Skocz do zawartości

Mitsubishi A6M3 132 cm - pytanie o silnik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wszystko szpachluje tą nawet laminat. Mam i szpachle samochodowe, ale wole tą, nie trzeba rozrabiac z utwardzaczem i nie smierdzi, pewnie jak grybo nałozysz na cos elastycznego to może pęknąć, ale ja nie zauważyłem u siebie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Znalazłem kilka zdjęć z budowy zera. Co prawda myslałem ze mam ich wiecej ale wrzucam chociaż to co znalazłem.

1. Sklejenie kadłuba czyli dwa boki ze sklejki 3 mm i na to balsa 3 mm

IMG_20200404_151540.thumb.jpg.04b18be030ea0b01a1e2162ef0ea86a0.jpg

2. Wstępnie sklejone skrzydło z widocznymi już mechanizmami chowanego podwozia

IMG_20200430_124539.thumb.jpg.6baecc52ad45cee09df59a914a39e8c4.jpg

3. Tutaj juz widac wstępnie poskładany kadlub ze skrzydłami.

IMG_20200417_182849.thumb.jpg.abcf83d2136bc7fb4fa593f6ce3d77c3.jpg

IMG_20200417_182856.thumb.jpg.22e2b61cabc6199bf518cad27a4a5740.jpg

4. A tak wygląda z wklejonym statecznikiem pionowym i poziomym

IMG_20200519_155300.thumb.jpg.55693479d6bea2161c319326b4d79d51.jpg 

IMG_20200519_155252.thumb.jpg.b4fa704b7cd5dca8f9202c6a559b4257.jpg

Zamówiłem juz tkaninę szklaną 48g/m2 oraz 80 g/m2 i do tego Epidian 53 i utwardzacz.

Także następne zdjęcia mam nadzieję już z maską :)

• Lubię to 2
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Udało się zrobić pierwszy laminat w życiu więc zamieszczam parę zdjęc poglądowyh

Poniżej zdjęcie z piankowymi formami oklejonymi taśmą pakową

IMG_20201024_192400.thumb.jpg.ed316617035576d0e660e47fdaf3cf97.jpg

Poniżej kadłub z laminatową owiewką kabiny. Zamierzam zalać ją teraz od wewnątrz gipsem i bedą próbował z butelką PET i opalarką uzyskać z tego kabinkę.

IMG_20201028_213309.thumb.jpg.a0afb6d3bb1c534a50d3e8a1513a455d.jpg

Niestety w przypadku owiewki silnika wychodzi mi że będę musiał rozciąc owiewkę praktycznie po całej długości (czerwone linię) żeby dopasować ją do tłumika.

I mam pytanie czy po takim rozcięciu możliwe jest dolaminowanie jakiegoś wyprofilowanego wypukłego kawałka maski tak żeby wszystko trzymało się razem i żeby zrobić miejsce na tłumik ??? Czy jak laminat już wysechł to nie ma szans nic do niego dokleić ??? 

Z góry dzięki za podpowiedzi co można z tym fantem zrobić.

IMG_20201028_213355DM.thumb.jpg.dd4bda39e25824bc862eedeca3c98a99.jpg

Opublikowano

Cześć, widzę , że robota " wre " , można dorobić albo dokupić przedłużkę pomiędzy tłumik i silnik, wtedy tłumik będzie poza pokrywą silnika i otwór będzie "tylko" na przekrój tej przedłużki, a dokręcasz tłumik po założeniu osłony. Lepiej chłodzony - lepsze osiągi i ciszej ? . Laminat po odtłuszczeniu możesz kleić i przerabiać, no bo jak byś naprawiał kapotę po "glebie " ?, a to się zdarza najlepszym Pozdrawiam , Antoni

Opublikowano

Ładna owiewka. Jaka szpachle nakładasz na laminat ??? Muszę coś kupić i jeszcze zastanawiam się co kupić.

Co do przedłużki pewnie załatwiłby ona problem ale gdzie ja teraz taka dostanę, nowa ciężko znaleźć a i z używaną może być problem.

Opublikowano

Na moje laminaty używam swojej szpachli : Rozrobiona żywica + talk (puder dla dzieci) lub mikrobalon + rozcieńczalnik czyli metanol (czysty, bez dodatków) albo nitro. Rozmieszać do konsystencji sera topionego miękkiego i gotowe. Łatwo się szlifuje ale zrób wpierw próbę. Co do przedłużki to próbuj w sklepie Kublin (RIKUMODEL) w Stolicy. Dorobienie tego elementu z aluminium też nie stanowi problemu. Długość trzeba wymierzyć, uszczelki z bristolu lub materiału na uszczelki, który jako ścinki, dostaniesz w jakiś warsztacie naprawczym pomp,silników itd. - tyle. Powodzenia, Antoni

Opublikowano

Mój Jak 12 M (A). Z zestawu (!) pozostały materiały i środkowa część kadłuba, zmodyfikowana w części przedniej i przeszklenia kabiny. Skrzydła są jeszcze nie zaczęte, panuję sloty i klapy z lotkami. Walczę teoretycznie z masą całości.

20201031_134301.jpg

20201031_134322.jpg

20201031_134338.jpg

20201031_134355.jpg

• Lubię to 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Te Zero to z planów OK Model Pilot? Tam nie ma boków ze sklejki 3mm! A tak pozatym to ten model chodzi mi po głowie ale jako elektryk

Opublikowano

Odnośnie silnika to póki co kończę budowę i testy przeprowadzać będę na tym co mam czyli os max 25 LA. Nadmiaru mocy nie będzie ale powinien latać.

Co do planów to tak są to.plany z OK Model Pilot. Odnośnie boków na planie mają przypis 3 mam balsa ale w tabelce gdzie wymieniane są wszystkie elementy boki mają już przypisane 3 sklejka. Ja wybralem sklejke ale pod elektryka to może i balsa będzie ok.

Chciałbym się poradzić bo mam inny problem. Dolaminowalem przy masce wypukłość pod wydech(Załączam zdjęcie)IMG_20201215_183957.thumb.jpg.846c649c96e9a44cf21964ea23812c93.jpg. Minęło 8 dni a laminat nie stwardniał. Jest elastyczny tzw. dotykam palcem i się wgniata.

Rozrobilem około 15 g żywicy i dodałem 2 g Z1, później jak już miałem końcówkę dolalem znowu z 15 g żywicy i dałem utwardzacz, może nawet za dużo, jakieś 3-4 g. Pierwsza noc spędził na.balkonie. W nocy było tam pewnie koło 0 stopni, na.kolejne dni przeniosłem do piwnicy, trochę tam ciepłej tzw 10-15 stopni, Zdziwiłem się się że nie stwardniał i od 2 dni leży przy grzejniku i dalej nie twardnieje.

Tak jeśli ktoś może mi doradzić co zrobiłem nie tak albo napisać co może byc przyczyną że laminat nie twardnieje to z chęcią wysłucham porad.

Opublikowano

Na pewno w zimnej temp będzie słabo z twardnieniem laminatu, najlepiej przynajmniej w temperaturze pokojowej żeby sobie poleżał,  ewentualnie za cienka warstwa tkaniny i po utwardzeniu będzie po prostu wiotki.

Opublikowano
27 minut temu, dawid.1234 napisał:

Odnośnie silnika to póki co kończę budowę i testy przeprowadzać będę na tym co mam czyli os max 25 LA. Nadmiaru mocy nie będzie ale powinien latać.

Co do planów to tak są to.plany z OK Model Pilot. Odnośnie boków na planie mają przypis 3 mam balsa ale w tabelce gdzie wymieniane są wszystkie elementy boki mają już przypisane 3 sklejka. Ja wybralem sklejke ale pod elektryka to może i balsa będzie ok.

Chciałbym się poradzić bo mam inny problem. Dolaminowalem przy masce wypukłość pod wydech(Załączam zdjęcie)IMG_20201215_183957.thumb.jpg.846c649c96e9a44cf21964ea23812c93.jpg. Minęło 8 dni a laminat nie stwardniał. Jest elastyczny tzw. dotykam palcem i się wgniata.

Rozrobilem około 15 g żywicy i dodałem 2 g Z1, później jak już miałem końcówkę dolalem znowu z 15 g żywicy i dałem utwardzacz, może nawet za dużo, jakieś 3-4 g. Pierwsza noc spędził na.balkonie. W nocy było tam pewnie koło 0 stopni, na.kolejne dni przeniosłem do piwnicy, trochę tam ciepłej tzw 10-15 stopni, Zdziwiłem się się że nie stwardniał i od 2 dni leży przy grzejniku i dalej nie twardnieje.

Tak jeśli ktoś może mi doradzić co zrobiłem nie tak albo napisać co może byc przyczyną że laminat nie twardnieje to z chęcią wysłucham porad.

I nie stwardnieje, z tą żywicą trzeba postępować wg instrukcji gdyż każde zachwianie proporcji powoduje że nie stwardnieje. Za mało utwardzacza źle, za dużo tak samo. Wiem co bo sam się przekonałem. Inna sprawa że w czasie wiązania powinno być w miarę ciepło.

Opublikowano

W takich samych okolicznościach wysychała maska i forma pod owiewkę kabiny a wyszło ok także temperatura choć trochę za niską nie była chyba przyczyną.

Na 99% to proporcje. Dałem za dużo utwardzacza choc na chłopski rozum wydawało mi się że to po prostu szybciej stwardnieje a nie że w ogóle nie stwardnieje ... 

Teraz się tylko zastanawiam czy to zostawić czy zerwać i zrobić od nowa. Muszę pomyśleć.

Opublikowano

Albo naciągnęła wilgoci jeśli była na balkonie. Ogólnie to jest tak z epoksydami, że cząsteczka żywicy łączy się z odpowiednią ilością cząsteczek utwardzacza. Czyli musi być ta odpowiednia proporcja, inaczej w miksturze będziesz miał lub za dużo wolnych cząsteczek żywicy lub utwardzacza. Temperatura powyżej 18stopni to też mus, i wilgotność chyba poniżej 80%.

Opublikowano

Martwi mnie określenie ilości " około" i " potem  dodałem znowu". Raz zrobiona porcja nie powinna być więcej " ruszana" ! Reakcja jest egzotermiczna więc się samo ogrzeje (w umiarkowanym zakresie), jednak zachowuje się ,ta akurat, mieszanina jak byś dodał rozpuszczalnik ... z wodą - np nie odwodniony spirytus albo gorzała. Stwardnieje  ale to potrwa trochę, bo utrudnione jest teraz odwodnienie (odparowanie)?.Mieszaj na wadze wg zawsze dołączonej ulotki albo strzykawką wg objętości. Ile warstw tkaniny zaserwowałeś ?

Opublikowano

Wszystko się złożyło po trochu. Na pewno trochę nie utrzymalem proporcji. Nie potrzebnie wystawiałem na balkon na pierwszą noc ponieważ było tam za zimno i mogła naciągnąć wilgoc.

I następnym razem postaram się nie "dorabiać " kolejnej porcji zywicy.

Myślę że już wiem gdzie popełniłem błędy. Dzięki wszystkim za rady.

Opublikowano

Jak robisz na epidianie 53 to objętosciowo 8cm żywicy 1 cm utwardzacza pracuj tak ok 10 lat zero problemów ale temperatura to minimum 15 stopni

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.