japim Opublikowano 16 Maja 2021 Opublikowano 16 Maja 2021 To nie lepiej zainteresować się LiIon? Przy tych samych gabarytach miałbyś ze 20%-30% więcej pojemności. A skoro jeździsz po 40 minut to pakiety spokojnie wydolą.
przemo Opublikowano 16 Maja 2021 Autor Opublikowano 16 Maja 2021 7 godzin temu, japim napisał: To nie lepiej zainteresować się LiIon? Przy tych samych gabarytach miałbyś ze 20%-30% więcej pojemności. A skoro jeździsz po 40 minut to pakiety spokojnie wydolą. Jakieś sugestie pod kątem konkretnego pakietu 3S z lion ? w sensie link ? W zasadzie były plany żeby zrobić swój na 2S ale o 3S nigdy nie myślałem ...
japim Opublikowano 16 Maja 2021 Opublikowano 16 Maja 2021 To moze 2s2p? Kupujesz ogniwa luzem i zlecasz zgrzanie lub sam lutujesz lutownicą min 100W.
przemo Opublikowano 17 Maja 2021 Autor Opublikowano 17 Maja 2021 Mam robiony jeden taki pakiet 2S ale 3S to się gabarytowo raczej nie wyrobię, żeby wszedł w komorę. Ził na 2S to się wlecze więc daję 3S żeby mu trochę prędkość skoczyła, czyli to jest tzw tradycyjny zabieg przy truckach.
przemo Opublikowano 18 Maja 2021 Autor Opublikowano 18 Maja 2021 Prze analizowałem pakiety i wybór padł na 3S, 3600 mah, 50C od gens. Waga zbliżona do 2S 5500 mah, Gabarytowo mniejsze jak wspomniane 2S więc jazdy powinienem mieć dobre 60 minut na nim. Do Ziła wpadła chłodnica ... oczywiście drukowana Silnik w Warszawie więc liczę, że do końca tygodnia przyjdzie. CDN ... 1
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. przemo Opublikowano 18 Maja 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 18 Maja 2021 Dzisiaj przyszedł silnik więc trzeba było go zamontować. Wydrukowałem sobie przyrząd do prawidłowego skręcenia przekładni z silnikiem i przyznam że działa w moim odczuciu przekładnia chodzi gładko, choć musiałem dać podkładki dodatow między przekładnią a silnikiem bo jednak chińska precyzja pozostawia ciut do życzenia, ale przekładnia za kwotę 80 PLN jest rewelacyjna Skoro zamontowałem silnik to trzeba było pojeździć na "prędce" skręciłem film ... 6 minut dużo ale jak wytrwacie do 1/3 będzie super. Na filmie widać a w zasadzie słychać mankament przekładni, czyli jest bardzo głośna. Dodam, że przesmarowana jest cichsza jak bez smaru. Smar grafitowy i dany tylko, żeby zęby były nim pokryty, czyli żadnej nad miarówki i kompania tryb zębatych w smarze. Moduł pod głośnie będzie git pod koniec filmu jakiś kadr z działaniem przedniej wyciągarki dla potwierdzenia, że z 7.6 kg radzi sobie nawet dobrze ... oczywiście ciągnięcie na kotwicy wbitej w glebę a nie o sznurówkę ... żeby nie było 7
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. przemo Opublikowano 19 Maja 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 19 Maja 2021 Między czasie jak jeździłem to drukarka pracowała nad zewnętrznym filtrem powietrza na błotnik. Z racji, że Ził to taki składak, więc poszedłem na łatwiznę i zaciągnąłem gotowy model z thingiverse https://www.thingiverse.com/thing:2989998 z tą różnicą, że rurę łączącą filtr z karoserią musiałem przerobić pod Ziła więc została wydłużona i końcówka przy masce silnika ścięta o 10 stopni. Oczywiście filtr pochodzi od amerykańskiego truck'a M35 "miszczem" malowania nie jestem, a w zasadzie można powiedzieć, że się coś tam uczę więc wybaczcie jak zakuje was w oczy malowanie filtra. Jak umoczę Ziła po przednią szybę w jakimś bajorze to nabierze walorów estetycznych CDN ... 5
RAFALR30 Opublikowano 19 Maja 2021 Opublikowano 19 Maja 2021 Przemo - buduj, relacjonuj i zachwycaj nas więcej swoją modelarską pracą.? Czym jeszcze nas zaskoczysz przy waloryzacji Ziła? 1 1
przemo Opublikowano 19 Maja 2021 Autor Opublikowano 19 Maja 2021 1 minutę temu, RAFALR30 napisał: Przemo - buduj, relacjonuj i zachwycaj nas więcej swoją modelarską pracą.? Czym jeszcze nas zaskoczysz przy waloryzacji Ziła? Dzięki Rafał co do dalszej waloryzacji to tego nie wiem, ale na dach stodoły do szpeju dojdą dwa rowery a póki co to muszę się nacieszyć jazdą nim liczę, że w najbliższym czasie pojeżdżę z kimś a nie solo
przemo Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Szykuje się kolejna modyfikacja Ziła obecna szoferka jest w skali 1/12 według jej autora więc będzie powiększona o 20% co ma dać skalę 1/10 choć raczej będzie to jeszcze większa skala. Po tej modyfikacji, koła schowają się w błotnikach, dojdą nowe koła już na felgach 2.2 cala i oponach średnicy 130 mm z charakterystyczną jodełką dla radzieckich pochłaniaczy bezdroży. Dojdzie skrzynia dwu biegowa. Skrzynia, opony zamówione ... ruszył pierwszy wydruk przeskalowanych części szoferki.
przemo Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Hej. Ostatnio staję się leniwy i nie chce mi się ciągnąć dwóch wątku z budowy więc wklejam link http://www.rc-trial.pl/viewtopic.php?f=37&t=18117&p=387427#p387427 do garażu mojego Ziła 157 bo będzie się dużo zmieniać w projekcie ... większa szoferka czyli skok ze skali 1/12 na skalę 1/10, dwubiegowa skrzynia i kilka nowych elementów, zmiana koncepcji zabudowy, przednie zawieszenie już nie na 3 linku z panhardem a na resorze i tam coś się jeszcze znajdzie ... w zasadzie jak ktoś śledził wątek i chce nadal to zapraszam po link podany powyżej dla zainteresowania dodam kilka zdjęć tego coś się już dokonało małymi kroczkami 1
noker Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Jeśli już robisz stare tablice, to miej na względzie że one miały format trzy litery, cztery cyfry. i w Landku, iw Ziłku są trochę niepoprawne.
przemo Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 26 Sierpnia 2021 41 minut temu, noker napisał: Jeśli już robisz stare tablice, to miej na względzie że one miały format trzy litery, cztery cyfry. i w Landku, iw Ziłku są trochę niepoprawne. Jestem tego świadomy ... było to celowe z mojej strony. Każda tablica coś oznacza ... w Landku moją część zawodową a w Zile była to tablica rejestracyjna mojego starego samochodu
przemo Opublikowano 16 Września 2021 Autor Opublikowano 16 Września 2021 Miałem nie wrzucać ale wrzucę co mi tam coś podrzucę, że w temacie Ziła dzieję się co nie co szoferka w podkładzie a będzie tradycyjnie zieleń. Paka drewniana tylko podstawa to druk. Deski pomalowane szarą jasną bejcą, a potem wash'em do jasnych kolorów. Podwozie wygląda tak Trzeba było zrobić nową kołyskę, a w zasadzie główny element oraz nowe uchwyty mocujące resory i linki do mostów, żeby można było pomieścić większe opony a przeskok duży bo z 108 mm na 120 mm. 4
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. przemo Opublikowano 5 Października 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 5 Października 2021 Ku końcowi ... jutro szykuje się pierwsza jazda w terenie ... czas go coś ubrudzić zostało kilka drobiazgów w postaci boczków drzwi od środka, może zewnętrzy filtr powietrza itp ... zdjęcie mniej więcej ustawione chronologicznie jak wszystko powstawało Popycha to już bez szczotka więc moczenie po dach odpada ale obiecuje że go ubrudzę 7
Francka Opublikowano 5 Października 2021 Opublikowano 5 Października 2021 Super Twoje modele , są bardzo makietowo robione z wszystkimi detalami .???? 1
JADAR62 Opublikowano 8 Października 2021 Opublikowano 8 Października 2021 Fajna relacja i super modele. Gratulacje. 1
przemo Opublikowano 8 Października 2021 Autor Opublikowano 8 Października 2021 Dziękuje za dobre słowa ... miło się czyta Dzisiaj Ził pojeździł ciut w terenie ... skrzynia dwubiegowa rewelacja ... precyzja silnika bez szczotkowego to jest poezja ogólnie jest bardzo zadowolony z konstrukcji pod kątem jezdnym naprawdę daję radę 1
przemo Opublikowano 18 Października 2021 Autor Opublikowano 18 Października 2021 Mały up po pierwszej wyprawie ... bolało pierwsze 3 minuty potem liczyło się tylko rycie w terenie ale spoko już naprawione I tak zostaje jak na starego trucka przystało rdza maskuje połącznie urwanego fragmentu błotnika. 3
przemo Opublikowano 24 Lutego 2022 Autor Opublikowano 24 Lutego 2022 Widzę, że nowy Ził 157 się buduję w dziale więc i nadszedł czas aktualizacji mojego bo się pozmieniało i to dość sporo ostatnimi czasy ... Zaczęło się od przerobienia wyciągarki, żeby bardziej pasowała względem oryginału ... moje rysowania Przednia wyciągarka przed przeróbką wyglądała tak ... Postanowiłem pozbyć się haków ze zderzaka i dorobić haki jak w oryginale. Haki narysowałem i dałem znajomemy żeby wydrukował mi na drukarce żywicznej a on poszedł do przodu i z racji, że jest protetykiem to haki odlał mi ze stali dentystycznej (czy jak to się tam fachowo nazywa). Montaż i wstępny wygląd nowego odświeżonego przodu. Zderzak też przeszedł swoistą metamorfozę, trochę się poszerzył i doszły do niego nakrętki, oczywiście wszystko drukowane Mistrzem malowania nie jestem jak już wspominałem wcześniej, więc pomalowałem jak mogłem ... jazda w terenie i tak naniesie dodatkowe ślady użytkowania. Oczywiście wyciągarkę można porozkręcać i prze serwisować w razie czego. Przy okazji, że pogrzebałem przy przodzie to i zabrałem się za tył ... tutaj taki swoisty "miszmaż" w moim wykonaniu czyli pogrzebane w sieci Gra Spintires lub Mudrunner więc wziąłem zabudowę za szoferki i połączyłem to z zabudową typu ciągnik siodłowy ... tylna zabudowa spełnia funkcję pojemnika na głośnik i pakiet. Pierwsze rysowania i projektowania No i troszeczkę praktyki ... Nowa belka na tyle Ziła wskoczyła No i może już pominę etapu budowy tylko wkleję już można powiedzieć efekt taki, że już nie wstyd nim jeździć ale brakuje kilku rzeczy ... Tylne oświetlenie oczywiście działające. Brakuje mi skrzyni za siodłem na "szpej" wyprawowy czyli pasy parciane, szekle, kotwice i zblocze do wyciągarki. Jak mamy bak to po przeciwnej stronie mam zamiar zamontować uchwyt na kanistry z paliwem w ilości albo 3 lub 4 sztuki. Tak, że plan jest ale teraz 6 marca szykuje się na pierwsze spotkanie w terenie z innymi miłośnikami rycia modelami w terenie 3 1
Rekomendowane odpowiedzi