WerTo Opublikowano 2 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2020 Większość modeli F3K ma bardzo solidne dokumentacje (vide Vortex , Snipe, etc.). Moim zdaniem absolutne niezbędne minimum to ustawienia i mixery dla konkretnego modelu jako punkt wyjścia do ewentualnych dalszych mniej czy bardziej udanych korekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WerTo Opublikowano 19 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2020 Z entuzjazmem kibicuję powstawanie kolejnych modeli Albatrosa i z ciekawością śledzę wpisy kolegów z ich doswiadczeń. Do tabelki z ustawieniami ze strony 3 przydałaby się np. informacja uzupełniająca o ewetualnych mixerach flapy/ster wysokości oraz ustawieniach dla optymalnego wyrzutu. Filmik z porannego lotu na Vimeo ze strony 4 wskazuje na duży potencjał Albatrosa w słabej zazwyczaj porannej termice (albo też komin był potężny !!). Interesuje mnie uzupełniający komentarz na temat ciasnego krążenia Albatrosem w małym prądzie termicznym. Czy kolega Bartek rozważał zwiększenie wzniosu skrzydła z 5,5 stopnia do 7 stopni dla ewentualnej poprawy ciasnego krążenia ? Pozdrawiam, Tomasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
songbird Opublikowano 21 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2020 Tomek, bardzo się cieszę, że tak wielu entuzjastów małego lotnictwa interesuje się obecnie DLG, tym bardziej, gdy miłe słowa płyną w trudnym dla modelarzy roku. Warto trzymać się razem? i mieć odrobinę czasu na swoje zwariowane hobby, zwłaszcza gdy nie jest się odosobnionym w dziwactwie? W dniu 19.07.2020 o 21:59, WerTo napisał: przydałaby się np. informacja uzupełniająca o ewetualnych mixerach Przychylając się do Twojej prośby zamieszczam poniżej zalecane miksery, których sam używam. Dodam jedynie drobne wyjaśnienia (i z góry przepraszam tu osoby z większym doświadczeniem za pewien poziom uproszczenia): 1. Proponowanie ustawienia powinny być traktowane jako punkt wyjścia do własnych korekt. 2. Ustawienia są proponowane w oparciu o standardowe warunki (model w zakresie masy 230-243g, wiatr 3m/s, ŚC=68mm). 3. 2 modele tego samego typu, z tym samym ŚC mogą zachowywać się w powietrzu inaczej ze względu na różny rozkład masy (np. układ i typ wyposażenia) Dwa podstawowe miksery dla Albatrosa to: a) Kierunek x lotki (65:35) b) Snapflap (zakres dla lotek 2mm) W dniu 19.07.2020 o 21:59, WerTo napisał: Czy kolega rozważał zwiększenie wzniosu skrzydła z 5,5 stopnia do 7 stopni dla ewentualnej poprawy ciasnego krążenia ? Wznos skrzydeł to nie jedyny czynnik mający znaczenie dla charakterystyki krążenia szybowca. Tylko dla przykładu, znów nieco upraszczając, warto zauważyć że zwiększenie wznosu może pociągnąć za sobą słabsze: "wskazywanie noszeń” i/lub penetrację powietrza. Aby nie pisać długiego elaboratu, najczęściej konstruktor szuka kompromisu. W moim przekonaniu dla Albatrosa jest to 5,5 stopnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WerTo Opublikowano 22 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2020 Witam i dziękuję za uzupełnienie ustawień i mikserów. Niektóre ustawienia Albatrosa są dla mnie zaskoczeniem np. ster wysokości 15 mm w dół albo lotki 18 mm w dół. Zazwyczaj w moich DLG ruszenie steru wysokości o 1-2 mm ma znaczące konsekwencje dla zachowania modelu. Oczywiście zakres wychyleń a rzeczywista zmiana wychylenia to dwa różne zagadnienia. No cóż, mam niewielkie zaledwie kilkuletnie doświadczenie w modelarstwie. Pozwolę sobie powrócić do tematu ustawień kiedy dotrze do mnie zamówiony Albatros w wersji Standard +. Serdecznie pozdrawiam życząc spokojnej termicznej pogody, Tomasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartkosz Opublikowano 27 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2020 Cieszy mnie bardzo to zamówienie ponieważ Pan Tomasz wspiera mnie od samego początku budowy DLG Mam nadzieję że Albatros sprosta oczekiwaniom i model będzie dawał dużo radości z latania. Ostanie tygodnie obfitowały w wiele nowych elementów do Albatrosa: - lekkie stateczniki z tkaniny CW11 - standardowe stateczniki z tkaniny ST15 - wiele kadłubów w różnych konfiguracjach - skrzydła w najpopularniejszej wersji Standard+ oraz strong Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
songbird Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Oczekiwane skrzydło Albatrosa (standard+), które widać na jednym z wcześniejszych zdjęć niedawno do mnie dotarło. Na pierwszy rzut oka zauważalnie poprawiła się sztywność ? przy jednoczesnym minimalnym wzroście masy (103.2g). Malowanie także na plus, model będzie jeszcze lepiej widoczny. Więcej będę mógł powiedzieć po pierwszych rzutach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
songbird Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Czas biegnie nieubłaganie, a ciepłe spokojne wiatry ustępują miejsca jesiennym, bardziej zdecydowanym w przemieszczaniu, masom powietrza?. Wielbiciele F3F już pewnie zacierają ręce ale entuzjaści DLG nie muszą być na straconej pozycji. Poniżej zamieszczam film z zabawy dość lekkim Albatrosem na wietrze. Lot jest daleki od perfekcji, ponieważ starałem się utrzymać model w parterze aby było coś widać? Warto zaobserwować jak dziarsko wraca pod wiatr mimo braku balastu i mimo solidnej turbulencji zyskuje na wysokości w locie z wiatrem. Masa modelu na filmie 248g. Wiatr 6m/s zmierzony na ziemi, ale wyżej było nieco więcej co czasem słychać na nagraniu. Uprzedzam, kamera po rzucie nadal jest krzywo? AlabtrosWind_6ms.mp4 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czaro Opublikowano 1 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2020 Prawie cały film miałeś korytarz z noszenia nad polem, a pod wiatr w noszeniu to prawie każdy model wraca Ja tam widzę, że pod koniec filmu, jak skończyło się "dobre" i pewnie przyszedł zimny przeciąg, to mając z 6m wysokości i 3m do wygolonego pola (4:01), model zrobił góra 1,5m do przodu. Fizyki nie oszukasz. Jeśli wieje, trzeba balastować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Lis Opublikowano 1 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2020 13 godzin temu, songbird napisał: Czas biegnie nieubłaganie, a ciepłe spokojne wiatry ustępują miejsca jesiennym, bardziej zdecydowanym w przemieszczaniu, masom powietrza?. Wielbiciele F3F już pewnie zacierają ręce ale entuzjaści DLG nie muszą być na straconej pozycji. Poniżej zamieszczam film z zabawy dość lekkim Albatrosem na wietrze. Lot jest daleki od perfekcji, ponieważ starałem się utrzymać model w parterze aby było coś widać? Warto zaobserwować jak dziarsko wraca pod wiatr mimo braku balastu i mimo solidnej turbulencji zyskuje na wysokości w locie z wiatrem. Masa modelu na filmie 248g. Wiatr 6m/s zmierzony na ziemi, ale wyżej było nieco więcej co czasem słychać na nagraniu. Uprzedzam, kamera po rzucie nadal jest krzywo? AlabtrosWind_6ms.mp4 Wielbiciele F3F już pewnie zacierają ręce - racja ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 1 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2020 Dla równowagi film z rekreacyjnego latania nagrany przez Bogusia, z wątku latania w Kętach. Nie rzucałem mocniej bo trochę poluzowało się moje mocowanie skrzydła podklejane balsą i nie dokręciłem skrzydła optymalnie, a na łące nie chciało mi się demontować i sprawdzać. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartkosz Opublikowano 1 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2020 Godzinę temu, samolocik napisał: Dla równowagi film z rekreacyjnego latania nagrany przez Bogusia, z wątku latania w Kętach. Prawda jest taka że większość lotów to rekreacyjna zabawa Na zawody przyjeżdża tylko mały procent posiadaczy i użytkowników modeli DLG. Liczy wyświetleń mojego wątku jak i wątku "BigViCK..." świadczą o tym że sporo ludzi interesuje się takim lataniem. Albatros to model dość łatwy w pilotażu i to było moje głowie założenie. 4 godziny temu, Czaro napisał: Prawie cały film miałeś korytarz z noszenia nad polem, a pod wiatr w noszeniu to prawie każdy model wraca Ja tam widzę, że pod koniec filmu, jak skończyło się "dobre" i pewnie przyszedł zimny przeciąg, to mając z 6m wysokości i 3m do wygolonego pola (4:01), model zrobił góra 1,5m do przodu. Fizyki nie oszukasz. Jeśli wieje, trzeba balastować. Czarek nie chodzi tu o oszukiwanie .... źle odbierasz post Konrada. Chodzi właśnie o zabawę to samo pokazuje @samolocik Balast balastem ale ile osób latających jest na tyle sprawne fizycznie żeby wykorzystać to i nie zrobić sobie krzywdy? Tak nie każdy machnie modelem 300-400g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czaro Opublikowano 2 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2020 Już nie mówię, że seteczka, ale taka mała pięćdziesiąteczka jeszcze nikomu nie zaszkodziła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartkosz Opublikowano 7 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2020 Jakiś czas temu powstało prototypowe super lekkie skrzydło, w roli głównej ST 19 UMS + dźwigar w rdzeniu. Skrzydło jest miękkie ale takie właśnie chciałem do latania termicznego. Dorobiłem resztę komponentów i złożyłem takiego Albatrosa Masy: Stateczniki 8.5g Kadłub 33g Skrzydła 87g Model wyszedł mi w masie 199g + 5g ołowiu do prawidłowego wyważenia i 6g Altis nano. Kilka logów na potwierdzenie dobrej sprawności w różnym warunkach: - Całkowita cisza i kilka równych lotów - Aeroklubowe Zielonogórskie lotnisko i trochę zmiennych warunków od wiatru około 5m/s i turbulencje po całkowitą ciszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin83 Opublikowano 7 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2020 Bartku a jaki tam odbiornik opchałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartkosz Opublikowano 7 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2020 3 godziny temu, marcin83 napisał: Bartku a jaki tam odbiornik opchałeś? W DLG używam Hitec Optima 6E Mam następujące wyposażenie w kolejności od dzioba: - Pakiet 300mAh + Optima 6E - dwa serwa jedno na drugim KST X08H (ster wysokości i ster kierunku) - dwa Serwa szeregowo KST X08H (lotki) - na serwach leży AltiS Nano Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartkosz Opublikowano 23 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2020 Czas na kilka aktualizacji: Stosujemy nowe ramki na serwa KST X08H w ustawieniu 2+1+1 dzięki temu zmniejszamy ilość ołowiu w nosie kadłuba i zwiększamy przestrzeń na odbiornik lub inne wyposażenie. CaseModels wyprodukowało pokrowce dla Albatrosa, jakoś jest fantastyczna! Powstały również kolejne Albatrosy: 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dekooral Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Trochę odświeże wątek. Jakiś czas temu odkupiłem używanego Albatrosa od kolegi z naszego forum. Wykonałem w nim dwie drobne zmiany. 1- wszystkie przewody poprzepychałem pod serwami, dzięki temu mam więcej miejsca na baterie, którą mogę regulować SC. 2- odchudziłem go o 10g. Niby nic a różnica w locie znacząca. Obecnie waży 269g a SC 69mm od natarcia. Jak lata? Nie jestem znawcą ani doswiadzonym lataczem dlg, ale model robi robotę. Pomimo złych ustawień początkowych (skopiowanych z innego modelu) model bardzo ładnie latał i łapał termike. Nie dopatrzyłem, że mix SW z lotkami był zły. Lotki zamiast w dół przy zaciąganiu SW szły do góry, a po mimo to model i tak zdobywał wysokość. Ogólnie bardzo przyjemny model godny polecenia.Wysłane z mojego SM-A715F przy użyciu TapatalkaWysłane z mojego SM-A715F przy użyciu Tapatalka 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartkosz Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2021 W dniu 23.04.2021 o 12:54, dekooral napisał: Trochę odświeże wątek. Jakiś czas temu odkupiłem używanego Albatrosa od kolegi z naszego forum. Wykonałem w nim dwie drobne zmiany. 1- wszystkie przewody poprzepychałem pod serwami, dzięki temu mam więcej miejsca na baterie, którą mogę regulować SC. 2- odchudziłem go o 10g. Niby nic a różnica w locie znacząca. Obecnie waży 269g a SC 69mm od natarcia. Jak lata? Nie jestem znawcą ani doswiadzonym lataczem dlg, ale model robi robotę. Pomimo złych ustawień początkowych (skopiowanych z innego modelu) model bardzo ładnie latał i łapał termike. Nie dopatrzyłem, że mix SW z lotkami był zły. Lotki zamiast w dół przy zaciąganiu SW szły do góry, a po mimo to model i tak zdobywał wysokość. Ogólnie bardzo przyjemny model godny polecenia. Wątek trochę zamarł ale też stosunkowo mało modeli się sprzedaje w Polsce. Modeli ciągle przybywa i ciągle staram się udoskonalić konstrukcję Proszę o kontakt może pomogę jeszcze zejść z masy. Albatros z skrzydłem 107g (bez dźwigni i kołka) można osiągnąć masę 235-245g Ja preferuję SC 68-66 bardziej przedni Życzę samych dobrych lotów! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dekooral Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Fota z marca, ale fajnie obrazuje wytrzymałość modelu. Zapikował z 2-3m i praktycznie pionowo wbił się w boisko. Bark uszkodzeń. Wyciagłem, oczyściłem z ziemi i latam nim do dziś. Obecnie ustawiłem według zaleceń producenta. Muszę jeszcze dopracować fazę rzutu. Może jakiś użytkownik Albatrosa opisałby jak u niego wygląda wyrzut. Wysłane z mojego SM-A715F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dekooral Opublikowano 1 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2021 Dzis mała awaria. Nie udało się wylądować do ręki a wiatr postanowił przeciągnąć modelem po trawie, taki to psotnik. Teraz czeka mie demontaż i wklejanie nowego statecznika, który już jest zamówiony. To jest kolejny plus Albatrosa - dostępność części. Wysłane z mojego SM-A715F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi