cZyNo Opublikowano 10 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2019 jesli jest tak jak pisze to trzeba dać jedno serwo "tyłem" do "przodu". i po ptokach. zmieni się tylko długość popychacza. Ale dla mnie to nieedukacyjne i nierozwojowe latać na lotkach na kablu Y. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 11 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2019 Składałem ostatnio dla kolegi Oriona 1,7 m i było tak jak pisze Wiesiek ,dałem jedno inne serwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 11 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2019 No to w tej sytuacji zamontuj serwa w tą samą stronę i lotki będą działać o.k. Dwa serwa są lustrzanym odbiciem odwrotnie nie da się zamontować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 11 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2019 Oczywiście, że się da. Trzeba tylko wydłubać nowe gniazdo na serwo i zakleić/wypełnić stare. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kpawel Opublikowano 11 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2019 Jak już proponowali koledzy można też zamienić kierunek pracy serwa analogowego: http://www.modelarz.one.pl/porady-modelarskie/warsztat-rc/odwrocenie-kierunku-dzialania-serwomechanizmu-analogowego/ Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 11 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2019 Ale po kiego grzyba kombinujcie??? Nie prościej odwrócić jedno serwo jak pisałem? Zero jakichkolwiek zmian, przeróbek czy lutowan! Wszystko pasuje od razu. Czy modelarz musi sobie utrudniać życie? I po co? Żal D.. ściska jak czyta się takie porady. Ma być prosto i skutecznie. W sam raz dla tego prostego modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmus Opublikowano 11 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2019 Ciekawe czy podpinając jedno serwo raz z lewej i raz z prawej strony, będzie wyhylało się w tą samą stronę, bo sytuacja jest na prawdę dziwna. Powinno być bez kombinowania, wkładasz serwa tek jak zaprojektował to producent i na Y wyhylają lotki naprzemiennie. Co prawda lepiej by było podpiąć lotki pod osobne kanały, wtedy taki problem jak ma kolega to nie problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Therapy Opublikowano 12 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2019 Problem rozwiązaniem przekraczając serwo tak, że obydwa serwa zwrócone są w tą samą stronę. Musiałem zrezygnować z obudowy serwa bo teraz nie pasuje. Należałoby przyelutować bieguny w serwie wtedy zachowalbym oryginalny wyglad ale na urlop nie zabieram zwykle lutownicy. Jest zrobiony na patęcie serwo wklejone odwrotnie. Co i tak nie wyjasnia przyczyny. Dodam, ze zamianialem serwa z kazdej strony i nie ma mozliwosci zamontowania ich onaczej niz przewidział producent.Przy okazji wymieniłem regulator bo na fabrycznym model piszczał i nie uruchomiał napędu. Wyjałem z SkySerfa. Cały zakup był pechowy model przyszedł z oderwaną lotką kierunku i pogiętym statecznikiem. Jadę na pierwszy oblot. Kadłub okleiłem taśmą w razie W. Przez to trochę przybył ale latam kilka miesięcy więc wolę się przygotować. Dziękuję wszystkim za porady każda wniosła jakieś rozwiązanie. Rozwiązanie tymczasowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 12 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2019 Ale może na wtyczce byłoby łatwiej zamienić bieguny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 12 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2019 jak ktoś lubi dym z modelu to pewnie tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 12 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2019 ... Cały zakup był pechowy model przyszedł z oderwaną lotką kierunku i pogiętym statecznikiem. ... Jak piszesz jesteś początkującym modelarzem więc pozwolę sobie napisać, że nie ma lotek kierunku, jest ster kierunku oraz ster/y wysokości. Lotki mogą być w skrzydłach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 12 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2019 W sumie czytam i nie rozumiem. Ten Orion to gotowy zestaw z dołączoną aparaturą. Chyba taki: http://www.modele.sklep.pl/pl/Katalog/SAMOLOT-ZDALNIE-STEROWANY/Kompletne-zestawy/RPL-ORION-RTF-MODE-1.html Więc gdzie jest problem? W tym radiu jest mixer i są rewersy serw. To nie można tego ustawić w nadajniku? Chyba, że tu jest pisane o innym Orionie i innym radiu. Ale teraz prawie wszystkie , radia mają choć jeden prosty mixer, a już rewersy na 100%. Coś mi się zdaje, że Kolega niedokładnie przeczytał instrukcję. A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 12 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2019 Andrzej co zmieni revers na kanale jak lotki są podłączone przez kabel Y? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 12 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2019 Kabel Y jest potrzebny jak mamy za mało kanałów w radiu. A jak mamy 6, to on po co? Oba serwa wpinamy w odpowiednie gniazda, miksujemy i rewersami ustawiamy kierunek wychyleń. I po sprawie. Dla mnie problem wydumany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 12 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2019 I tutaj się z Tobą zgodzę, ale nadal nie znamy odpowiedzi, dlaczego przy podłączeniu przez kabel Y działa tak jak działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 12 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2019 Bo w modelarstwie są takie rzeczy, o których się fizjologom nie śniło A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 12 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2019 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a74BACK Opublikowano 12 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2019 Taka pierdoła i tyle idiotycznych propozycji rozwiązań ! Rozwiązanie banalne post #21 Wy te modele to sami budujecie, czy tylko czytacie na forum jak je zbudować ? Śrubokręt, nożyk i kombinerki wszyscy potrafią trzymać, czy tylko się przechwalają ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 12 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2019 Taka pierdoła i tyle idiotycznych propozycji rozwiązań ! Rozwiązanie banalne post #21 Wy te modele to sami budujecie, czy tylko czytacie na forum jak je zbudować ? Śrubokręt, nożyk i kombinerki wszyscy potrafią trzymać, czy tylko się przechwalają ? Proponuję odwróć sobie serwo tyłem do przodu i sprawdź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 13 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2019 A może zamontować "odwracacz elektroniczny " na jedno serwo ? Są takie mini moduły . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi