nie da  ;). Ja tam trochę rozumiem Kubę, bo sam już kilka lat temu miałem takie marzenia, by kiedyś sobie jakiś motorek zrobić - byle chodził. Oczywiście się tego nie podjąłem, może kiedyś...W bliższej przyszłość może jakiś prosty parowy :). Choć fakt, przez tyle czasu mogłyby być jakieś konkrety.

Ale, żeby nie było że się nie da - zobaczcie to. Chodzi może nie najlepiej, może nie wytrzyma długo, ale jakoś pracuje i myślę, że dla budowniczego to już była wielka frajda :).

https://www.youtube.com/watch?v=fpgE7ViovME

A tu mała jakby relacja z budowy powyższego - https://www.wykop.pl/tag/antwitomajsterkuje/

Z jego wykonawcą nawet pisałem na temat silników modelarskich (miał parę pytań) podczas budowy tego silnika. Wiem, że chyba korzystał też z tej strony http://www.modelenginenews.org/ (w zakładce Model Engine Development jest co nieco) 

Czarku,

nikt tutaj nie napisał że się nie da............bo sie da...ale potrzebnie jest przynajmniej  minimum wiedzy . Jest takie w języku polskim piekne  okreslenie  a mianowicie "chciejstwo" i tyle lub aż tyle...reszte dopowiedz sobie sam.... był kiedys taki Baron Munchausen

Należy rozróznic marzenia od mzonek , tęz na m ale nie to samo

pozdrawiam Marzycieli

polecam tę stronę...http://sam0delki.ru/viewtopic.php?p=535#p535

Opublikowano

Kurczę pieczone! Nic tu nie ma bo ciągle ktoś tutaj wypisuje brednie. Gdyby wywalić wszystkie głupie komentarze zostałyby same sensowne rzeczy. Zresztą mówilem, że pójdzie wszystko wolno i koniec. Ja planuję skończyć silnik dopiero najpóźniej na początku 2021 roku. Jak będziecie tu codzinnie wypisywać bzdury to przez ten czas będzie tu ze 100 stron o niczym.

Opublikowano

Nie zniechęcajmy Kubusia ! Teoria ważna rzecz ! 

Jeden jedyny raz w życiu zawodowym użyłem matematyki wyższej do uruchomienia i prawidłowej pracy układu automatycznej regulacji( napełnianie butelek z szamponem w krakowskim Miraculum ) . Ale to było raz .

Kuba policzy raz i bedzie wiedział , ze to działa o ile cyferki przełoży na przedmioty.

No dobrze. 

Kuba pokaż nam niedowiarkom wstepne założenia takie jak :

moc,obroty, moment obrotowy, waga i co tam jeszcze. To już chyba masz ? Może jakiś wzorek , wykresik ?

Ssanie wałem, tłokiem ,dyskiem? Wydech tył ,z boku a może karterem? Jaki rodzaj płukania ?

Do tych odpowiedzi nie potrzeba ani obliczeń ani tokarki. To są podstawy !

Opublikowano

Nie zniechęcajmy Kubusia ! Teoria ważna rzecz ! 

Jeden jedyny raz w życiu zawodowym użyłem matematyki wyższej do uruchomienia i prawidłowej pracy układu automatycznej regulacji( napełnianie butelek z szamponem w krakowskim Miraculum ) . Ale to było raz .

Kuba policzy raz i bedzie wiedział , ze to działa o ile cyferki przełoży na przedmioty.

No dobrze. 

Kuba pokaż nam niedowiarkom wstepne założenia takie jak :

moc,obroty, moment obrotowy, waga i co tam jeszcze. To już chyba masz ? Może jakiś wzorek , wykresik ?

Panowie ten niby student robi Was ewidentnie w jajo , rajcuje jego to że ktoś pisze w jego tematach. Przestańcie pisać w jego tematach to te tematy umrą.

• Lubię to 2
Opublikowano

Panowie ten niby student robi Was ewidentnie w jajo ,

Ja spytałem sie- jak to 19 lat i drugi rok ?  W wieku 17 lat zaczyna sie teraz studia inżynierskie bądź np. lekarskie?

Opublikowano

KUBUŚ , dnia 03 lipca ubiegłego roku  napisał:

"Witam

Jestem studentem Politechniki Poznańskiej. Zapisałem się do koła naukowego, które ma robić modele samolotów. Jest to nowe koło. Okazuje się, że założyciele koła planują zbudować silnik turboodrzutowy i samolot do niego. Pomysł jest to ciekawy, tyle, że z tego co wiem w całym kole (jakieś 30 osób ) jest dwóch modelarzy. Ja- początkujący modelarz rc i jeszcze ktoś, bardziej doświadczony. Ogólnie pomysł jest dość ciężki "

to temat skrzyżowanie Wicherka z odkurzaczem czyli LALA 2

a to Kubus napisał 20 stycznia br roku:

"Jeślibym będąc na 2 roku kierunku "Silniki Lotnicze i Płatowce" nie potrafił zaprojektować prostego, jednocylindrowego, dwutaktowego silnika to byłby chyba trochę wstyd?  :) Nieprawdaż?"

prawdaż. i nie chodzi tu o projekt, czy Twoje marzenia  Kuba, bo kazdy je powinien mieć..... tylko że tak powiem o bardzo małą wiarygodność tego wszystkiego co piszesz

• Lubię to 1
  • 3 tygodnie później...
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.