TeBe Opublikowano 25 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 Dzisiejsze śniadanko :-) P1040172 by TeBeWAW, on Flickr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 25 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 To i ja dorzucę... z lewej łopatka w papryce węgierskiej (suszonej) z prawej szynka w ziołach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 30 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 Żona powiedziała, że ona też coś potrafi i nakazała pokazać fotkę. Voila, oto najsmaczniejszy piernik na świecie :-) P1040186 by TeBeWAW, on Flickr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_BRODA_ Opublikowano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 A ten znów się znęca. Barbarzyńca! Przyjemność Ci sprawia? ;-) Piernik żony jest na forum to teraz czas na modele małżonki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 Dobry piernik to stary piernik(4-5 dni) Stara lwowska/krakowska szkoła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojani Opublikowano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 Dobry piernik to stary piernik(4-5 dni) Stara lwowska/krakowska szkoła.Nie - to jest młody piernik, ciasto na doobry piernik przygotowuje się w połowie października i piecze w połowie grudnia, przekłada powidłami śliwkowymi i masą marcepanową, a następnie na czas do świąt prasuje pod obciążeniem.Paluszki lizać, niestety trzeba mieć również śliniak coby skapującą ślinkę wycierać???? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 1 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 Kojani, ten był dokładnie robiony tak jak piszesz. Od połowy października :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 1 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 Teraz wiem dlaczego żona mówi na mnie ty stary pierniku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 1 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 Może poczekajmy na wypowiedź kogoś z Torunia ? Kojani, ten był dokładnie robiony tak jak piszesz. Od połowy października :-) Ale poprzedniego roku ma się rozumieć ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 3 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 I po świętach...a do mnie dotarł szynkowar. Na zdjęciu pierwszy wyrób wg porad z internetu. Szyneczka super smaczna i co najważniejsze bez chemii! Polecam wszystkim. W planie mam do zrobienia boczek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 13 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 "Był styczniowy poranek. Inżynier zszedł do kuchni zrobić kawę i zobaczył Młode. Młode stało przed otwartą lodówką i w coś intensywnie się wpatrywało. Zaciekawiony Inżynier zajrzał Młodemu przez ramię i niczego specjalnego nie zauważył. Świąteczne wędliny jeszcze nie zzieleniały, lodówka wyglądała normalnie. Fakt, kiedyś Inżynier wyjeżdżając na 2 tygodnie wakacji wyłączył o jeden bezpiecznik za dużo i po powrocie lodówka wyglądała mocno nienormalnie, ale tym razem nic takiego nie miało miejsca.- W co się tak wpatrujesz, Młode? - zapytał Inżynier nastawiając wodę na kawę w czajniku bezprzewodowym i po raz kolejny zadziwiła go ta nazwa, bo jako Inżynier widział przewód idący od podstawki czajnika do gniazdka.- Lodówka jest pusta. Musisz dokupić paszy. - odpowiedziało Młode.Inżynier przetarł okulary i popatrzył dokładniej. W lodówce było circa 5 kilogramów wędlin Inżyniera, stos serów żółtych Inżyniera oraz wiele innych produktów spożywczych o nieznanym przeznaczeniu należących do Inżynierowej. - Jak pusta, jak pełna! - zaprotestował Inżynier.Młode zamknęło lodówkę, nasypało do miski śmieci i zalało mlekiem. - Jest prawie pusta. Widać tylną ścianę lodówki. Jak widać tylną ścianę lodówki to znaczy, że zaraz zapanuje głód. - powiedziało Młode. I poszło.Inżynier zadumał się i stwierdził, że jest w tym głęboka prawda." c.d.n. :-) 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 (...) kiedyś Inżynier wyjeżdżając na 2 tygodnie wakacji wyłączył o jeden bezpiecznik za dużo i po powrocie lodówka wyglądała mocno nienormalnie,(...) Wstrząsa mnie na samo wspomnienie. Na szczęście w zamrażalniku miałem szuflady z dnem i ryby w nich pozostały ... Od tego czasu bezpieczniki pozostawiam w spokoju. Ograniczam się do wyłączenia wszystkiego z gniazdek i zakręcenia dopływu do pralki. Co by nie było 100% OT. Czy kupując szynkowar trzeba na coś zwrócić szczególną uwagę? Czy taki może być? : http://www.biowin.pl/biowin/wedliniarstwo/szynkowar-1-5-kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Mam szynkowar tej firmy, jest OK. Na pewno trzeba dokupić termometr - bez tego nie Będziesz wiedział kiedy wkład osiągnie żądaną temperature a trwa to na prawde długo. Zwróć uwagę, czy Masz wystarczająco wysoki garnek do kąpieli wodnej. Ja podczas gotowania zasłaniam pzrestrzeń pomiędzy szynkowarem a brzegiem garnka folia aluminiową bo nie lubię jak przez 2-3 godziny leci mi para po mieszkaniu. Aha, dokup woreczki bo w zestawie jest chyba tylko kilka sztuk o ile dobrze pamiętam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Termometr koniecznie ! I np sól peklową też. Prponuje też mieć pod ręką żelatynę spożywczą Przyprawy wg preferencji. Dokładnie ułuż mięso aby nie było powietrza. Ten z biowinu jak i każdy inny jest dobry ja swój kupiłem podobny taniej na allegro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 14 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Termometr koniecznie. Babcine przepisy pt. godzina na kilogram to zuo :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Termometr mam i używam W zamówieniu jest drugi i woreczki też. Co do czasów na oko to kurczaka piekę 20 minut + 20 minut na każde pół kilo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 24 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Jako że zbliża się Sezon Wielkanocny, będę Was w tym wątku niestety denerwował. Dziś polędwica dojrzewająca: 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Skąd znasz przepis mojego dziadka? U mnie w kuchni na haczyku taka wisi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emhyrion Opublikowano 25 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Tomek... Miałeś dać znać jak coś będziesz robił... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 25 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Paweł, to tylko wprawki. Świąteczną produkcję zaczynam za 2 dni :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi