AKocjan Opublikowano 1 Listopada 2020 Opublikowano 1 Listopada 2020 Wykonanie zbyt gwałtownego manewru modelem samolotu RC doprowadziło do oderwania się przedniej części kadłuba - nosa samolotu. 1
grzegor Opublikowano 2 Listopada 2020 Opublikowano 2 Listopada 2020 Przyczyną była zbyt niedbała naprawa części dziobowej po poprzedniej kraksie a nie zaciągnięcie ? 2
robertus Opublikowano 2 Listopada 2020 Opublikowano 2 Listopada 2020 1 godzinę temu, grzegor napisał: Przyczyną była zbyt niedbała naprawa części dziobowej po poprzedniej kraksie a nie zaciągnięcie ? Jak to jest ten sam sbach co się rozpadł rok temu to jest to wielce prawdopodobne. Stawiałbym na zmęczenie materiału plus brak wzmocnień we wcześniejszej naprawie. 1
AKocjan Opublikowano 2 Listopada 2020 Autor Opublikowano 2 Listopada 2020 Ten samolot swoje już przeszedł, nie raz był naprawiany. Pociągnąłem za mocno jak na jego możliwości. Możliwe, że tak jak napisałeś @robertus konstrukcja była już w jakimś stopniu uszkodzona, a sama poprzednia naprawa nie zapewniła oryginalnej wytrzymałości. Myślę, że dodam tam jakieś podłużnice z "węgla". Tam użyłem Hot glue do naprawy xd.
dimmus Opublikowano 2 Listopada 2020 Opublikowano 2 Listopada 2020 Przy takim zaciągnięciu pierwsze co nie wytrzymuje to kadłub na wysokości skrzydeł, albo trochę za, a nie silnik wyrywa. Po prostu spaprana naprawa. Trochę uhu i koniecznie wzmocnić poetami, bo historia się powtórzy.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka 1
wojtek-a Opublikowano 2 Listopada 2020 Opublikowano 2 Listopada 2020 23 minuty temu, AKocjan napisał: Tam użyłem Hot glue do naprawy xd. Zawsze mnie kusilo jakiegos gifa wstawic w poscie?? 2
AKocjan Opublikowano 2 Listopada 2020 Autor Opublikowano 2 Listopada 2020 13 minut temu, dimmus napisał: Przy takim zaciągnięciu pierwsze co nie wytrzymuje to kadłub na wysokości skrzydeł, albo trochę za, a nie silnik wyrywa. Po prostu spaprana naprawa. Trochę uhu i koniecznie wzmocnić poetami, bo historia się powtórzy. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Silnik z akumulatorem ciężki, mało pianki na przekroju, dodatkowo karby jeszcze. Tam trzeba to solidnie wzmocnić xd
a74BACK Opublikowano 2 Listopada 2020 Opublikowano 2 Listopada 2020 Zdecydowanie za mało tego kleju na gorąco było. Mogłeś zrobić hot glutowe podłużnice wzmacniające, do tego mocniejszy silnik i pakiet niwelujący dodatkową masę. Czy mam zrobić Ci film instruktażowy z analizą wytrzymałości na rozciąganie hot gluta, czy sam zrobisz ? Mam kamerę co nagrywa 240kl/sek wystarczy do filmu ? W Paincie bym takie ładne kreski i strzałeczki zrobił ? 3 1
AKocjan Opublikowano 2 Listopada 2020 Autor Opublikowano 2 Listopada 2020 Godzinę temu, a74BACK napisał: pakiet niwelujący dodatkową masę pakiet z materii o ujemnej masie ?
paulusr Opublikowano 3 Listopada 2020 Opublikowano 3 Listopada 2020 Arkadiusz, Lubię Twoje filmy. Są bardzo stylowe!. Myślę, że w poprzednim wcieleniu byłeś lektorem PKF. Ps. "Karp na Święta" to wisienka na torcie !!! 1
tytan12 Opublikowano 3 Listopada 2020 Opublikowano 3 Listopada 2020 15 godzin temu, a74BACK napisał: Zdecydowanie za mało tego kleju na gorąco było. Mogłeś zrobić hot glutowe podłużnice wzmacniające, do tego mocniejszy silnik i pakiet niwelujący dodatkową masę. Czy mam zrobić Ci film instruktażowy z analizą wytrzymałości na rozciąganie hot gluta, czy sam zrobisz ? Mam kamerę co nagrywa 240kl/sek wystarczy do filmu ? W Paincie bym takie ładne kreski i strzałeczki zrobił ? To, było to.. 2
AKocjan Opublikowano 3 Listopada 2020 Autor Opublikowano 3 Listopada 2020 5 godzin temu, paulusr napisał: Lubię Twoje filmy. Są bardzo stylowe!. Myślę, że w poprzednim wcieleniu byłeś lektorem PKF. Ps. "Karp na Święta" to wisienka na torcie !!! dużo osób zwraca mi uwagę, że mam "mentorski" styl wypowiedzi, próbuję z tym walczyć ;D
zbjanik Opublikowano 3 Listopada 2020 Opublikowano 3 Listopada 2020 Arek, no co ty? Nic nie rób, tego ludzie się uczą, ciężko im idzie, a Ty to masz na starcie.?
a74BACK Opublikowano 3 Listopada 2020 Opublikowano 3 Listopada 2020 18 godzin temu, AKocjan napisał: pakiet z materii o ujemnej masie ? Nie, większy, bo prowadnice z hot gluta zniwelują dodatkową mase na mordzie.
AKocjan Opublikowano 3 Listopada 2020 Autor Opublikowano 3 Listopada 2020 @stema z góry piszę, że ten samolot jest zaniedbany xd.
paulusr Opublikowano 3 Listopada 2020 Opublikowano 3 Listopada 2020 8 godzin temu, zbjanik napisał: Arek, no co ty? Nic nie rób, tego ludzie się uczą, ciężko im idzie, a Ty to masz na starcie.? O tak. Jeśli nie masz skonkretyzowanych planów zawodowych to idź w tym kierunku. A modelarstwo rozwijaj, bo jeszcze wiele odkryć przed Tobą. Rozumiem, że więcej hotgluta nie będziesz używał jako kleju konstrukcyjnego? A akcja poszukiwawcza spoko. Każdy modelarz który choć raz zgubił model ma takie same sposoby, choć nie wszyscy mają kamerzystę. Tak a'propos. Kto kręci?
AKocjan Opublikowano 4 Listopada 2020 Autor Opublikowano 4 Listopada 2020 13 godzin temu, paulusr napisał: O tak. Jeśli nie masz skonkretyzowanych planów zawodowych to idź w tym kierunku. A modelarstwo rozwijaj, bo jeszcze wiele odkryć przed Tobą. Rozumiem, że więcej hotgluta nie będziesz używał jako kleju konstrukcyjnego? A akcja poszukiwawcza spoko. Każdy modelarz który choć raz zgubił model ma takie same sposoby, choć nie wszyscy mają kamerzystę. Tak a'propos. Kto kręci? @paulusr filmy kręci mój Tata, obecnie również zaczyna nabierać wprawy w lataniu modelami RC. (zaczyna od FunCuba)
paulusr Opublikowano 4 Listopada 2020 Opublikowano 4 Listopada 2020 Pogratuluj mu. Nieźle trzyma kadr. Latasz jeszcze z kimś na tym lotnisku? Jak was będzie więcej będzie więcej radochy z latania no i będziesz mógł się podzielić bezboleśnie swoimi doświadczeniami. Koledzy na lotnisku też często "prostują" durne pomysły, ale zwykle w bardzo przyjacielskiej atmosferze. Podsumowując. Ciekawie realizujesz filmy, super latasz modelami (co chcesz pokazać - to naturalne), dbasz o wygląd modeli. I OK. Niemniej jednak czasem przemyśl czasem swoje wypowiedzi i nie sil na wykonanie analiz ala "Katastrofy w przestworzach" bo i oryginały są czasem głupawe (a może tylko tłumaczenia)
AKocjan Opublikowano 4 Listopada 2020 Autor Opublikowano 4 Listopada 2020 4 minuty temu, paulusr napisał: Pogratuluj mu. Nieźle trzyma kadr. Latasz jeszcze z kimś na tym lotnisku? Jak was będzie więcej będzie więcej radochy z latania no i będziesz mógł się podzielić bezboleśnie swoimi doświadczeniami. Koledzy na lotnisku też często "prostują" durne pomysły, ale zwykle w bardzo przyjacielskiej atmosferze. Podsumowując. Ciekawie realizujesz filmy, super latasz modelami (co chcesz pokazać - to naturalne), dbasz o wygląd modeli. I OK. Niemniej jednak czasem przemyśl czasem swoje wypowiedzi i nie sil na wykonanie analiz ala "Katastrofy w przestworzach" bo i oryginały są czasem głupawe (a może tylko tłumaczenia) @paulusr dziękuję, używamy sprzężonego z kamerą celownika - kolimatora w celu ułatwienia utrzymania modelu w kadrze. Przy dużym przybliżeniu bardzo to pomaga. Tak kilka osób lata, jednak co roku coraz mniej. Seria "katastrof w przestworzach" / "Air Crash investigation" jest przygotowywana przez zwykłych dziennikarzy NG (tak mniemam). Schematy ukazujące sposób działania jakiegoś podzespołu / opis zjawiska aerodynamicznego itp w tych programach są wręcz groteskowe. Stosowane są uproszczenia i niedomówienia. Polskie tłumaczenie - jak sam zauważyłeś (to już dramat). W internecie są dostępne raporty PKBWL czu NTSB (jak i również ich odpowiedników z całego świata) - to dobre źródło informacji.
Rekomendowane odpowiedzi