Skocz do zawartości

Adam Słodowy - kolejna legenda odeszła

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zmarł Adam Słodowy. Gdzie jak gdzie ale na tym forum jest zapewne kilka osób które dzięki p. Adamowi rozpoczęły swoją przygodę z techniką. Składam mu hołd, bo dzięki niemu jako malec zacząłem interesować się konstruowaniem, silniczkami, zarówkami i baterią 4.5 V. Niech spoczywa w spokoju. Nigdy go nie zapomnę.

• Lubię to 1
Opublikowano

tak, odeszła kolejna legenda naszego dzieciństwa która pokazywała i uczyła młodych ludzi jak to mozna się nie  nudzić. Mnie i moich kolegów 8-mio latków,  najbardziej  fasnynowało to  że w ciągu 15 minut , bo tyle trwał program " Zrób to sam " , Pan z telewizora robił takie cuda....nam to się nie udawało...cóż magia TV..

R.i.P Panie Adamie

Opublikowano

Druga, obok taty, osoba, która zaraziła mnie pasją do majsterkowania,

Jedna z ważniejszych postaci mego dzieciństwa, bo jak by zliczyć, ile procentowo czasu mojego życia spędziłem na dłubaniu, czytaniu itd. to na dłużej "zabarwił mi codzienność" niż Żonka i Dzieci.

W mojej głowie ma pomnik.

Opublikowano

Smutne ale takie jest zycie, pamietam jego programy gdzie ze szpulki, pudełka po zapalkach wybudował traktor i wiele innych. Czasy sie zmieniły i juz sie nie buduje, kupuje sie w Chinach. Teraz nawet nie opłaca sie niczego z elektroniki robic bo sa gotówce. Wyrosło tez pokolenie góglownikow androidowych które zupełnie nie potrafi nic. Jeszcze niedobitki modelarzy potrafią cos zrobic. Był to niesamowity pomysłowy czlowiek.

Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Cóż można jeszcze powiedzieć, na pewno zostanie w pamięci wielu osób.
Bardzo sympatyczny i pozytywny człowiek.
Również lubiłem jego programy. Dzięki mediom przekazywał swoja wiedzę 

umiejętności i pomysły. 

A tak na marginesie to co wspomniał Roman o strzałce na patyczku.
Można by rzec że był prekursorem ówczesnego kursora ;)
[*]

Opublikowano

"Zrób to Sam"......"Zwierzyniec" kto jeszcze to pamięta :(Piękne czasy i jestem przekonany, że wielu nas przynajmniej z mojego pokolenia z zapartym tchem siedziało przed telewizorem i oglądało te kilka minut niekiedy najważniejszego programu w tygodniu.

[*] Wiecznego majstrowania, Panie Adamie! Nigdy nie zapomnę!.Spoczywaj w pokoju wiecznym.[*]

• Lubię to 1
Opublikowano

"Zrób to Sam"......"Zwierzyniec" kto jeszcze to pamięta :(Piękne czasy i jestem przekonany, że wielu na nas przynajmniej z mojego pokolenia z zapartym tchem siedziało przed telewizorem i oglądało te kilka minut niekiedy najważniejszego programu w tygodniu.

[*] Wiecznego majstrowania, Panie Adamie! Nigdy nie zapomnę!.Spoczywaj w pokoju wiecznym.[*]

Wojciech podobnych programów było więcej - Ekran z Bratkiem, Telewizja Dziewcząt i Chłopców, Klub Pancernych, Niewidzialna Ręka, Latający Holender... 

Każdy program w jakiś sposób kształtował dzieci młodzież, oczywiście na swój sposób.

• Lubię to 3
Opublikowano

"Zrób to Sam"......"Zwierzyniec" kto jeszcze to pamięta :(Piękne czasy i jestem przekonany, że wielu na nas przynajmniej z mojego pokolenia z zapartym tchem siedziało przed telewizorem i oglądało te kilka minut niekiedy najważniejszego programu w tygodniu.

Chłopaki przestańcie już bo się rozczuliłem od wspomnień a cholera akurat myszowatej zabrakło a jechać mi się już do sklepu nie chce. ;)  :D

Ja dzięki Adamowi Słodowemu zostałem właśnie modelarzem ale w taki trochę przewrotny sposób. Ponieważ od dziecka nie bardzo miałem smykałkę do majsterkowania choć bardzo chciałem tyle że talentu nie bardzo było, to zacząłem wycinać i kleić modele z Małego Modelarza. Cierpliwość zawsze miałem więc to mi całkiem fajnie wychodziło no i tak po sznureczku do kłębka jak mówi przysłowie. Po Małym Modelarzy przyszły plastikowe modele no a na koniec już prawdziwe modelarstwo.

Opublikowano

Były jeszcze Skrzydła z Wrocławia z częścią poświęconą modelarstwu i Telewizja Młodych Kosmonautów Orbita z Poznania. To tak po naszej linii. Wieczny odpoczynek Panie Adamie \***/

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.