merlin71 Opublikowano 3 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2019 https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/wojsku-udal-sie-tylko-pogrzeb-meza/stmcws3 smutne i wkurzające zarazem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 3 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2019 Po tym artykule MON w tri miga załatwił wszystkie zaległości i "otoczył opieką" rodzinę, znowu... i ciekawe na jak długo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 3 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2019 Dobrze że późno niż wcale. A jak było przez lata a`propos innych wypadków czy śmierci w Iraku dla przykładu, przez lata rodziny pozostawione same sobie, nie wiem czy cokolwiek uzyskały do teraz. A już najbardziej kuriozalną dla mnie sytuacją było wysłanie wojska na wojnę (podkreślam wojnę, a nie misję pokojową) do Afganistanu, a potem wytaczanie pokazowego procesu za pomyłkowy ostrzał. Po latach z tego co wiem, wszyscy zostali przez sąd oczyszczeni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 3 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2019 Dokładnie, w USA to za podobne sytuacje medale dostają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2019 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rawen 75 Opublikowano 3 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2019 Wiem i znam to z własnego doświadczenia. Kontyngent KFOR, Kosowska Mitrovica-czyli samo ognisko zapalne. Odznaczony medalem, po powrocie rzucany jak niepotrzebny, z mnogą ilością obelżywych słów ze strony i żołnierzy i kadry, która nie wyjechała -zresztą nie tylko ja, bo cała kompania. Teraz mam ich w poważaniu tak samo jak oni mieli mnie, i nie pcham się ani do NSRów, ani WOTa, ani rezerwy! Tego mnie nauczyło życie i ,,koledzy" wojskowi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 3 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2019 bierzmy przykład z Amerykanów , Oni wiedzą jak traktować swoich weteranów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 3 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2019 Faktycznie, oni wiedzą i traktują https://www.tygodnikprzeglad.pl/weterani-spia-na-ulicach/ kolejny artykuł. https://wiadomosci.wp.pl/usa-zapominaja-o-swoich-weteranach-6027721947910785a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 4 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2019 Nie musimy brać z nikogo przykładu, wystarczy kierować się własnym rozsądkiem i rozumem.Niestety tych dwóch ostatnich brakuje naszym ,,możnowładcom,, tak po jednej jak i po drugiej stronie.Niejednokrotnie pchają nas w nie nasze konflikty i wojny. Ponadto skłócony naród lepiej się kontroluje i manipuluje. Smutne to wszystko ale prawdziwe. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 4 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2019 A co to się działo z ułanem , któremu podobała się wojenka? Koledzy go żałowali-nie, końmi go tratowali-tak. Tradycja i duch w narodzie nie ginie . System w wojsku jest do dupy ! Mówiąc po wojskowemu . A w naszych/waszych korpo jest inaczej ? Objedzą z "mięsa" a kości wyplują . Coś z kundli mamy w sobie . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 4 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2019 A już najbardziej kuriozalną dla mnie sytuacją było wysłanie wojska na wojnę (podkreślam wojnę, a nie misję pokojową) do Afganistanu, kiedyś trafiłem na taką stronkę.... http://patrz.pl/film,polskie-wojaki-w-iraku,7445.htm ("Prawda o naszym kontyngencie w Iraku" - autor: "Anonim") wolnomyśliciel▪2009-06-07 21:25:26Wiecie czego nie widzimy tego w tv bo jest cenzura i kontrola informacji. Dlaczego tam byliśmy? Bo ktoś musiał na tym zarobić. Już Clausewitz w XIX wieku pisał w swojej książce O wojnie że wojna jest podporządkowana polityce, jest kontynuacją polityki. Ci co wysokich stołkach w państwie siedzą mają różnego rodzaju powiązania zarówno w innych państwach jak i gospodarce. Wysyłając ludzi na wojne cały przemysł zbrojeniowy pracuje i różne firmy zajmujące się logistyką a ci co zajmują te stanowiska to znajomi polityków. Ręka rękę myje, a kółko się kręci. Dlaczego walczymy z terroryzmem? Kto za tym stoi? Myślicie że irakijczycy mają tyle kasy że stać na kupowanie broni i amunicji? obudzcie się w końcu. Służby specjalne tych państw walczących głównie USA i UK finansują potajemnie bojówkarzy irackich żeby tylko wojna trwała nie żeby ją wygrać. Polecam film alexa jonesa terrostorm i wykłady Davida Icka. Może jak wam się trochę przejasni i zrozumiecie o co tutaj chodzi w tej grze. Tylko dlaczego nasi "wyrywni" politycy "w imię dobrych stosunków" sami nie pojadą d..y nadstawiać... https://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/zolnierze-sami-kupuja-kamizelki,26595.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac Opublikowano 4 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2019 "nasza jest krew , a ich jest nafta" cytując klasyka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 4 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2019 Panowie można dużo pisać jak bardzo niedoceniane jest życie żołnierza i u nas i w innych armiach. Może kończąc ten wątek w hołdzie wszystkim żołnierzom. https://www.youtube.com/watch?v=UUZHTE1jMXg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MareX Opublikowano 4 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2019 Przed chwilą przeczytałem cały wiersz. Co się stało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac Opublikowano 4 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2019 Nic , wstawiłem i usunąłem pozostawiając cytat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 4 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2019 Maciej daj go jeszcze raz był ładny, i przyznam nieznany mi, choć niby znam większość utworów Tuwima. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac Opublikowano 4 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2019 Proszę- wstawiam. Wiersz niestety pozostaje aktualny do dziś. rok 1929. Julian Tuwim Do prostego człowieka Gdy znów do murów klajstrem świeżymPrzylepiać zaczną obwieszczenia,Gdy "do ludności", "do żołnierzy"Na alarm czarny druk uderzyI byle drab, i byle szczeniakW odwieczne kłamstwo ich uwierzy,Że trzeba iść i z armat walić,Mordować, grabić, truć i palić;Gdy zaczną na tysięczną modłęOjczyznę szarpać deklinacjąI łudzić kolorowym godłem,I judzić "historyczną racją",O piędzi, chwale i rubieży,O ojcach, dziadach i sztandarach,O bohaterach i ofiarach;Gdy wyjdzie biskup, pastor, rabinPobłogosławić twój karabin,Bo mu sam Pan Bóg szepnął z nieba,Że za ojczyznę - bić się trzeba;Kiedy rozścierwi się, rozchamiWrzask liter pierwszych stron dzienników,A stado dzikich bab - kwiatamiObrzucać zacznie "żołnierzyków". -- O, przyjacielu nieuczony,Mój bliźni z tej czy innej ziemi!Wiedz, że na trwogę biją w dzwonyKróle z panami brzuchatemi;Wiedz, że to bujda, granda zwykła,Gdy ci wołają: "Broń na ramię!",Że im gdzieś nafta z ziemi sikłaI obrodziła dolarami;Że coś im w bankach nie sztymuje,Że gdzieś zwęszyli kasy pełneLub upatrzyły tłuste szujeCło jakieś grubsze na bawełnę.Rżnij karabinem w bruk ulicy!Twoja jest krew, a ich jest nafta!I od stolicy do stolicyZawołaj broniąc swej krwawicy:"Bujać - to my, panowie szlachta!" 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 4 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2019 Maciej treść wpisuje się idealnie nawet obecne czasy.Kilka lat temu treść stała się utworem ....wyśpiewanym przez zespół AKURAT z Bielska - B.https://www.youtube.com/watch?v=DEfixTV4UsM 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac Opublikowano 4 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2019 Jeszcze jedna ciekawa jak sądzę informacja dotycząca okoliczności publikacji tego wiersza: https://pl.wikipedia.org/wiki/Do_prostego_człowieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 5 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2019 ("Prawda o naszym kontyngencie w Iraku" - autor: "Anonim") Jak w innym temacie dałem prawdziwe zdjęcia naszych żołnierzy z Iraku to pan noker usunął cały temat. Uważaj Roman bo tobie też może napisać: Cytat: Zastanów się po co jest forum MODELARSKIE, masz tez inne zainteresowania to znajdź sobie tez inne forum. Widocznie współczesne wojny to śliski temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi