mayster8405 Opublikowano 14 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2020 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 14 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2020 31 minut temu, mayster8405 napisał: angielski RCV 60 poprawiłem ,sądziłem że to 120 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 14 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2020 Stare jak świat ? Ruskij cieławiek nawet nie wie jak go się prawidłowo uruchamia i niszczy kręcąc śmigłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 14 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2020 no przeca tam z lewej strony jest ta dziura pod pręt rozrusznika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 14 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2020 Witold ten człowiek na pewno ma większą wiedze od Ciebie.Obejrzyj sobie czym się zajmuje. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 14 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2020 witold-pi Zanim się odezwiesz i coś palniesz (nie pierwszy raz zresztą) to najpierw sprawdź. Bo palnąłeś nie dość że głupio, to dodatkowo chamowato, polski człowieku. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 14 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2020 Wcale nie głupio, bo faktycznie producent zaleca uruchamianie poprzez specjalnie do tego celu zastosowane gniazdo. ALWAYS USE BEHIND THE PROP STARTING Your engine comes complete with a starting adapter. We advise and strongly recommend that the unique benefit of behind the prop starting is taken advantage of at all times. When using this starting method a good high-powered electric starter will be necessary. Do NOT use a drill as this can cause damage to the engine. rcv-manual.pdf 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 14 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2020 Zaciekawiło mnie jak go prawidłowo go uruchomić. Może koledzy napiszą coś więcej. Pamiętam jak ten silnik był w sprzedaży w Modelemax. Przyglądałem się mu z ciekawością, dzisiaj z pewnością kupiłbym go. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 14 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2020 jest specjalny rozrusznik z prętem, podobnie działający jak rozruszniki helikopterowe ( spaliny)...wchodzi ten pręt w otwór widoczny po lewej stronie silnika....tak przynajmniej działa w RCV SP 120 silnik bardzo pięknie wykonany w technologii CNC... swojego nie uruchamiałem, lezy nowy w pudełku edit...rozrusznik typu Roto-Start " z łozyskiem jednokierunkowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 15 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2020 Ktoś wie dlaczego producent wymaga takiego sposobu uruchamiania? Może ze względów bezpieczeństwa dla uruchamiającego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 15 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2020 Nie chodzi tutaj o to przelozenie 1:2 ? Choc jak widac z "palca" tez daje rade ........ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 15 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2020 3 godziny temu, MASK napisał: Ktoś wie dlaczego producent wymaga takiego sposobu uruchamiania? Może ze względów bezpieczeństwa dla uruchamiającego? Też myślę że właśnie o bezpieczeństwo użytkownika chodzi. Osobiście zalecam stosować się do zapisów zawartych w instrukcji... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 15 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2020 Tyle ze CO ma byc niebezpiecznego w klasycznym odpaleniu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 15 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2020 Bubu najpierw obejrzyj sobie jego trochę filmików to zobaczysz o czym mówię czyli stanie umysłu, a chamski to jest twój komentarz. Ja jego wariackie filmy dawno temu dodałem do ulubionych.... Tłumaczę ,że NAWET SIĘ NIE ZASTANOWIŁ PO CO JEST TAKA SZEŚCIOKĄTNA DZIURKA Z BOKU NIE MÓWIĄC O PRZECZYTANIU INSTRUKCJI. RCV (a mam 2 takie) uruchamia się prętem jak silnik śmigłowca do tego chodzi na specjalnie skomponowanej mieszance pod ten silnik. Tak Jarku I Marcinie chodzi o przekładnię 1:2 i bezpieczeństwo. Poza tym zrobili te silniki pod makiety z ostrymi mordkami typu spitfire. Piękna robota cnc. Jedyny "problem" że śmigło może czasem być za duże (średnica) i haczyć o ziemię. Facet ma talent i zdolności mechaniczne ale ruskie myślenie typu BMW z silnikiem odrzutowym czy 10kW reflektorami LED, parokrotnie powiększony fun jet itd. Kiedyś się to skończy dla niego wizytą w szpitalu... 18 godzin temu, Henio napisał: Witold ten człowiek na pewno ma większą wiedze od Ciebie.Obejrzyj sobie czym się zajmuje. W jakim zakresie? On zajmuje się robieniem filmów na YT. 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 15 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2020 Godzinę temu, Paweł Praus napisał: Osobiście zalecam stosować się do zapisów zawartych w instrukcji.. no i to jest kluczowe dla obsługi nie tylko tego pieknego RCV ale i innych urządzeń ( mechanicznych )...w wielu przypadkach instrukcja won , no bo przecież wszystko wiem o paliwie, o świecach, o uruchamianiu silnika wiertarką, o mocowaniu silnika ( najlepiej w imadle) no i jak zastosować kombinerki ...lista długa i każdy z nas może ją uzupełnić...... ogólnie mówiąc kultura techniczna a raczej jej brak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 15 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2020 40 minut temu, jarek996 napisał: Tyle ze CO ma byc niebezpiecznego w klasycznym odpaleniu ? A nie widziałeś jeszcze palców pociętych przez śmigło? Ja już nawet złamane widziałem...te drugie na szczęście nie moje :-)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 15 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2020 Panowie, temat z RCV i sposobie uruchamiania go, zjeżdza na szeroko pojęte problemy bezpieczeństwa i chyba dobrze....każdy ( chyba) spotkał się z wirującym smigłem, i jak we wszystkim dobrze jest myśleć przed a nie po prosba do PT Modów o nie czyszczenie tematu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 15 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2020 PAWEŁ WIE CZYM SIĘ ZAJMUJE CHOĆ MNIE TEŻ ŚMIGŁO POCIĘŁO PALCE KILKA RAZY ? Na Muchowcu pracował mechanik który stracił od modelarskiego śmigła oko (nie będę wymieniał z nazwiska) ? Mnie parę razy silnik odbił i kołpak przeleciał z lewej strony głowy a śmigło z prawej. Tak więc silnik jest jak broń może zabić lub okaleczyć !!! Jak po kilkunastu latach przerwy w temacie (STRIŹ) ponownie kupiłem silnik (MVVS żarowy) w sklepie modelarskim dziwiłem się po co jest rozrusznik. Szybko zrozumiałem. Lepiej UCZYĆ SIĘ NA CUDZYCH BŁĘDACH niż zostać kaleką lub zginąć zdobywając nagrodę Darwina !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jetfan Opublikowano 15 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2020 Może facet się zna, może ma wiedzę ale jak widzę w jaki sposób zamocował silnik w imadle to aż mi ciarki chodzą po plecach. Motor fajny tylko już go nie produkują, ceny na portalach strasznie wysokie, raczej dla kolekcjonerów wg mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2020 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi