Skocz do zawartości

Moje inne hobby, smacznego ;-)


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A ten znów się znęca. Barbarzyńca! Przyjemność Ci sprawia? ;-)

Piernik żony jest na forum to teraz czas na modele małżonki.

Opublikowano

Dobry piernik to stary piernik(4-5 dni) Stara lwowska/krakowska szkoła.

Nie - to jest młody piernik, ciasto na doobry piernik przygotowuje się w połowie października i piecze w połowie grudnia, przekłada powidłami śliwkowymi i masą marcepanową, a następnie na czas do świąt prasuje pod obciążeniem.

Paluszki lizać, niestety trzeba mieć również śliniak coby skapującą ślinkę wycierać????

  • Lubię to 1
Opublikowano

Może poczekajmy na wypowiedź kogoś z Torunia ?


Kojani, ten był dokładnie robiony tak jak piszesz. Od połowy października :-)

Ale poprzedniego roku ma się rozumieć ?

Opublikowano

I po świętach...a do mnie dotarł szynkowar. Na zdjęciu pierwszy wyrób wg porad z internetu. Szyneczka super smaczna i co najważniejsze bez chemii! Polecam wszystkim. W planie mam do zrobienia boczek.

post-1577-0-36515600-1420281000_thumb.jpg

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

"Był styczniowy poranek. Inżynier zszedł do kuchni zrobić kawę i zobaczył Młode. Młode stało przed otwartą lodówką i w coś intensywnie się wpatrywało. Zaciekawiony Inżynier zajrzał Młodemu przez ramię i niczego specjalnego nie zauważył. Świąteczne wędliny jeszcze nie zzieleniały, lodówka wyglądała normalnie. Fakt, kiedyś Inżynier wyjeżdżając na 2 tygodnie wakacji wyłączył o jeden bezpiecznik za dużo i po powrocie lodówka wyglądała mocno nienormalnie, ale tym razem nic takiego nie miało miejsca.
- W co się tak wpatrujesz, Młode? - zapytał Inżynier nastawiając wodę na kawę w czajniku bezprzewodowym i po raz kolejny zadziwiła go ta nazwa, bo jako Inżynier widział przewód idący od podstawki czajnika do gniazdka.
- Lodówka jest pusta. Musisz dokupić paszy. - odpowiedziało Młode.
Inżynier przetarł okulary i popatrzył dokładniej. W lodówce było circa 5 kilogramów wędlin Inżyniera, stos serów żółtych Inżyniera oraz wiele innych produktów spożywczych o nieznanym przeznaczeniu należących do Inżynierowej. 
- Jak pusta, jak pełna! - zaprotestował Inżynier.
Młode zamknęło lodówkę, nasypało do miski śmieci i zalało mlekiem. 
- Jest prawie pusta. Widać tylną ścianę lodówki. Jak widać tylną ścianę lodówki to znaczy, że zaraz zapanuje głód. - powiedziało Młode. I poszło.
Inżynier zadumał się i stwierdził, że jest w tym głęboka prawda."

 

c.d.n. :-)

  • Lubię to 2
Opublikowano

(...) kiedyś Inżynier wyjeżdżając na 2 tygodnie wakacji wyłączył o jeden bezpiecznik za dużo i po powrocie lodówka wyglądała mocno nienormalnie,(...)

Wstrząsa mnie na samo wspomnienie. Na szczęście w zamrażalniku miałem szuflady z dnem i ryby w nich pozostały ... Od tego czasu bezpieczniki pozostawiam w spokoju. Ograniczam się do wyłączenia wszystkiego z gniazdek i zakręcenia dopływu do pralki. 

 

Co by nie było 100% OT. Czy kupując szynkowar trzeba na coś zwrócić szczególną uwagę? Czy taki może być? : http://www.biowin.pl/biowin/wedliniarstwo/szynkowar-1-5-kg

Opublikowano

Mam szynkowar tej firmy, jest OK. Na pewno trzeba dokupić termometr - bez tego nie Będziesz wiedział kiedy wkład osiągnie żądaną temperature a trwa to na prawde długo. Zwróć uwagę, czy Masz wystarczająco wysoki garnek do kąpieli wodnej. Ja podczas gotowania zasłaniam pzrestrzeń pomiędzy szynkowarem a brzegiem garnka folia aluminiową bo nie lubię jak przez 2-3 godziny leci mi para po mieszkaniu.

 

Aha, dokup woreczki bo w zestawie jest chyba tylko kilka sztuk o ile dobrze pamiętam.

Opublikowano

Termometr koniecznie ! I np sól peklową też. Prponuje też mieć pod ręką żelatynę spożywczą Przyprawy wg preferencji. Dokładnie ułuż mięso aby nie było powietrza.

Ten z biowinu jak i każdy inny jest dobry :) ja swój kupiłem podobny taniej na allegro.

Opublikowano

Termometr mam i używam :D W zamówieniu jest drugi i woreczki też.

 

Co do czasów na oko to kurczaka piekę 20 minut + 20 minut na każde pół kilo. 

  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Jako że zbliża się Sezon Wielkanocny, będę Was w tym wątku niestety denerwował. Dziś polędwica dojrzewająca:

 

post-14226-0-83902100-1427234062_thumb.jpg

  • Lubię to 3
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.